perjantaina, tammikuuta 11, 2008

Eilen saapunutta

Tuote
kpl



thermometer digital -50° +300°
1

muslin hop boiling bags 10 pieces
1

hops Northern Brewer 250 gr
1

dried brewing yeast SAFALE US-05(56) 11.5 gr
7

dried brewing yeast SAFLAGER S-23 11.5 gr
4

irish moss 100 gr
1

brewing yeast Brewferm BLANCHE 12 gr
2

brewing yeast Brewferm LAGER 12 gr
2


Jotenka pääsen koittamaan seuraavanlaista olutta.

American Pale Ale
20 litraa (n.23litraa kiehutettavaa).
Veteen mineraaleina
0,25 tl suola
1,00 tl karvassuolaa
2,00 tl kipsiä

4,70 kg Pale Mallas
0,30 kg Münchener
0,07 kg Cara-amber

Mäski 65C 90 min.
Kiehutus 60 min.

60min 40,50 gm Northern Brewer
15min 14,20 gm Northern Brewer
15min 14,20 gm Cascade
15min 1 tl Irish Moss
1min 14,20 gm Northern Brewer
1min 14,20 gm Cascade

Hiiva American Ale 56 SafAle US-05

Kuiva humalointi 30 gm Cascade

Odotettavissa:
OG 1,060
FG 1,013
EBC 11
IBU 46
ABV 6%
kCal/l 567

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Melkoinen "hophead's dream" tulossa tuosta. Toivottavasti ei suu rutistu kasaan :). Oletko muuten testannu jo Safbrew Wb-06-kuivahiivaa? Laitoin toissapäivänä 20 litraa vehnäolutta tulee sillä. Mielenkiinnolla odotan, että toimiiko.

suorama kirjoitti...

Joo, sitä kait on tulossa jenkki olut faniksi =-). Anchon L alea tuon pitäsi muistuttaa.

En ole vielä päässyt koittamaan. Puuttuu nuo vehnämaltaat vielä. Ilman muuta kerrot sitten miten tuo onnistuu. Oletko muuten tehnyt vehnä oluita useasti?

Anonyymi kirjoitti...

Olen tehnyt muutaman kerran. Viimeksi tein reseptillä:

2 kg sahtimallas
2 kg vehnämallas
0.25 kg cara-pils
0.25 kg cara-hell

mäskäys 60 min @ 65 C.
hiiva: Wyeast weihenstephan weizen.
humala oli Fuggle. En ole niin puritanisti humaloinnin suhteen :).

Tuli verifioitua olut Müncheniläisellä kaverillani. Kun kyselin, että maistuuko, niin vastaus oli, että saisiko tätä laatikollisen. :) Eli hyvin onnistu.

Nyt on melkeen sama resepti. Ja hiiva on se Safbrew WB-06. Laitan tietysti sitte raporttia, et miten maistuu. Luulenpa, et saan pullottaa ja kegittää sen jo maanantaina. Se on nimittäin todella nopean olonen se hiiva. Just niinku S-04. Muutamassa päivässä ominaispaino 1.010:n hujakoilla.

Muuten, hommasin tunnukset itselleni. Tulevaisuudessa minut tunnistaa nickistä kevnev.

suorama kirjoitti...

Vaikuttaa mukavan "yksinkertaiselta" reseptiltä.

Laitoitko laatikollisen kaverille? =-) Pitänee oikein kokeilla. Tatvitsee vain hommata tuota vehnämallasta. Käytätkö tummaa vai vaaleaa?

Kyllä, S-04:jää on tullut koitettua ja se on todellakin nopeaa. Ensin ajattelin, että tuo Nottingham olisi samaa hiivaa mutta kyllä siinä on eri ominaisuuksia. On jopa
pikkaisen nopeampi vielä!

Odottelen raporttia innolla.

Anonyymi kirjoitti...

Laatikko jäi ymmärrettävistä syistä lähettämättä :)

Tuo resepti on muunnelma beertools.com:sta löytyvästä "Quick hefe"-reseptistä. Helppo, nopea ja maukas.

Olen käyttänyt pelkästään vaaleaa vehnämallasta. Pari vuotta tuli tehtyä yks dunkelweizen, mutta kun en ole suuri fani, niin sen jälkeen en oo käyttäny. Tai tais olla silloinkin sillai, et käytin vaaleeta vehnää ja panin väriksi (ja mauksi) Belgian special-B:tä.

Pitäs muuten itekki tehä joku amerikkalainen IPA tms. piakkoin. Olen itsekin suuri amerikkalaisen oluen ystävä. Jenkit osaa kyllä tehä hyviä oluita. Harmi vaan, että valtaväestön tiedossa on vain nämä Budweiserit ja Millerit. Esim Sam Adamsin oluet on loistavia.

Mistä oot muuten ruukannu tilata raaka-aineet? Onko esim. Suomessa tiedossa mitään Melkkoa parempaa paikkaa? Mää oon käyttäny pääasiassa Brouwlandia. Kaveri löysi viime viikolla Tukholmalaisen kaupan, josta voi tilata tavaraa pienillä postikuluilla. Se taiski jo laittaa tilausta sinne. Saa nähä onko luotettava paikka.

suorama kirjoitti...

Oletko koittanut laittaa vehnähiutaleita maltaan sijaan. Tuossa sahtimaltaassahan pitäisi aika hyvin entsyymejä olla ja aikaahan voi pidentää koti oloissa aika ratkaisevasti. Voi tietenkin olla, että mallas muuten on parempaa. Olen myös huomannut, että uudentyylin amerikkalaiset ovat erittäin maukkaita. Mukaan lukien juurikin mm. Sam Adams, Sierra Nevada ja Anchor.

Brouwlandia käytän useasti. Jotain tulee tilattua tanskasta, englannista ja ruotsista. Tukholmassa todellakin on yksi kauppa joka lähettää isotkin määrät samaan 79 SEK hintaan ja on ollut ainakin toistaiseksi erittäin luotettava. Voi tietenkin olla, että kun olen heille yritys asiakas saan jollain tapaa extra palvelua...

Anonyymi kirjoitti...

Vehnähiutaileita on tullu kokeiltua. Oot ihan oikeassa noiden sahtimaltaiden suhteen. Niissä kyllä riittää entsyymitoimintaa. Ainut huono puoli noissa mallastamattomissa vehnähiutaleissa on se, että ne tahtoo liisteröittää mäskin. Siitä saattaa aiheutua ongelmia siivilöintivaiheessa. Luin Charlie Papazianin kirjasta, että mallastamaton vehnä aiheuttaa sellasta liisteröitymistä, jos mäskätessä ei pidä kunnon proteiinitaukoa. Oliko se nyt 50 C. BTW, millasta siivilöintitekniikkaa käytät?

Noista amerikkalaisista pitää mainita vielä Brooklynin panimon East India Pale Ale. Ootko maistanu? Löytyy Alkosta. Toella hyvää. Lager ei antanut yhtä paljon.

Muuten, join tuossa alkuillasta Murphy's stoutin. Oli mukava todeta, että joulu-stout, jonka tein tuossa Joulukuun alussa, täytti erittäin hyvin stoutin piirteet...ainakin tämän Murphy'sin perusteella. Ero oli tietty se, että mulla ei ollut typpeä laittaa hiilidioksidin joukkoon. On kyllä tarkotus seki jippo joskus kokeilla :). Luulis AGA:lta tai Woikoskelta sellaista 75% typpi, 25% hiilidioksidi seoskaasua saavan.

Hei, sanotko vielä sen tukholmalaisen kaupan nimen, ku en nyt muista. Voi hyvinkin olla, et on kyse samasta kaupasta, mitä kaveri käytti.

suorama kirjoitti...

Millainen vehnähiutale olut oli? Oliko se "aito" vehnäolut? Entä hiutale määrä vs. mallas?
Tällä hetkellä siivilöin sellaisella systemmillä, että on vanhan kylmälaukun pohjalla, jossa mäskään, sellainen vaikeasti kuvailtava viritelmä. Voisin ottaa huomenissa kuvan siitä. Siinä hana menee seinän läpi ja sitten on sellainen tiheä teräsverkko, sitten on t-haara ja sen molemmissa haaroissa on samaa teräsverkkoa joissa filmipurkin kansi tukkona.

En ole vielä maistanut Brooklynin East India Pale Alea. Mutta maistan kyllä varsinkin nyt kun suosittelit. =-)

Seos kaasua kyllä saa, mutta ei kovin pienissä pulloissa käsittääkseni.
Luin eräältä amerikkalaiselta saitilta, että hän ensin laittaa hiilidioksidin kegiin ja sen jälkeen pukkaa typpeä perään. Käyttää myös ponneaineena typpeä. Ainakin Tempereella tiedän mistä typpeä saan pieneen pulloon. Luulisi tuonkin toimivan.

Kauppa on Haningessa (ja toinen Tukholmassa) ja kauppa on PGW.

Anonyymi kirjoitti...

Sekään ei tainnu olla kokonaan hiutaleesta, vaan mukana oli hieman myös vehnämallasta. Mut tais olla niin että hiutaleita oli enemmän. Hyväähän siitä tuli. Se tai olla Belgian Wit. Laitettiin korianteria ja appelsiininkuorta mausteiksi humalan lisäksi. Nam!

Mulla on siivilöintiastiana kaks sisäkkäin olevaa 20 litran muoviämpäriä. Toisessa on 3 mm:n reikiä pohja täynnä. Toimii ihan hyvin, mutta menee herkästi tukkoon, jos on yli 5 kg mallasta.