perjantaina, tammikuuta 30, 2015

Vähän mietteitä tuosta Käsäpäivän hiivaus kokeilusta.

Noniin, nyt kun tuo on ollut hetken aikaa rauhassa ja karbonoitunut hiukan, voisi vähän miettiä miten tuo meni.
Elikkä tässähän tein nyt sellaisen kokeilun, että hiivasin vierteen tavoistani poiketen valmistajan suosituksen alarajoilla. Valmistaja siis suosittelee hiivaus asteeksi 50g - 80g per 100 litraa.
Joka siis tarkoittaa kutakuinkin 0,5g - 0,8g per litra. Tähän astihan olen käyttänyt annosta n.1g / l.
Ja nyt siis laitoin 30g tuohon 59 litran satsiin. Joka siis tarkoittaa kuta kuinkin 0,51g / litra.

Mitä tästä nyt sitten mielestäni seurasi?
Luonnollisesti olut lähti hiukan hitaammin käymään. Tämä / mittaus "tehtiin" vähän lepsusti. Sillä vain pari kertaa päivässä kävin pönttöä katsomassa.
Tai oikeastaan ei kai lähtöä voi moittia, sillä kyllähän olut kävi jo seuraavana aamuna mutta todella laiskan puoleisesti jos vertaan tuohon n. kaksinkertaiseen annokseen. Ja täytyy tunnustaa, etten ole aivan varma lähtikö olut missään vaiheessa kovin rajuun käymiseen, fiilis on, että ei. Hiivaa käymisastian pohjalla oli jonkin verran vähemmän.
Olut myös kävi "normaalia" pidempään. Eli ajateltu pääkäymisjakso kesti melkein tuplat.
Tavoiteltu loppuominaispaino kyllä saavutettiin. Ja olut on hyvää ja vaikuttaa puhtaalta maultaan.
Aivan pieni lämmittävyys oluessa on tietyssä lämpötilassa. Joka voisi kieliä lievästä korkeamman luokan alkoholien läsnäolosta, jota en ole löytänyt oluistani pitkään aikaan. Mutta tuo vaivaa jossain 4°C asteen kohdalla ja esim. 7°C lämmössä ja sen yli sitä ei huomaa.
Mitään muuta "ylimääräistä" en nyt ainakaan vielä huomaa.
Olut on kyllä sameaa mutta se ei välttämättä johdu hiivasta lasinkaan.
Mitään ylimääräisiä hedelmäisiä makuja tai muutakaan en itse ainkaan huomaa.
Humalan sitruksisuus tulee mukavasti tuokusssa läpi ja mieto katkero tuntuu lopuksi, jälkimakuna.
Lievä maltaisuus on siis päämakuna.

Tulenko vielä käyttämään tällaista hiivausta? En jollei ole pakko. Toisaalta voisin tehdä kokeen jossa mennään valmistajan rajojen yläpäässä, mutta en tiedä onko se 0,2g mitenkään tarkaisevaa.
Käymislämpönähän pidän sellaista 16°C tasoa.

Hiivanahan oli siis Fermentiksen SafAle US-05 hiiva.
Tämä on 500g paketista jaettu 20g ja 10g pusseihin, pussit laitettu muutaman pussin sarjoissa vakuumiin ja pakasetettu.

Tämä on siis epätieteellinen testi ja koskee vain omaa prosessiani.

Ei kommentteja: