tiistaina, huhtikuuta 12, 2011

Pulla olut

Olen "päättänyt" kokeilla seuraavan tapaista aikataulua. Niin kauan kun kegejä ja pulloja piisaa, koitan tehdä oluen per kuukausi. Kun kegit ja pullot täynnä, tekee sitten sen mukaan kun tyhjenee.

Nyt siis olisi hyvä sauma aloittaa miettimään toukokuun olutta. Sen ajattelin tehdä vehnästä. Sillä ymmärtääkseni se kypsyy vikkelään ja on juurikin sopiva janojuoma kesälle.

Yksinkertaisuudessaan vehnäoluen kuvaus voisi olla seuraavanlainen.
Vaalea, mausteinen, hedelmäinen, raikastava vehnäpohjainen ale-olut.
Perinteisesti vehnäoluita on pantu eteläisessä Saksassa varsinkin kesäksi. Nykyisin kuitenkin tehdään ympäri vuoden.

Tämä on raikas, nopeasti kypsyvä olut, joka humaloidaan kevyesti, siinä on uniikki banaaninen ja neilikainen hiiva aromi ja maku. Nämä oluet eivät kestä ikäännyttämista kovinkaan hyvin ja ne onkin parasta nauttia nuorina ja tuoreina. Ns. krystal weizen on yleisesti hedelmäisempi mutta vähemmän phenolinen kuin hefe-weizen.

50% - 70% mallastettua vehnää ja loput pilsner mallasta. Perinteinen keittomäskäys.

Kaupallisia esimerkkejä:
Weihenstephaner Hefeweissbier
Schneider Weisse Weizenhell
Paulaner Hefe-Weizen
Hacker-Pschorr Weisse
Plank Bavarian Hefeweizen
Ayinger Bräu Weisse
Ettaler Weissbier Hell
Andechser Weissbier Hefetrüb
Franziskaner Hefe-Weisse
Kapuziner Weissbier
ja monta muuta.

En lähde tavoittelemaan minkään tunnetun oluen kloonia vaan leivon pullani itse.

Tällainen olisi ensi hahmotelma.

Eff. 80%, keittoon (90min) ~26 litraa, pulloon 20 litraa

Maltaat
Vehnää 55%
Pilsner 40%
Munich 5%

Humalaa
Norhern Brewer 60 min

Hiivaksi voisin kokeilla Brewfermin Blanchea vaikka se onkin enemmän Wit ja belgialaisille vehnille. Se käyttäisi kuivimmaksi. Toinen vaihtoehto olisi Lallemandin Münich joka ei kovasti kyllä jää edellisestä. Kolmas vaihtoehto olisi WB-06 joka käyttäisi vähiten. No, pieniä nuo erot on (BF 1.009, Mü 1.011 ja WB 1.012 FG:lle)

Mäskäykseen ajattelin kaksikeittomäskäystä siten, että mentäisiin ensin 50°C lämpöön josta keitolla 64°C lämpöön ja taas keitolla 70°C lämpöön. Lopuksi nostetaan lämpö 76°C asti (ehkä tämäkin teen keitolla).

Ei kommentteja: