keskiviikkona, joulukuuta 12, 2012

Reseptöintiä

Olen tänään koittanut putsata astioita ja happoa on kulunut. Noki näyttää olevan tiukassa. Huomenna pitää yrittää levittää kolmannen kerran peittaushapot kattilaan, josko loputkin lähtisi. Kun systeemi on puhdas voin tehdä ensitestin... käsikäyttöisenä ja mittailla vähän aikoja mitä mihinkin vaiheeseen menee.

Samalla olen tutkinut BeerSmithin saloja.
Eli jos haluaa Beer Smithin laskevan mäskäys vaiheet oikein, vain valitsemalla oikean profiilin, pitää tehdä sellainen profiili jossa on kaikki mitat oikein.
Eli lähtökohtaisesti BeerSmith "ajattelee" sinun tuntevan laitteistosi kuin omat taskusi ;)
Tarkoittaa sitä, että sinun pitää etukäteen tietää mäskäys profiileja tehdessäsi paljonko mallasta käytät, missä lämmössä ja paljonko vettä haluat maltaiden päälle.
Toki BM laskee muutoksen automaattisesti, mutta saattaa antaa mielenkiintoisia määriä vedelle kun mennään liian kauas suunnitellusta.
Esimerkki.
Teen profiilin jossa
maltaan lämpö on 20C
mäskäimen lämpö 20C
huuhtelu 75,6C
mallasta käytetään 14kg
kiehumispiste 100C
mäskin pH 5,20

Haluan infusion jossa lisätään 64l vettä.
Vaiheen lämmöksi haluan 67C
Ja ajaksi 75min
BM laskee, että veden lämmön pitää olla 70,9C

Jos käytän tätä profiilia reseptissä jossa onkin vain 10kg mallasta, en saakkaan toivomiani arvoja käyttöön, vaan:

Vettä lisätäänkin 55,8 litraa 70,8 asteisena. Eli BM korjaa arvot maltaan määrän mukaan.
Mutta nyt valmiiksi lasketut määrät eivät pidä paikkaansa. Ja jos lisään 64 litraa 70,9 asteista vettä tuohon, menee mäski 67,5C asteiseksi. No, virhe on pieni tässä, ja on kuitenkin mukavampi mitata 64 litraa. Varsinkin jos laittestossa on automaatti mittaus ja se on 64 litraa...

Pointti tässä on se, että jos haluaa laitteistonsa ja BM:n kohtaavan pitää BM:lle kertoa mitä on tekemässä ja millä.

Itse ainakin olen jo pitkään tehnyt niin, että vesilisäykset ovat aina saman kokoisia (ennen (6), 8 tai 10 litraa) myös huuhtelu on aina ollut saman kokoinen n. 10 litraa.
Esim. niin, että 8 litraa vettä ja 50C mäski, 8 litraa vettä ja mäski 67C ja 10 litraa vettä ja mäski 76C asteinen. Lopuksi 10 litraa huuhteluun.
Näin esim. 5kg mallasta kuluttaa 36litraa vettä ja kiehumaan saa n.31 litraa.

Jos haluan, että BM laskee joka kerta samanlaiset määrät eri mallas määrille, pitää minun tehdä samanlainen profiili joka mallasmäärälle. Muuten vesimäärä vaihtelee. Josta tullaan siihen, että mielellään tekisi mahdollisimman paljon juurikin samalla mallasmäärällä. Toisin sanoen BM:äänhän voi laittaa ensin maltaat mitä aikoo käyttää, sitten laittaa määrän oikeaksi kiloissa ja lopuksi korjaa suhteet oikeiksi Grain Pct asetuksella. Näin saatava OG on periaatteessa aina sama, mutta voihan tehdä muutamille usein tehtäville tehdä tällaisen perusasetus säädön. Loput sitten säätelee käsipelillä. Tai sitten tekee esim. kilon välein profiilejä eri lämmöillä. Ei niitä loppujen lopuksi ihan kauheasti tarvita. Ja näin saa aina saman vierremäärän käymään OG:stä riippumatta.

Nukkumaan pitää mennä, toivottavasti kirjoitin oikein...

Ei kommentteja: