maanantaina, tammikuuta 05, 2015

Peruslagerin kehittelyä. Otso 15.2

Elikkä nyt kun tuo Therminaattorikin on nähtävästi puhdas ja käyttökuntoinen (oli 2h 200°C uunissa), voinen miettiä miten aloitan tuon peruslagerin tekemisen kokeilun.
Aluksi suunnittelin täysmallas version, mutta koska haluan siitä spekseiltään kohtuu saman kuin eräs tunnettu kaupallinen juoma, piti reseptiä muokata hiukan. Sitten päätin käyttää tässä ensimmäisessä toisenlaista humalaa, ettei vielä tarvitsisi avata uutta pussia, tuli versionumeroksi 2.
Valmista juomaa olisi tulossa n.57 litraa, joka pitäisi mennä suunnilleen kolmeen kegiin.
Perusmallas on pilsner johon sotken sekaan jonkin verran viennaa tuomaan makua ja väriä. Mukaan tulee myös kolmatta mallasta, jota en vielä paljasta...
Sokeria tulee joukkoon koska minulla ei ole mm. panimosiirappia tjms.
Tällä siis ohennetaan olutta ja saadaan se käymään alemmaksi pienemmän alkuominaispainon kanssa. Tavallaan annetaan siis tilaa mauille... ;)
Humalaksi valikoitui Celeia (Styrian Golding variantti).
Hiivana menee luotto peli S-189.
Laskennalliset kriittiset arvot näyttävät seuraavaa:
OG 1.042SG
Katkero 16EBU
Väri 12EBC
Alc 4,6%

Sokeria kuiva-aineiden kokonaismäärästä on 5%

Teen tähän myös jonkinlaisen aromi/flavori humala lisäyksen 7min kohdalla, joten voipi olla, että humala maistuu ja tuoksuu liikaa tässä. Toisaalta en ole mitään varsinaisesti kloonaamassa, vaan tekemässä omaa peruslageria jota voi tarjota vierailleenkin. Samalla kuitenkin tutustutan erästä ystävää oluen teon "saloihin".

Edit:
No niin, nyt on siis vehkeet putsattu ja kasattu. Eli laitteisto huutaa käyttöä. Myös maltaat on rouhastu. Vielä pitää sokeri ja humalat mittailla valmiiksi. Ehkä sitä jo huomenna pääsee panemaan...

Ei kommentteja: