sunnuntaina, kesäkuuta 02, 2013

Belgiaanos (aka Vahvankallion Ysi)

Noin, nyt sain mäskäyksen tehtyä.
Tänään oikein mikään ei mennyt suunnitellusti.
Mäskäys venyi reilulla puolellatoistatunnilla joten se kesti reilut kaksi ja puolituntia (IKEA reissu...).
Jotain oli ilmeisesti tapahtunut reissun aikana koska virtaus takkuili koko kierrätyksen ja huuhteluden ajan.
Huuhtelu vedet meinasi jäädä laskematta koska jostain syystä venttiilin ohjaus ei toiminut. Pakolla sain sen kuitenkin auki.
Vedenlaskuletku irtosi muutamaan kertaan, joten en saanut kaikkea tarkoitettua vettä mäskäimeen.
Kattilan suodatin päästi jostain syystä humalaa läpi ja tukki saman tien osittain jäähdyttimen.
Vierre letku lipsahti pariin otteeseen paikoiltaan, joten vierrettäkin joutui hukkaan.
No, päivän saalis oli 53 litraa 1.086 vierrettä (1.097 piti olla ja 58 litraa, ilmeisesti suodatuksen takkuilu aiheutti kanavoitumista tai jotain). Keräsin myös mäskäimestä 12 litraa startteri vierrettä...
Onneksi vierteen maku oli hyvää, joten jään odottamaan millaista herkkua tuolta tulee =)

Edit illemalla:
"Pullotin" ja mittasin keittämättömän vierteen. SG tuolle liemelle on 1.080. Joten paljon jäi saamatta varsinaiseen olueen. No, tuosta saa 1.040 vierrettä kun laittaa saman verran vettä sekaan. jos laittaa 1,7 litraa tulee sitä 1.030SG. Joten 2,7 litrainen startteri on ihan kohtuullinen litran säilytys tilasta pakkasessa. En pystynyt laittamaan kaikkea talteen joten tein julmasti ja laitoin ne 8 litraa jotka sain mahtumaan ja loput viemäriin.

Ensi kerralla taas parempi onni...
Edellis kerralla Huuhtelu onistui nappiin. Kertaakaan minun ei tarvinnut koskea venttiiliin ja homma meni nätisti läpi. Nyt kun näyttäisi siltä, että valepohja on taas liikahtanut, ja päästänyt jyvää läpi, ja venttiiliin joutui koskemaan, mallaspatja kanavoitui tai jotain. 

Niin, tämän aion käyttää kuten Trappistit ikään. Nyt se on kahdessa perus käymissangossa ja on jo aloittanut pulpahtelun. Hiivaus tapahtui 20°C astessa ja aion antaa sen nousta tuonne 23°C muutaman päivän sisään. Hiivana käytin T-58 kuivahiivaa kun ei ollut tehtynä startteria. Ja onhan mulla noita kuivahiivoja muutaman vuoden tarpeiksi. Säilyy hyvin pakastimessa. Seitsemän päivän jälkeen tekeytymään johonkin +8°C jos sellaisen paikan saan aikaiseksi. Muuten menee maakelaarin +4°C:een. Siellä muutama päivä ja pulloon sekä kegiin. Nyt ajattelin vihdoin käyttää keräämiäni 0,75 ja 0,375 litraisia pulloja. Kestää vähän reippaamman karbonoinnin. Tulee siis isommille korkeille käyttöä.

edit 3.6.
Aamulla olikin odotettu "katastrofi" käynnissä. Eli vaahtoa tunki jokapaikasta (tarkoittaa, että sitä oli "paljon" ja se tuli vesilukosta kannelle) ulos ja karmea kurlutus kuului jo ulos asti ;)
No, vaihdoin lukot letkuihin ja latoin ne letkut veteen. Ja myrsky tuopissa alkoi.
Tälläkertaa tuoksu oli erittäin miellyttävän hedelmäisen makea. Ei aavistustakaan siitä pahasta hajusta joka viimekerralla hallitsi käymistilannetta.
Nuuhkaisin pöntön kannelle valunutta nestettä ja se tuoksui aivan ihanalle, juurikin sille mille sen kuuluikin haaveissani. Korianteri tuli juuri mukavasti läpi hedelmäisten aromien (tuoksujen) lisäksi.
Taidan vaihtaa oluen nimeksi Vahvankallion Ysi ;) On nimittäin aika lähellä tuo tuoksu erästä tunnettua tuoksua...

Ei kommentteja: