maanantaina, kesäkuuta 11, 2012

Käymistä ja banaania

Mittailin tuossa eilen (muistaakseni), että ei se kevyt kesäale ollutakkan vielä 1.010 vaan 1.013 eli digitaalinen refraktometri näytti 6,4 (viime kerralla jostain syystä lukema heitteli ja 6,0 oli useimmin mitattu tulos. Siitä virhe). Mittasin samalla tuon lukeman hydrometrillä ja tulos on 1.014 ja 1.012 välissä. Joten ehkä sittenkin tuo Beer Smith laskee oikein? Olut oli tasan 20°C lämpöistä tuolloin. Laitoin oluen myös jäähtymään ja kirkastumaan koska oli jo muutenkin aloittanut tuon kirkastumisen. Pullottamaan ajattelin ryhtyä piakkoin.

Perusvehnän käymisen alkaminen oli hitaan puoleinen mutta kuitenkin mielestäni ennakoitua parempi. Lueskelin Danstarin (Lallemand?) Munich hiivan olevan sellainen, että mitään ei tapahtu 24 - 48 tuntiin hiivauksesta, mutta omani lähti "normaalisti" toimintaan jo n.6 - 8 tunnin aikana. Kuitenkin todella hitaasti. Vasta yli 24h jälkeen pulputus voimitui rajummaksi. Kuitenkaan en saanut "odotettua" mega krausenia joka tunkee kaikkialle ja tukkii veilukot ja paikat. Alkuun tuoksu oli todella neutraali mutta nyt, tänään tuoksui voimakkaan makealle banaanille. Eli olen toiveikas kaikesta huolimatta...

edit 12.6 21:30
Mittasin tänään vehnän ominaispainon ja se oli vaikuttavat 1.008 ja edelleen käy pikkuhiljaa.
Mietin, että pitäisköhän tuo pullottaa mutta kun en ole varma miten alas tuo on menossa. Beersmith laski loppuOP:n 1.015 mutta en pysty kuvaamaan mäskäystä ohjelmaan ja se varmaankin kuvittelee sen 72°C olevan ratkaiseva tekijä.
Maku oluessa oli aikas lupaava mutta karkea hiivaisuus peitti alleen paljon. Banaanisuutta löytyy kohtalaisesti ja mukavan tuntuinen runkokin tuntuisi olevan. Pippurista mausteisuuttakin löytyy aika runsaasti, mutta veikkaan tuon tulevan runsaasta hiivasta. Alkoakin on siis jo n.5,5%
Perjantaina olisi pullotuspäivä jos homma menee suunnitellusti.
Kevyt kesäale menee huomenna pulloihin.

Ei kommentteja: