sunnuntaina, kesäkuuta 09, 2013

Löpinää

   Tummat on rauhoittuneet ja olleet nyt paripäivää molemmat siinä 11.8Bx. Taidan noiden kanssa toimia tavalliseen tapaan ja annan niiden seistä vielä muutaman päivän tuossa ja sitten kegitän ne ja annan taas olla jonkin aikaa paikoillaan ja kehitellä happoja. Sitten vien ne kylmään tekeytymään.
Eli tuossa on 7,8 - 8,1% laskentatavasta riippuen, joten nimi pitäisikin olla VK -7.

Helle on siinä pisteessä, että eilen sen SG oli 1.021 joten 1.018 voisi olla jo. Eli diasetyylitauko alkaa joko tänä iltana tai sitten viimeistään huomenna. Mukaan käymistuoksuihin on tullut aavistus sulphuria tjms. Makuun se ei ole tarttunut.Humalista Glacier on kasvanut parhaiten ja latva on saavuttanut seipäänsäpään joka on jossain viiden metrin korkeudessa. Samalla yläpää on aloittanut leviämisen eli puskee lehtihangoista uusia versoja joihin aikanaan sitten ne kävyt tulee. SuomiJalo on hyvänä kakkosena ja on vain mutaman, ehkä kymmenen senttiä jäljessä. Mutta sillä taitaa olla jo pidemmät leviämis lonkerot. Ei tosin paljon. Kolmantena tulee Columbus aka "Tomahawk" Joka on kaksi, kolmekymmentä senttiä jäljessä.
Jostain syystä Northern Brewer tekee runsaasti pieniä versoja ja leviää tavattomasti. Neljäntenä kasvukisassa on Target joka on kymmenen kaksikymmentä senttiä Columbusta jäljessä ja Perle joka on kymmenisen senttiä Targettia jäljessä. Muut ovat enemmän tai vähemmän matalampia. Eli ne todellakin pitää siirtää parempaan paikkaan ensivuodeksi.

Kuvat on otettu tabletilla joten anteeksi typerän huono laatu.Edit illemmalla:
Nostin Helle lagerin d.tauolle, sen Bx arvo on nyt 8,3 joten se on jo inan alle 1.018.
Todennäköisesti tuo laskee nyt sitten sinne 1.013 tasolle tämän 24 tunnin aikana.
Mietin tuossa, että pitäiskö tehdä niin, että laittaisi tuon samantien kegeihin ja pulloihin. Lageroisi niissä sitten. Saisi tuon käymiskaapin uudelleen käyttöön =). Pitäisköhän nyt tehdä sitten uusi lager heti perään, nyt kun tuolla käymispöntössä on aika hyvän oloinen hiivavariantti ja pitäis nyt olla heti tarpeeksikin... Ongelma on se, että vierre pitäisi tehdä huomenna jos tuon huomenna astioi ja ei ole aikaa tehdä sitä. Hmm. pitääpä miettiä, ehkäpä voisin lageroida tuota muutaman päivän ensin kaapissa.

Tuossa jo vähän pyörittelin maltaisempaa vaihtoehtoa mielessä:
40% Vienna
24% Munich
24% Pilsner
6% Melanoid ja
6% Crystal 100
Tuon mäskäis pahaenteisesti 66,6°C lämmössä.

Keittelis 90 min ja paiskais 24 - 25 IBUa Perlestä saman tien.

Tän siis heittäs tuon edellisen hiivakakun päälle.

Jos kaikki menis putkeen vois mittarit näyttää lähelle seuraavia lukemia:
OG 1.054SG
24,6 IBU
21 EBC ja
5,4%

Määränä olisi 60,4 litraa tai sinne päin.

Melanoid ja Crystal pitäis tuoda täyteläisyyttä ilman keittomäskäystä. Sitä tässä haen.
Kuitenkin niin, että olut on suhteellisen kuiva.

Ei kommentteja: