maanantaina, tammikuuta 14, 2008

Katkeraa mutta ...

Homma meni seuraavasti.

- Kattilaan harsokangaspussi.
- Kattilaan 8 litraa muokattua vettä.
- Toiseen kattilaan n.3,32 litraa muokattua vettä.
- Lämmitys 69C.
- Mallas sekoitus kattilaan.
- Maltaan piti laskea lämpö kattilassa 65 asteeseen, mutta toisin kävi.
- Mäskäystä 72 asteessa n. 15 - 20min.
- Mäskäystä 63 - 66 asteessa 70 - 75 min. Yhteensä 90 min.
- Toisen kattilan lämmitys 76 asteeseen.
- Pussi pois ja rutistus kiertämällä. Sormia polttavaa hommaa.
- Levy neloselle.
- Pussi sankoon ja se 3+ litraa vettä päälle.
- Pientä huljuttelua ja taas rutistus kuivaus.
- Huuhteluvesi kattilaan. Levy kutoselle.
- Vierrettä arviolta n. 8,5 - 9 litraa.
- Vierteen kuorintaa.
- Kun vierre kiehui, munakello käymään ja 15g NBtä kattilaan.
- Kun kiehuttu 45min NB ja C ja Irish M kattilaan.
- Kun kiehutettu 59min NB ja C kattilaan.
- Kun kiehutettu 60min kattila pois levyltä ja kylmään vesi hauteeseen.
- n.40 min päästä vierre n.35 asteista.
- Lappoaminen käymisastiaan. Rupaa mukan "reippaasti".
- OG 1.065 Vierteen määrä ?
- Muokattua vettä litra joukkoon.
- OG 1.060-59 (korjaukset tehty).
- Vierre n.30 asteista. Odotusta.
- Vierre n.28 asteista. Hiivaus puolikkaalla kuivahiiva pussilla.

Saapa nähdä riittääkö hiiva ja miten muuten onnistuu. Vierre aika katkeraa. Aika hankkia uusi fermenttori. Tämä vuotaa hiukan :(.

13 kommenttia:

ilkkak kirjoitti...

Hyvä ja informatiivinen blogi!
Itseäkin alkanut kiehtomaan nuo amerikan oluet, raikkaita ovat. Kunhan saan budjetti "all grain" settini kasaan, niin APA:n suuntaista tarkoituksena pistää tulemaan. Tarkoituksena käyttää mäskäyksessä juuri tuota verhokangassäkkiä hanallisessa käymispöntössä, ja siitä vierre keittoon isoon kattilaan (33l) hellalle. Jäähdytykseen ei ole välineitä, joten aion lapota vierteen muovijerryyn jäähtymään. Olit itsekin käyttänyt tuota tapaa?
Humala, hiiva, tarvike yms. tilaus tulossa brouwlandilta, ja sahtimaltaita pitäisi säkki tilata johonkin kauppaan, sitten alkaa olemaan tarvittavat kasassa.

Mäskäämiseen pääsemistä odtellessa, laitoin tänään tällaisen ämpärin käymään:
1 kpl Coopers stout 1,7kg
1 kg tummaa dme
~0,5kg vehnä dme, joka oli jäänyt viime erästä yli.
23 litraa ja ominaispaino ~1048-1050.

Suomalainen kotiolut-foorumi olisi kyllä hieno juttu.

ESB kirjoitti...

Kiitoksia;-)
Pitäisi itsellekkin löytää hanallinen käymisastia, mieluummin pari. Muista lämpöeristää pönttö kunnolla, vaikka käyttäisit uppokuumenninta. Jerryn ilmanotto korkki, jos sellainen on, kannattaa tiivistää oikein erikseen. Molemmissa omissa uusissa vuotaa hiukan ilman eristystä. Tämä "NoChill" metodi tuntuu toimivan ihan ok. Jos asut lähellä Lahtea kannattaa hakea Polttimolta säkki pilsner-mallasta. Soittaa vain ensin sinne.

Tuo uute satsikin kuulostaa aika maukkaalta.

Foorumia täytyy pikkuhiljaa alkaa kehittelemään. No voi olla, että piankin minusta kuuluu...

kEVnEV kirjoitti...

Sain tässä itse just APA-reseptin speksattua:

5.1 kg sahtimallas
0.1 kg karamellimallas 60 L
0.3 kg cara-pils

30 gr Perle 7.1% 60 min
30 gr Spalt 5.3% 15 min

20 litraa vierrettä.
OG 1.053

Mäskäys ois tarkotus tehä vähän alemmassa lämpötilassa, että sais sellasen kuivan jälkimaun. Ehkä 63-65 astetta.

Huomenna heti töiden jälkeen mäskäileen jee jee! :)

Lapposin muuten sen vehnäoluen, josta oliki jo puhetta, niin toiseen astiaan sekundäärikäymään. Tuoksu oli tosi vehnäolutmainen. Makuki oli semmonen "täynnä aromeja", niinkuin vehnäoluessa pitääki olla. Hyvä niin. Eli alustavasti vois sanoa, että Safbrew WB-06 on hyvä hiiva. Nopea se ainaki on. Neljä päivää ja käminen on melkeen loppu.

Näyttää Ilkkak mukavalta tuo sun uuteresepti. Tuosta ei voi tulla pahaa :). Ruukaatko muuten keittää vierrettä miten kauan? Mulla ei oo oikeen kokemusta noiden uuteoluiden teosta, mutta olen maistanut joitain aivan loistavia uuteoluita. Ei jää yhtään mäskättyjen taakse, jos on laatu-uutteet, mistä tekee.

Noita kotiolutfoorumeita on aina silloin tällöin ollut, mutta jostain syystä ne ei oo ollu kovin pitkäikäisiä. Semmonen kunnon foormuni olisi loistava juttu. Ettei tarttis aina käydä northernbrewerin tai aussiehomebrewin sivuilla :).

ESB kirjoitti...

Hyvältä näyttää. =-)

Oli minunkin trakoitus mäskätä 65 asteessa, mutta kävi kuinka kävi. No toisaalta semmoinen 75 min oltiin oikeissa lämmöissä joten jos ja kun se korkeampi lämpö pilkkoi sokeria pitkäketjuisemmaksi, kaipa matalampi osasi pilkoa nekin ketjut lyhyemmäksi ;-)

Hyvä, että WB-06 olisi oikein toimivaa. Saf tuntuu kyllä osaavan tuon kuivahiivan tekemisen.

Minä en muuten uuteita ole koskaan keittänyt. Kaatanut purkilliset astiaan ja kiehuvaa vettä perään jne. Miten ilkkak?

Foorumin onnistuminen on yksinomaan meistä harrastajista kiinni. Eli jos aktiviteettiä löytyy ja foorumiin jaksetaan panostaa, niin pysyy se kasassakin. Toinen asia on mielestäni avoimmus. Uskalletaan kertoa omat mokat ja menestys sekä opastaa toisia jo kertomalla ennenkuin toinen edes kysyy. Eli vähän samaan malliin kuin tässä blogissa, kerrotaan mitä, millä ja kuinka. Jos sen jälkeen herää kysymyksiä niin vastataan jos osataan. Jos ei osata yritetään selvittää...

kEVnEV kirjoitti...

Joo totta. Olen huomannut, että sfnetin olutpalstaa vaivaa hienoinen kyynisyys (aina joskus). Se ei auta kyllä ketään.

Kun lukee esim northern brewerin forumia, niin sielä porukka auttaa ihan vilpittömästi toisiaan. Vaan niinhän se pitääki olla. silloin kysymisen kynnys on matalampi. Ja minusta tämä on niin hieno ja jalo harrastus, että kaikkien pitäisi auttaa ja kannustaa kaikkia, jotka on tästä kiinnostunu.

ESB kirjoitti...

Hmm. Uskaltaakohan tätä nyt tänne laittaa...

No. Olisikohan tästä mihinkään, jos ajattelisi sitä foorumia?

http://kotiolut.hobby-site.com/

Kokeeksi tein, jotta alkuun päästäisiin.

ghuana kirjoitti...

Tuosta forumista on hyvä lähteä liikkeelle. Parannusehdotuksina seuraavaa:
- taustan väri vaaleammaksi, että teksti erottuu paremmin
- joitain kirjoitusvirheitä (lähinnä yhdyssanavirheitä) voisi korjata
- pitäisikö olla Suomen kotiolutyhdistykseen (http://www.kotiolut.fi/) yhteydessä asiasta, tällöin kyseinen yhdistys voisi saada potkua toimintaansa tästä forumista?

ESB kirjoitti...

Kuten varmaan oletkin jo huomannut ettei äidinkielen kirjoitus ole vahvimpia lajejani, niin voisitko suoraan esim. S-postilla kertoa virheistä (ettei täytetä tätä). Voisin koittaa vaalentaa tekstiä näin aluksi. Omassa monitorissani ei ole lukuvaikeuksia.

Jos saamme foorumin starttaamaan niin voidaanhan sitä ilmoittaa Suomen kotiolutyhdistyksellekin mitä sitä puuhaillaan.

ESB kirjoitti...

Todellakin taustaahan siinä pitänee muokata =-)

ESB kirjoitti...

Tuollainen taustan vaalennus löytyi teplatesta suoraan. Täytyypä katsoa mitä muuta täytyy tehdä.

Riittikö tuo vaalennus mihinkään?

kEVnEV kirjoitti...

Jeps, nyt on AAPA eli Antin American Pale Ale tehty. Urakkaan meni sellanen neljä ja puoli tuntia. Laitan raporttia tänne, koska foorumin käyttäjätunnukseni on vielä aktivoimatta.

Resepti oli lopen seuraava:

5.1 kg Sahtimallas
0.3 kg Cara-pils
0.1 kg Cara-Amber
5 ml kipsijauhetta siivilöintiveteen

Mäskäys 60 min @ 65 C. Ulosmäskäys @ 78 C.

8 gr Cascade 6.7% 60 min
30 gr Perle 7.1% 60 min
30 gr Spalt select 5.3% 15 min

Hiiva: Safale US-05

Teoreettinen saanto:

20 litraa 1.053 vierrettä

Todellinen saanto:

21 litraa 1.055 vierrettä

Speksasin mäskäyksen tehokkuuden vähän alakanttiin. Siitä sitten parempi lopullinen saanto.

Napsin samalla kuvia laitteistostani. Käykää tsekkaan osoitteessa:

www.student.oulu.fi/~anjarvil/

ESB kirjoitti...

Hyviä kuvia!

Aktivoin tunnuksesi käsin. Jostain syystä palvelin siis jättää satunnaisesti viestin lähettämättä. Muutin proseduuria siten, että admin aktivoi kaikki tilit. Katsotaan miten se toimii.

ilkkak kirjoitti...

Kuvia muiden laitteistoista on tosiaan mukava nähdä, voisin itsekin kuvailla kunhan tuon settini saan kasaan.

En ole myöskään keittänyt uuteoluita, vaan suoraan käymisastiassa sekoittanut. Porissut tänään mukavasti komerossa, s-04:lla hiivasin satsin.

Rekisteröidyin forumille myös, ulkoasu vähän sekava vielä mutta eiköhän se tästä lähde!