tiistaina, kesäkuuta 04, 2013

"VK-9" mittailua

Äsken kävin katsomassa astioita. Krausen oli jo laskenut kohtalaiseksi ja pulputus oli maltillista.
Sitten mittasin ominaispainot. Toisessa astiassa oli siis alunperin 26 litraa ja voimakaskäyminen suolsi muutaman desin kannelle ja vesiastiaan tämän ominaispaino oli jo painunut 1,019 tasolle ja näin siellä oli alkoa jo 8,6%. Toisessa oli alunperin 27 litraa (nämä mitat siis siitä astian kyljestä) ja tämä oli yllättäen "vain" 1,027 joten alkoa on 7,6%.
No, nämä varmaankin tasaantuvat ajan kanssa. Joka tapauksessa näin mennään vielä ainakin jokunen päivä.
Katselin tuossa "Brew like a Monk" kirjaa ja siellä tosiaan luki, että mm. Rochefortin olut olisi vain 5 - 7 päivää primäärissä ja sitten kolme päivää sekundaari vaiheessa. Tämän jälkeen pulloihin ja varastointia oluen numeron verran, eli 6 viikkoa, 8 viikkoa tai 10 viikkoa.
Pitää miettiä kokeilisiko tuollaista kaavaa vai mensikö perinteisesti muutamalla viikolla primäärissä jolloin sekundaari vaihe menee samalla ja homma on varmasti bueno.
Tuon tuoksu oli suhteelisen alkoholinen mutta myös hedelmäinen ja miellyttävä.
Näytteen maku oli pippurisen hiivainen ja raaka mutta ei erityisen paha. Alko peittyi hiivaisuuteen ja muihin makuihin täysin. Mutta lämmitti nielussa ja rinnassa kohtalaisesti.

Tänään pitisi mitata tuo Helle Lagerkin ja katsoa joko sen saa laittaa diasetyylitauolle. Jos näin niin huomenna - ylihuomenna alkaa sitten lagerointivaihe.

Ei kommentteja: