tiistaina, toukokuuta 28, 2013

Lageria vaikka väkisin.

Nyt se on sitten mäskätty. Ja nimeksi annan tällä muotoa Helle.
Laskutoimituksia myöhemmin mutta tässä väliaika tuloksia.

Vierre ennen huuhteluita eli ns. first wort = 16,5bx eli 1,068SG
Huuhtelun jälkeen otettu näyte eli ns. run off = 5,1bx eli 1,020SG

Keiton jälkeen mitattu ominaispaino eli ns. OG = 13,7bx eli 1.056SG

Vierrettä sain kerättyä yli tavoitteen  joka oli 60 litraa. No häviöt ovat pienemmät.

Hyötysuhde on nyt laskettuna, jos tavaraa on käymisastiassa 62 litraa niin, 82%, eli sen suuntaista mitä systeemiltä vähän odotankin.

Hiivasin kolmella kasvattamallani tuublilla (noissa on alle sentti vierrettä hiivan pinnalla ja ne on kasvatettu suht'äskettäin. Joten oletan niissä olevan 420Billion hiivasolua per tuubi. Eli hiivaus jäisi 70 billion vajaaksi eli 1210 Billion menee mukaan ja 1280Billion olisi vaatimus jos BS2 on oikeassa.

No, jos homma kusee, sitten se kusee. =))

<Edit illemmalla>

Äkkiseltään strategisia mittoja tuon kanssa olisi seuraavat:
OG 1.056SG
Katkero 17IBU
Väri 7EBC
ja arvioitu alko 5,6%

Joten menee liian vahvaksi ja katkerot putosi aikas alas. No saapa nähdä miten tuo tuosta kehittyy.

Näköjään tuo tehokkuuden saaminen oikeaan mittaansa vaikuttaa tässä tapauksessa 2kg mallasta.
Tarkoittaa, että kun laskin reseptin 67% mukaan ja käytin 14kg mallasta, niin samaan OG lukemaan pääsee tuolla 82% hyödyllä 12kg mallasta. Jos siis pidän satsi koon 62 litrassa.

Mäskäys ohjelma meni tänään seuraavasti.
34 litraa vettä ja mäski 66°C tunti (suhde 2,4)
26 litraa vettä ja mäski 76°C 10 min sekoitusta ja 30 min kierrätystä. (suhde 4,3)
34 litraa 76°C vettä huuhteluun.
Mitään ongelmia ei ilmennyt tällä kertaa missään. Ei kierrätyksessä, ei huuhtelussa, ei keitossa.
Ennen panoa pesin ja huuhtelin kaikki astiat. Sekä desinfioin StarSanilla mäskäimen sekä kattilan ja mäskäimen letkut ja sen sellaiset. Samalla tuli desinfiseerattua jäähdytin.
Pano alkoi 9:15 ja loppui 14:45 aika tarkkaan. Joten kuutisen tuntia on hyvä varata hommaan.
Keitto oli tunnin mittainen. Perle meni jo vähän ennakkoon kattilaan joten mahdollisuus pieneen hyvään on katkero puolella. Olin unohtanut vain 3 kattilavastusta käyttöön edellis kerralta joten kiehumisen alku hiukan viivästyi. No, kun huomasin asian laitoin kaikki 6 kayttöön ja kiehuminen akoikin nopsaan ja sain pudottaa tehoja alas. 2kWtäkin tuntiusi piisaavan kohtalaiseen kiehuntaan mutta annoin sen nyt olla 4kW.

</ Edit illemmalla>

Tässä muutama kuva hommasta:


 Tässä kattila. Humalointi tapahtuu tuosta reiästä. Putken päässä on pieni laitetetuuletin joka hoitaa komeasti homman niin, että kaikki höyryt menee ulos.


Mäskäimen tuttu yläosa.

Mäskäys ja veden lämmitys käynnissä.

Tuosta ikkunasta höyryt katoaa aivaan tuuliin.

Siellä on vähän perleä jo kiehumassa.

Tässä kiehutaan toispuoleisesti, kun en muistanut miten nuo vastukset olin kytkenyt...

Tällä ohjaan toistaiseksi kattilan tehoa. Läpöä ohjataan siitä pulpetista.

















Lisää kuvatuksia sitten kun tuo Ubuntu One jatkaa toimintaansa...

No niin, kiehutus on siis valmis ja kansi pois.















 Näin sitä lirutellaan keitetty vierre käymään.













Tähtäsin 12°C lämpöön ja kohtuudella siihen osuin.












Ei aivan vielä tyhjä.
















Tännekin vielä mahtuu.














No niin alkaa kattila tyhjenemään.






















13,7 Brix ja lämpönä 24,6°C



















Riittävän tyhjänä.












 Ja riittävän täynnä.

















Tässä sitten odotellaan pulputusta =)

Ei kommentteja: