sunnuntaina, huhtikuuta 10, 2011

"Vihreää omenaa"

No niin, ensimmäisen kerran sain aikaiseksi Acetaldehyde, eli vihreän omenan efektin.
Tuossa OWTE oluessa on tavattoman voimakaana tuo, omaan nenääni ja suuhuni.

Nyt pitää miettiä mistä tuo johtuu. Valitettavasti tekijöitä voi olla monta, koska oli uusi hiiva, ensimmäinen "totaali" avokäyminen ja lämpötilan sallittu nousu.

Ennenkin lämpö on saanut nousta (uute aikoihin) eikä tällaista ole vastaan tullut. Avokäyttämistäkin olen koittanut, tosin en näin, että pönttö kokonaan auki olisi ollut (kansi vain löysällä ilman vesilukkoa).

Ehkä Windsor hiiva tuottaa näissä olosuhteissa sitten paljan tuota?

4 kommenttia:

veikko kirjoitti...

Jännä juttu tuo asetaldehydi; ei ole itselläni tullut koskaan niin selkeästi vastaan, että osaisi maun poimia. Lukeman perusteella voisi olla puuttellinen määrä hiivaa / liian lyhyt kypsytys? Silloin avofermentaatiolla ei olisi mitään asian kanssa tekemistä.

Netistä lukemani[1] mukaan asetaldehydi on myös sivutuote etikkahappobakteerin tuottaessa alkoholista etikkaa. Silloin varmaan happamuus olisi selkeästi maistettavissa? Avofermentaatiossa etikkahappobakteerin riski lienee suurempi, jos on liikaa happea.

[1] http://www.homebrewtalk.com/wiki/index.php/Green_apples

- Veikko

suorama kirjoitti...

No, mikä millekin oluelle on oikea kypsyttely aika.
Tuohan käynnistyi 27.2 ja kypsymään meni 6.3.
9.3 omenasta ei ollut tietoakaan.
ja nyt 10.4 sitä löytyy.

No, katsotaan mihin tuo kehittyy. Ehkä etikka alkaa olemaan todennäköisin :(

veikko kirjoitti...

No kuulostaa kyllä oikein riittävältä kypsytykseltä.

Kerro miten maku kehittyy; pullottamalla (/ kegittämällä) pitäisi hapen saannin katketa, joten tuskin lähtee mopo käsistä sen etikan kanssa, jos se ees sitä on. Tykkään sour aleista, että jos tulee tosi hapanta, niin voin uhrautua ;)

suorama kirjoitti...

Olen päätynyt seuraavaan tulokseen tutkiessani asiaa. Saattaa oll, että Windsor on ertyisen tarkka hiivaus asteesta ja olin laittanut melkein tupla määrän hiivaa mitä tarvittaisiin. Joten tämä saattaa olla osa syy. Sitä en tiedä miksi tuo sitten vasta nyt ilmenee.