torstaina, joulukuuta 27, 2007

Odotuksen "tuskaa"

Olen tässä kirjoja odotellessani lukenut kirjastosta lainaamaani Ari Järmälän: Kotipanimomestarin käsikirjaa. Mielenkiintoista luettavaa. Täytynee lukea muutamaan kertaan, jotta saa paremman katsantokannan asioihin. Ensi lukemalta tuntuisi osa asioista jopa hiukan ristiriitaisilta. Ne rupa ja rapa termit nyt kumminkin selvisivät =-). Eli rapa (mm. s.84) on se mäskin osa joka jää esim. mäskäyslaatikkoon mäskäyksen jälkeen ja rupa on sitten se saostunut proteiini joka jää jäljelle vierteen keiton jälkeen (kuten jo aiemmin tulikin selväksi). Täytyy ottaa kirja esille kun suunittelee sauraavaa omaa olusta, niin voi katsoa mikä menee oikein ja missä on parantamista. Ainakin mäskäysajat ovat Järmälän kirjassa pidemmät kuin yleensä olen nähnyt.

Kun tuli Joulun aikaan maisteltua mm. Belhavenin Wee Heavya. Tuli mieleen jotta millainen voisi olla oma pikku satsi saman tyylistä olutta.
BJCP1999
Scottish Wee Heavy Ale
English & Scottish Strong Ale

Type: Ale

Category Number: 11B

Original Gravity: 1,075-1,100 SG

Color: 19,7-92,6 EBC
Final Gravity: 1,018-1,035 SG Bitterness: 20,0-40,0 IBU
Carbonation: 1,5-2,3 vols Alcohol by Volume: 6,90-9,00 %
Description: Extremely strong ale, always sweet, malty and often dark in color. Alcohol content approaching that of a weak barley wine at the high end.
Profile: Slightly roasted caramel flavor that is sweet and malty. Clean alcohol flavor. Rich body, with little or no hop flavor and aroma. Deep amber to dark brown in color.
Ingredients: English or Scottish pale malt. Roasted malts. English hops. Scottish or High Gravity Ale yeast.
Examples: Belhaven Wee Heavy, Hale's Ales Wee Heavy, J.P Grays Wee Heavy

BJCP2004

Strong Scotch Ale
Scottish and Irish Ale

Type: Ale

Category Number: 9E

Original Gravity: 1,070-1,130 SG

Color: 27,6-49,3 EBC
Final Gravity: 1,018-1,035 SG Bitterness: 17,0-35,0 IBU
Carbonation: 1,6-2,4 vols Alcohol by Volume: 6,50-10,00 %
Description: Extremely strong ale, always sweet, malty and often dark in color. Alcohol content approaching that of a weak barley wine at the high end. Also known as "Wee Heavy Ale."
Profile: Med to full body. Deep malty flavor with some caramel evident. Clean alcohol flavor. Rich body, with little or no hop flavor and aroma. Light copper to dark brown color. Low to moderate esters and alcohol.
Ingredients: Well modified English or Scottish pale malt. Up to 3% roasted barley. Crystal for color. English hops. Scottish or High Gravity Ale yeast. May add smoked malt for "peaty" flavor.
Examples: Traquair House Ale, Orkney Skull Splitter, McEwan's Scotch Ale, Broughton Old Jock, Belhaven Wee Heavy, Hale's Ales Wee Heavy, J.P Grays Wee Heavy, Gordon Highland Scotch Ale

Joten siis jos ajattelisi tekevänsä 12 litraa jotakin tuon tyylistä, saattaisi se näyttää tältä.


Maltaat:

3,60 kg Pale ale

0,36 kg Cara-amber

0,18 kg Crystal

0,09 kg Black / Roasted


Humalat:

20 g E.K.G 90 min

5 g Fuggle 10 min


Mäskäys vakiolämpötila mäskäyksellä 70~73C 120 - 150 min.



OG ~1.082

FG ~1.019

~8,2% alc

48 EBC

22 IBU


Jos käyttäisi Nottinghamia hiivana tulisi kokonaisuudelle hintaa 8,97€. Eli 0,75€ litra eli 0,25€ pullo(0,33l).

Ei kommentteja: