maanantaina, heinäkuuta 21, 2008

Eilen se sitten tehtiin

Laitoin siis mäskäten eilen "Speciaalin".

Raaka-aineet olivat juurikin kuvatunlaiset. Nyt sitten tiedän miksi oluet ovat olleet hiukan light bodyisiä. Nämä paisto mittarit valehtelevat 3-5 astetta ainakin. Nyt täytynee jollakin tapaa kalibroida mittarit. Käytin eräässä teollisuus mitarissa termopari anturia jonka laitoin about keskelle mäskiä. Tämä mittari näytti 66 astetta kun paistomittari näytti 70. Nytkin mäskäys olisi pitänyt tehdä 68 asteessa, joten ohkaiseksi jäänee. Tarvitsee muutenkin alkaa valmistamaan uutta mäskäintä. Johon sitten mittari pitäisi saada kohdilleen.

Keitto aika lyheni 60 minuuttiin aikapulan vuoksi. Mutta silloinkin haihtumista oli jo tapahtunut "liikaa". Vierrettä keiton jälkeen oli n.21,5l.
Nyt keitin sitten ensimmäistä kertaa padassa. Tuo olikin mielenkiintoinen kokemus koska pata lämpiää myös reunoiltaan suht voimakkaasti. Nyt siis vierre oikein kiehui ja kuohui. Padan reunoille ei jäänyt nyt sellaista "töhnää" jota kattilan reunoille aina jää. Johtuneeko reunojen kuumuudesta. Reunoille kuohahtanut (vierre ei siis kuohunut yli. ~30l vierrettä 80l pata) vierre kandisokeroitui ajankanssa suht tummaksi. Puita ei mennyt kovinkaan paljoa.

Nyt vierrettä "tuli" 24,5l kun OG:si tuli 1.063 joten tehokkuus jäi 66% tietämille. Huuhtelut jäivät nyt vähemmälle. Voi johtua tästä.

Hiivan kasvatus ei tälläkertaa onistunut, tai en ainakaan uskaltanut laittaa keittopullon sisältöä astiaan. Haju ei ollut paha mutta ei myökään hiivamainen. Viskositeetiltään tavara oli kuin öljyä eikä pullon pohjalle laskeutunut sakkaa. Maistoin tipan, jonka sylkäisin pois, oli kuin saippuaa ei makeaa mutta paksua. No pullot ovat vahoja, joten hiiva niissä voi olla jo vaikka mitä mutaatiota. =-( Laitoin sitten SafAlen S-04 hiivan ripotellen pinnalle.

Dubbel on muuten alkanut kirkastua pulloissaan. Kohta voinee laittaa viileään kypsymään.

Ei kommentteja: