keskiviikkona, tammikuuta 23, 2008

"Bock" eli tumma lager tynnyriin.

Eilen laskin neljään 5 litraiseen tynnyriin sen lagerin. SG oli n.1.020. Maku oli ... hyvä. Kolmeen tynnyriin laitoin neljä teelusikallista panimosokeria ja yhden kandisokerinpalan. Kaverilta saamaani Lidlin tynnyriin en laittanut mitään "ylimääräistä" ja jätin sen hiilihapottumaan 1,5bar paineeseen. Saattaa olla, että hätäilin tynnyröinnissä, saapa nähdä. Säädin jääkaapin 7 asteeseen ja annan olla ne kolme tynnyriä siellä nyt kolmisenpäivää ja siirrän ne sitten maakellariin. Siellä on noin 5 astetta. Kokeillin "pyörittää" olutta kun hiilihapotin sitä. On todellakin hauska huomata kuinka nopeasti kaasu liukenee näinkin pienellä. Lämpöä hapotustilassa on 14,2 astetta joten karbonointi pitäisi vastata 2,5volumes arvoa aikas tarkkaan. Alk% muuten alkaa olemaan 3,5% tienoilla joten tämä saattaa ollakin tumman Tsekkiläisen tyylistä tavaraa. Ainakin maku viittaa sellaiseen. Ancho alkaa myös olemaan pullotus vaiheessa. Ei se ole niin päivän päälle. Ensi viikolla minun pitäisi saada pikkuserkultani kattila keittämistä varten. Saapa nähdä minkä kokoinen se on. Ei muistanut onko 20 litraa mutta ainakin 15 l...

4 kommenttia:

kEVnEV kirjoitti...

Onpa hyvällä mallilla! Mää pääsen tänään maistaan sitä Hefeä, joka on ollu kegissä karbonoitumassa kolme päivää. Jääkaapin lämpötila on 8 astetta ja paine 1.5 bar (22psi). Sillä pitäs tulla noin 3 volyymiä CO2:sta. Hittolainen, ku se toinen oli Coca-cola-kegi. Nyt pitää ajella Biltemaan ostaan pikaliittimiä, jotta kegin vaihto onnistuu "lennosta". Muuten pitäs aina ruuvailla liittimet irti jne jne.

Muuten, siinä coca-cola-kegissä lukee, et 5 g.s. Arvelin, että se ei voi tarkottaa muuta kuin 5 gallonaa. Siten, seki olisi sen 19 litraa. Pitää varmistaa.

ESB kirjoitti...

Olen ymmärtänyt jostain, että molemmat ovat nimellistilavuudeltaan 5 gallonaa. Mutta toisessa saattaa olla isompi "head space". Ehkä pepsin siirappi on vaahdonnut enemmän tai ollut kuumempaa pakattaessa, mutta olen ymmärtänyt, että se olisi 19,5 litraa kokonaistilavuudeltaan ja coca kegi sen 18.9 litraa. Tiedä sitten. Kerro kun olet mitannut onko eroja. Sopisiko sen coca-kegin napojen tilalle pepsi-kegin navat, eli onko kierteet samat??

kEVnEV kirjoitti...

Enpä ole tuota testannut. Pitääpä koittaa. Tuollahan sitä pääsis vähimmällä. Ne vissiin maksaa yli kympin ne navat?

ESB kirjoitti...

En kerennyt kovin paljoa vielä katsomaan, mutta ne on todellakin siinä 5€ kpl ja postikulut päälle tienoilla maailmalla.