torstaina, joulukuuta 13, 2012

Reseptöintiä #2

Huonosti nukutun yön jälkeen päädyin seuraavanlaiseen ajatusmaailmaan.
Tein 10 - 15 kg mallasmäärille omat mäskäys profiilinsa.
BM laskee tällöin n. 0,005 SG välit noille mutta 1 litran muutos satsi koossa vastaa 0,001 muutosta.
Eli kun
satsi koko on 54 litraa ja mallasta käytetään 10 kg saan OG 1.045 SG:n. Jos
satsi koko on 54 litraa ja mallasta käytetään 11 kg saan OG 1.050 SG:n. Mutta jos
satsi koko on 53 litraa ja mallasta käytetään 10 kg saan OG 1.046 SG:n. Ja jos
satsi koko on 50 litraa ja mallasta käytetään 10 kg saan OG 1.049 SG:n.

Joten muuttamalla huuhteluveden määrää muutamalla litralla saan tarvittaessa erilaisia OG arvoja.

Mutta nyt kun olen määritellyt profiilit kohdalleen ja perus mitoilla lisään aina 32 litraa vettä.
Toki voi olla, että joudun vielä muuttamaan määriä ja jotain muuta, mutta nyt laskeskelen näin.
Eli käytin mallasta sitten 10 tai 15 kg, aina veden määrä on 32 litraa,  myös huuhtelun.
Satsi kooksi määräytyy tällöin:
Jos käytän 15 kg niin satsi koko on 50,7 litraa ja OG 1.073
Jos käytän 14 kg niin satsi koko on 51,7 litraa ja OG 1.066.
Jos käytän 13 kg niin satsi koko on 52,6 litraa ja OG 1.061.
Jos käytän 12 kg niin satsi koko on 53,6 litraa ja OG 1.055.
Jos kaytan 11 kg niin satsi koko on 54,6 litraa ja OG 1.049.
Jos käytän 10 kg niin satsi koko on 55,5 litraa ja OG 1.044.

Tein vielä 20 kg profiilin ja silloin:
Jos käytän 20 kg niin satsi koko on 45,9 litraa ja OG 1.107

Nämä on siis laskettu niin, että reilu 90% on pilsner mallasta ja alle 10% on melanoid mallasta.
Toki maltaan laatu ja suhteet muuttaa OG lukemaa.

Tein sitten loppujen lopuksi myös nuo 16, 17, 18 ja 19 kg:n profiilitkin.
Sekä 9 ja 8 kg (8kg määrä 57,5 litraa ja OG 1.034. Pääsee Bitteri ja Mild osastoonkin).

Käyttö näille tulee olemaan siis seuraavanlainen:
- Päätän oluen jota teen.
- Valitsen maltaat ja lisään ne reseptiin.
- Tarkastan, että mallasta on haluamani OG:n tarpeisiin.
- Laitan suhteet kohdilleen Grain Pct työkalulla.
- Valitsen mäskäys profiiliksi sen jonka kiloja käytän.
- Tarkastan mäskäys välilehdeltä, että haluamani mäskäyslämpö on kohdallaan.
- Jatkan reseptin suunnittelua humalien ja hiivan osalta.

Huomioita!
Kun tekee mäskäys profiilin, valitut litramäärät pysyvät ja infuusio lämpötila muuttuu kun vaihtaa kilomäärää johon profiili perustuu.
Kun mäskäys välilehdellä vaihtaa mäskäys vaiheen haluttua lämpötilaa, litrat pysyvät samoina. Infuusio lämpö taas muuttuu.
Jos mäskäys profiili ei perustu käyttämääsi kilomäärään, muuttuu tarvittavan veden määrä, lämpötila koitetaan pitää mahdollisimman samana.
Loppujen lopuksi profiilin teko on niin helppoa, että sen voi tehdä lennostakin ja käyttää sen verran mallasta kun haluaa...

EDIT:

Amber jota suunnittelin tehtäväksi tällä laitteistolla ns. ensimmäiseksi näyttäisi mäskiltään seuraavanlaiselta:

Tehokkuus 80% 53,6 litran satsi
4,80 kg Pale ale (40%)
2,16 kg Dark ale (18%)
2,16 kg Vienna (18%)
2,16 kg Vehnä (18%)
0,60 kg Crystal 200 (5%)
0,12 kg Roasted Barley (1%)

32 litraa 54,7C vettä ja 50C tauko 20min
32 litraa 86,9C vettä ja 67C tauko 45min
(ehkä lämmitys 75,6C asteeseen?)
32 litraa 75,6C huuhtelu vettä.

Tästä ketätään 71,8 litraa kattilaan. Tämä on sinällään vielä arvoitus sillä arvaan, että keitto haihduttaa 10,8% /h?

Keiton jälkeen OG 1.054

Jos haihtuminen laskee 6l /h eli 8,1% /h niin OG tippuu 1.052 SG:hen ja määrä kasvaa 56,5 litraan

Ei kommentteja: