keskiviikkona, joulukuuta 19, 2012

Hitaasti mutta "varmasti" osa XIV

Tänään, tai siis eilen ja tänään tein ensimmäisen kokeilun vehjaksella.
Mitään en vielä tiedä hyötysuhteista ja sen sellaisista. Otin kyllä näytteitä ennen kiehutusta ja sen jälkeen. Mutta en ole niitä vielä analysoinut.
Huomio1
- Sekoitus vauhti / lavat liian pieniä. Vaikka vesi tällä systeemillä seoittukin kivasti, mäski ei liikkunut juuri ollenkaan. Lämpötila kerrostui liikaa. Ehkä laitettava lisää lapoja yläpäähän.
- Reikälevy tiivistettävä reunoiltaan / oikaistava. Vaikka kierrätin yli 20 min, tuli mallasta läpi. Kun huuhtelu tehty ja kattila täynnä, havaittavissa mäskäimen reunoilla vajoamaa. Siis mallaspatjassa.
- Kattila tuli liian täyteen. Sain myös 60 litran käymisastian täyteen sekä 12 litraa vielä 30 litran astiaan. Kegit näyttää paljonko tavaraa loppujen lopuksi on. Piti olla 56,5 litraa tai jotain.
- 6kW on ihan hyvä kiehutus teho ilman kanttakin. 4kW riittää kohtalaiseen rolling boiliin. Tulevaisuuden kannen kanssa pitää vielä testailla.
- Kattilaan ehdottomasti laitettava humalasuodatin. Tukkeutuu muuten alta aikayksikön.
- Jäähdytykseen kului vettä liikaa tukkeutumien vuoksi.
- Kierrätyksen vaikeudet johtuivat todennäköisesti liian väljästä valepohjan reunasta.
- 2 kertaa 32litraa ja 9kg mallasta täyttivät mäskäimen suhtkoht kivasti. Pitää katsoa paljonko isommilla määrillä mahtuu...
- Kattila tuli lähes piripintaan. Vettä käytettiin 3 x 32 litraa.
Hiivaus n.11 asteiseen vierteseen ja hiivana S-189 ja 12 litraan Nottingham joka mennyt vanhaksi 2010.
Reseptinä Tumma Kösseli, eli:
6,3 kg Vienna
0,9 kg Cara Pale
0,9 kg Chocolate
0,9 kg Roasted barley

Humaliksi 65g Spalter select 4,2% ja 60 min.

Muista arvoista lisää päivemmällä.

edit:
Mittailin tuossa arvoja ja sain "odotetusti" liian alhaisia ominaispainoja.
Elikkä koska määrä oli paljon isompi kuin oli tarkoitus, tuli "luonnollisesti" vierteestä myös ohuempaa.
Määrä kun on jossain 62-72 litran välillä, asuunnitellun 56,5 litran sijaan.
Tehokkuuskin laski mahdollisen valepohjan ohivuodon vuoksi jonkin verran. Toisaalta mallaspatjakaan ei ole mikään paksu.
Tämä ei kuitenkaan tee meitä murheelliseksi koska Tumman Kösselin esikuvana ollut Kozel Dark sisältää myös sokeria...
Elikkä ominaispaino ennen keittoa oli sellaiset 1.021 ja keiton jälkeen 1.024.
Toisin sanoen kun syötelin tietoja BM:ään ja laskeskelin tilavuuksia sain aika lähelle osuvan arvion tilanteesta.
Tehokkuus siis on ollut 68% ja satsin koko 74 litraa. Tämä laskettu niin, että koska kattilan kokonaisveto on reilut 90 litraa ja kattila oli lähes täynnä kun keitto alkoi (74 litraa haihtumisineen jne. antaa BM:n asetuksissa 89 litraa keittokooksi näillä asetuksilla jotka nyt syötin ohjelmaan). Vettä haihtui vierteestä arviolta 7,8litraa ja keitto kesti tunnin. Näin ollen avoimen astian haihtumisprosentti olisi 8,8%. Kattilaan jäi n. 4litraa kamaa jälkeen. Siis humalaa, rupaa ja vierrettä.

Lisäsin nyt aamulla sokeria, suoraan pussista kaadoin, kilon verran tuohon S-189 käymisastiaan jossa on siis arviolta 50 - 60 litraa käymässä. Toiseen astian jossa on reilut 12 litraa ja vanhentunut Nottinham, laitoin arviolta 100-200g sokeria joukkoon. BM:n mukaan laskettuna, jos tuossa pöntössä on 50 litraa ja laitoin kilon sokrua joukkoon, saan 3,7% Tummaa Kösseliä.

Tallissa näyttäisi juurikin passelisti olevan 12C astetta lämmintä ja tuolla varastossa 17C astetta.
Vierteen maku lupaa hyvää. Siinä maistuu mielestäni juuri sopivasti paahteisuus ja maltaisuus. Makeutta siinä ei kyllä ole nimeksikään. Joten saapa nähdä millaiseksi tuo tästä kehkeytyy. Olisi pitänyt mäskätä korkeammassa lämmössä, mutta osahan maltaista niin tekikin, koska lämpö ei ollut tasainen. Kuitenkaan ei menty kuin hetkellisesti yli 73C asteen.

Kösselin arvoja voi olla turhaa ihmetellä mutta näin BM näkee tilanteen kun sitä on johdettu harhaan.
OG 1.032
Katkero 12 IBU
Väri 78 EBC
ABV 3,7%

edit: 2012.12.20
Molempien pönttöjen vesilukoissa on pientä liikehdintää. Oletettavasti siis kummassakin on joku pöpö tai sitten se pöpö on ihan tarkoituksen mukainen hiiva ;)
Vierre maistuu enemmän schwarzbierille, tai ainakin siinä on enemmän paahteisuutta (roasted) kuin Kozelissa. Toki Kozelin makeus saattaa vaikuttaa aistimukseen. Väri voi olla hyvinkin samaa luokkaa Kozelin kanssa.
Mönchshof Schwarzbier kuitenkin taitaa olla tällä hetkellä lähempänä makumaailman kanssa. Toki käyminen tuo omat vivahteensa olueen ja näin lopputulos saattaa olla jotain aivan muuta. Vierre on maltainen ja paahteinen. Mutta ei kuitenkaan mitenkään liian paahteinen tai karkea vaikka kokonaisuudesta onkin 20% tummaa paahtoa (suklaa mallas ja roasted barley).
Jaa miksi Kozel tyyppinen kokeiluun?
No, en ole vieläkään oppinut naisten tapaa hallita miehiä.
Ostimme tässä jokin aika sitten pitkästä aikaa Kozelia (kaikkia maitokauppa "värejä" mitä Prismasta saa).

Vaimo oli tykännyt vaaleasta. No, olimme Lidlissä ja siellä oli tarjous Kozeleista. Ostimme tummaa ja vihreää (Premium) kun muuta ei olut. Vaimo sitten totesi, että tumma oli niin hyvää, että sitä voisi jouluksi vähän ostaa.
Hyvä, päätin sitten, että jos se kerran niin hyvää oli, sen tyylistähän siten voisi koittaa tehdä itsekin. Pykäsin vähän kiireelläkin tuon laiteiston sellaiseen kuntoon, että sillä pääsee jotain tekemään. Sillä koska olen käyttänyt vanhan laitteiston osia tuohon uuteen, minulla ei ole ollut millä tehdä pitkään aikaan.
Toki ajoitukseni oli sitten totaalisen väärä ja sattuihan tässä kommelluksia ihan riittämiin. Samalla tuli käytettyä vettä liikaa porakaivostamme ja eilisen päivän vetemme olikin sitten "vähän" tummepaa sekin. No, illalla se oli jo taas kirkasta. Nyt koko huushollin siivousvastuu on minulla...

Edit 2012.12.21:
Nyt kumpikin pönttö kuplailee hissuksiin. 12,2C astetta näyttää lagervierteen lämpö ja perstuntumalla Nottingham työskentelee 14- 16C asteen lämmössä. Joka tapauksessa käyvät.
Jouluksi kun ei muuta kerkiä, niin laitoin ihan Tuoppi kotikaljaa tulemaan 5 litraa

Tuli myös ilmoitus, että UPS tuo pakettia tänään minulle. Tuossa paketissa pitäisi olla johtoa ja johtopäätteitä sekä pari napulaa jolla saan tuon turvareleen toimimaan oikein ja ilman johtojen päiden yhdistelyä...
Loput nappulat, jotka tilasin ebayn kautta tulevatkin sitten varmaan ensi vuonna...

Ei kommentteja: