torstaina, elokuuta 22, 2013

Muistiin pari reseptiä

Tarkoitus olisi ollut tehdä useampi lager nyt kun tuota hiivaa koitan stressata, mutta taitaa mennä niin, että teen vielä yhden lagerin. Jää siis se tuplapukki tyyppinen tekemättä.
Nyt siis olisi tarkoitus ensi sijaisesti hussata noita vanhoja pussin periä pois. Osassa lukee parasta ennen 2008 jne.
Mustaolut olisi siis kiikarissa.

Mustempi Lager
Määrä 58 litraa (80% tehoilla)

Maltaat;
Pilsner 33,1%
Munich 24,4%
Caraamber 60 19% (loppuu)
Roasted Barley 8,3 %(loppuu)
Melanoid 8,3%
Carapils / Dextrine  4,1% (loppuu)

Amber Malt 50 2,9% (loppuu)

Humalana Perle josta 26,5IBU 60 min keitolla.

Hiivana siis tuo nyt kaksi tehnyt hiiva. Jossa sekaisin S-189 ja White Labsin Southern German lager.

BSII laskee tuolle seuraavaa:
OG 1.048
IBU 26,5
Väri 70
Alc 5,1%

Mäskäys siis mensi 66°C lämmössä niin saa hiukan runkoakin tuohon.
Roastedia on kenties liikaa, puolet piisaisi mutta taidan silti kokeilla näin.

Toinen mikä on pyörinyt päässä on jonkinmoinen paleale.
Tätä jos tekisi 64 litraa (80% tehot).

Maltaat:
Pale ale 85%
Dark ale 10%
Cara Plus 150 5%

Tämän jos mäskää 66°C niin alc% olisi sopivat 5,7% ja jos mäskäisi 64°C niin menisi jo 6% rikki.
Toisaalta väittävät Viking Maltilla, että tuo Cara Plus olisi kuivempaa maultaan kuin perinteinen Crystal mallas. Voisi siksi kokeilla tuota 66°C lämpöä.

Humalina ajattelin käyttää Columbusta ja Cascadea, jos löydän niitä pakkasesta.
Näillä pitäisi saada aikaan 37 IBUa.
Lisäykset niin, että 45min kohdalla ~26 IBUa Columbuksesta
20 min kohdalla Cascadesta 4 IBUa ja Columbuksesta suunnilleen saman verran.
ja 7 minuutin kohdalla Cascadesta n.2,5 IBUn luokkaa. Kenties vielä parikymmentä grammaa jäähdytyksen ajaksi killumaan pinnalle.

Hiivaksi joko US-05 tai sitten koitan jonkun nestehiivan yrittää henkiin odotellessa.

OG 1.053
37,3 IBU
Vari 19 EBC
Alc 5,7%


Sitten on vielä yksi Blonde tyyppinen, jota säveltelin foorumin pohjalta itselle sopivaksi.
60 litraa ja sama 80%

Maltaat:
Pale ale 82%
Carapale 12%
Vienna 6%
Taas mäskäys 66°C

Humalat:
Centennial 55 min 8,8 IBU
Centennial 35 min 7,4 IBU
Cascade 20 min 4,5 IBU
Cascade 5 min 1,5 IBU

Hiivaksi meinataan Nottinhamia, mutta en ole varma onko minulla sitä.

OG 1.041
22,1 IBU
Väri 8 EBC
Alc 4,2%

Jos ensin tekisi noin. Vikingin Vienna kun on aika lähellä Brittien Pale alea, voisi koitaa niinkin, ettäkorvaisi koko Pale ale Vienna osaston tuolla Viennalla ja sitten voisi kokeilla Pale alella samalla tavoin.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Vikingin Vienna kun on aika lähellä Brittien Pale alea"

Kerro lisää. Perustuuko omiin havaintoihin? Maris Otter?

Marko Huhtala kirjoitti...

Itselläkin olisi tarkoitus koittaa tuota legendaarista Centennial Blondea viikonloppuna. Saas nähdä onko niin hyvää kuin kehuvat.

suorama kirjoitti...

Anonyymi@
Omiin havaintoihin perustuu.
Vikingin pale ale on kuivempaa kuin vienna ja esim. American Amber tulee viennalla varsin maukkaaksi. Maris Otteriin en osaa verrata. Mutta Pearle (olikohan tuo oikea Scotti ohran nimi) On aika lähellä.

Marko@
Jep, itseänikin kiinnostaa kokeilla vaikka ei raaka-aineet aivan samat olisikaan.