sunnuntaina, helmikuuta 03, 2008

BB

hmm. Jotkut kysyivät minulta tuolla foorumissa miten siivilöinti on onnistunut kun minulla on niin tiheä tuo suodatin verkko. Tähän asti se onkin sujunut erittäin mallikelpoisesti mutta nyt kun kylmälaukku mäskäin hajosi ja jouduin siirtymään tuohon "ämpärin" pohjalle sijoitettuun siivilääni, ei vauhti enään päätä huimaa. Olenkin tässä miettinyt, että vaikuttaisiko mäskäyslaatikon pohjapinta-ala ratkaisevasti siivilöinnin nopeuteen ja onnistumiseen. Onhan laajapohjainen mäskäys-astia siitä edukas ettei maltaan paino kohdistu isoltakaan osalta siivilään, olettaen ettei siivilä käsitä kokopohjaa. Tosin nyt tätä kirjoittaessani jotain on tapahtunut. Nimittäin aiemmin meni lähemmäs kaksi tuntia saada yhdeksänlitraa ulos ja nyt on kymmenessä minuutissa tullut neljälitraa ulos =?

edit: 21:30

Hmm. saattaakin olla, että se oli syynä (tai sitten ei) kun laitoin 1.5 tl kipsiä ja 0.25 tl suolaa jo maltaiden joukkoon. Enkä liottanut mineraaleja etukäteen veteen. Sillä kun lisäsin huuhteluveden astiaan niin alkoi vierre hetken päästä tulla suht normaalisti ulos. Nyt kun nesteenpinta on laskenut niin alas, että mallaspatja (rapa) näkyy, on se jotenkin erillaista kuin ennen. Siinä on sellainen kuin hyytelö päällä. Voi tietenkin olla, että se 20g englantilaista musta mallasta aiheuttaa sen koska se on ainoa uusi raaka-aine keitoksessa. Nyt kun ensimmäisen 9 litran jälkeen on kukunut n.35-45 min. on kaikki 29 litraa tullut ulos astiasta...

Ei kommentteja: