sunnuntaina, syyskuuta 29, 2013

Mustis kegiin (ja muuta höpinää)

Eli ei sen kummempaa kuin, että mustis pääsi uuteen kotiin. Eli kolmeen kegiin.

Käytin tällä kertaa apuna sitä ostamaani vaakaa. Aika tarkkaan 18,9 kiloa noihin menee ennenkuin ottaa kiinni hiilidioksidin syöttöputkeen. Laitoin kuitenkin vähän vähemmän, eli n. 18,7 kiloa.
Nyt ei tullut kaiken sotkemisen jälkeen kuin 50 litraa talteen, eli viimeiseen kegiin meni 12,6 kiloa / litraa.

Mustiksen FG on yllättävän korkea, edes mäskäämällä 73°C en olisi saanut noin korkeaa FG arvoa, joten hivan on täytynyt joko väsähtää, tai sitten se oli liian kauan lämpöisessä ja jatkaa käymistä kellarissa. Maku kuitenkin oli ihan hyvä jo tässä vaiheessa. 4% vitamiinia kuitenkin tuossa ilmeisestikin on.


WLP004 on kohta käyttänyt startterinsa. Olisin kyllä odottanut jopa nopeampaa käytämistä. Onhan vierre kuitenkin vain 1.032 ja sitä on vain ~2,6 litraa. Tuubi kuitenkin oli erittäin tuore ja määrähän on kuitenkin tarkoitettu jopa 18,93 litralle (5gal). Toki startti oli nopea, alle 6h. Eikä vielä ole ihan 24 tuntia hiivauksesta. Näin ajatellen, onhan tuo aika nopsaan mennyt.

Nyt olisi vielä käymisastian pesu ja uuden vierteen teko. Taidan tuohonkin astiaan tehdä asteikon, niinkuin tein siihen Speidelin uuteen astiaan. Speidel muuten vetää n. 70litraa sisäänsä. 60 litran satseja ei voi oikein tehdä kuin lagerin kanssa.

Koska startteri pauhaa täysillä, tulee seuraavaksi siis tekoon iRed tai Kill Kenny tai jokin muu Irish Red tyyppinen. Tällaisen reseptiähän tuossa olen pyöritellyt aiemmassa viestissä mutta kenties nyt on sitten maltaat lyöty lukkoon itseni kanssa.

 iRed

96,7% Pale ale
1,8% Cara Plus 150
1,5% Roasted Barley

Mäskäys 67°C tuntumassa jotta OG 1.052 laskee vain 1.014 tasolle käymisessä. Näin saisin kivat 5% alkomahomaliinia tuohon kertymään.

Jos käytän alkuperäisen suunnitelmani humalointia, eli Tagetilla 23 IBUa keiton alusta, niin humalaa tuohon ei taaskaan tuoksuna (aromi) ja makuna (flavori) tule. Toki katkeroa tulee makuun tasapainottamaan, mitä? Jos makeutta ei olisi. Siksi tuo korkeahko mäskäyslämpö. Toki Roasted pitäisi tuoda myös makeutta mutta Viking Maltin mukaan Cara Plus on kuivempi kuin Crystal.

Kenties humalointi muuttuu vielä.

Tätä kirjoitaessa tuli mieleen, että tosiaan, en ole vähään aikaan tehny mitään hyvää humalakeittoa. Vaikka pidän sellaisistakin. Siis voimakkaasti humalalle tuoksuvista ja maistuvista oluista.
Kenties seuraava onkin sitten sellainen. Mutta sen maailmaan saattamiseen voi mennä hetki. Koska nyt kun teen tämän iRedin, on hetkellisesti kaikki kegini täynnä. Siis ne joita voin käyttää.
Se tarkoittaa siis 10 kegiä olutta. Toki, kaksi niistä on aina kegeraattorissa eli hanassa.
Nytkin hanaan meni Kaalimaan pukki ja se vajaa kegi mustista. Tai no, ei se Mustis ole kiinni hanassa, mutta on siellä kaapissa ja hiilihapottuu.

Edit:

Mittasin tuon käymisastian nyt kun on "kalibroitu" litramitta kerran käytössä.
(Eli mittasin kalibroidulla 100ml mittalasilla  tuon litran mitan).

Sain sen kooksi 69 litraa. Tosin pari kertaa tuli mietittyä "oliko nyt neljäs vai viides litra".
Aikaisemminhan mittasin sen kooksi 72 litraa ämpäri metodilla. Speidel on aavistuksen pienenpi.

Nyt on senkin pöntön kyljessä sitten mitta asteikko. Tein siis molempiin tuon. Tosin tähän vanhempaan tulin tehneeksi 40 litran kohdalta litran välein viivat.

Edit:

Tuli semmoinen mieleen tuosta mustiksesta, että kenties syy korkeaan FG:hen on myös iso kasa erikoismallasta joissa on käymiskelvotonta sokeria paljon.
42,6% oli kuitenkin perusmaltaiden ulkopuolelta ja 34,3% suoraan karamelli mallasta.

Ei kommentteja: