maanantaina, marraskuuta 21, 2011

Laskeskelua

Nyt kun olen mittaillut ja laskeskellut mittoja kattiloista, voinen teorisoida millaisia satseja laitteistolla voisi tehdä.
Pienin olisi kattilanpuolesta semmoinen, että käymissankoon menisi 15 litraa. Siitä en ole varma riittäkö ~24 litraa mäskäimen toimintaan ja tulisiko silloin riittävä mallaspatja valepohjanpäälle. Mallasta kun tavalliseen 4,7% keittoon menisi vain 2,7kg. Toki voimakkaampaan menee enemmän. Tuo joka tapauksessa pitää tehdä yksivaihe infuusiolla ilman ulosmäskäystä. Tai onhan tuossa erilaisia mahdolisuuksia tietenkin jos mäskäysveden lämmittää eri tavoin.

35 litraa on ensimmäinen kaksivaihe infuusiolla toteutettavissa oleva, jos käytetään tuota 22 litran vähimmäis määrää veden lämmittimessä. Tässäkin on, tottakai mahdollisuus ottaa enemmän vettä lämmitykseen kerralla ja muuttaa siten mahdollisuuksia.

55 litraiseen saa ulosmäskäyksen mukaan, infuusio tyyliin.

72 litraa on 90min keitolla maksimi ja 60min keitolla 83 litraa. Jos siis laskelmat pitää paikkansa ja muutenkin homma onnistuu niin kuin olen suunnitellut. Kattilan kanneksi tulossa "suppilo" (kiitoksia Pasi).


Jos haluaa vierrettä jonka OG on 1.120, maksimi määrä on 40 litraa (90min keitto, ei isompaa huuhtelua)
Eli n. 21kg mallasta. Tuosta saattaisi tehdä myös "small beer" vierteen helposti. =)

1.080 on vielä "mahdollinen" mäski 72 litraiseksi, tosin on jo aika tiukkaa tavaraa.  Sokeroitumisessa n.2/1 ja ulos mäskäyksessä 3/1. Tuolloin on jo 24kg mallasta mäskäimessä.

Kattilan ominaisuuksista.
Jos olen ymmärtänyt oikein, pitäisi kattilan haihduttama määrä olla aina sama, riippumatta mistään muusta kuin haihduttavasta pinta-alasta. Näin ollen pitäisi kait kattilani haihdutus olla vakio 6,2 litraa tunnissa. Jos kokonaan auki, eli ilman sitä "suppiloa". No, jos suppilossa on 150mm aukko huipullaan, periaatteessa mennään tuon aukon mukaan siinä haihtumisessa. Mitäs jos laitan, niinkuin olen suunnitellut, imurin tuohon väliin... Jää nähtäväksi millainen katastrofikone tästäkin tulee.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onko sulla jossaki postissa jotain virtauskaaviota tästä systeemistä mitä rakennat?

suorama kirjoitti...

Ei varmaankaan selaisena kuin etsit.

Yksinkertausuudessaan homma on menossa sellaiseksi, että Veden"keitin" lämmittää oikean määrän vettä oikeaan lämpöön. Tämä lasketaan painovoimaisesti mäskäimeen. Kun mäskäys tehty pumpataan vierrettä takaisin mäskäimeen, eli kierrätetään. Kun sopiva aika mennyt, avataan venttiili kattilaan. Kun keitto tehty pumpataan vierre jäähdyttimen läpi. Tässä kohtaa en vielä ole varma pumppaanko vierteen kiertoon ja jäähdytän kattilassa vai pumppaanko suoraan seisotus astiaan. Jos jäähdytän kattilassa, saatan saada nesteen virtauksella jonkinmoisen "whirpoolin" aikaan. Toisaalta ei se seisotus astiassakaan mahdoton ole.

Anonyymi kirjoitti...

Päädyitkö tähän ratkaisuun sen vuoksi että lämpötilan noston on nopeampaa eri vaiheiden välillä? RIMS ja HERMS systeemeissähän lämmitykseen kuluu paljon aikaa.

suorama kirjoitti...

Kyllä. Oikeastaan juuri siksi.
Kaikkien vaiheiden lämmönnosto pystytään tekemään edellisen vaiheen aikana, joten seuraavaan lämpötilaan menee aikaa sen aikaa kun vesi laskee mäskäimeen. Mäskäimessä on lämmön ylläpitoa varten oma lämmönlähteensä. Sisäänmäskäys vesi lämmitetään sillä aikaa kun maltaat punnitaan ja rouhitaan.

suorama kirjoitti...

Toisaalta tämä mahdollistaa silti jatkuvankin kierrätyksen jos en halua laittaa sekoitinta mäskäimeen.

Anonyymi kirjoitti...

Kuinka nopeasti entsyymit ottaa nokkiinsa kun ovat tekemisissä kuumemman veden tai pinnan kanssa(tai onko sillä ylipäätään mitään merkitystä)? Olisiko paras systeemi vesivaipallinen mäskäskäys astia, vesi tilassa olisi tehokas sähkövastus ja vaipan vettä kierrätettäisiin tehokkaasti? Tällöin mäski ei olisi tekemisissä tarkoitettua kuumennan pinnan kanssa mutta lämmitys olisi kuitenkin nopeampaa kuin HERMSissä. Astiasta tietysti tulisi huomattavasti monimutkaisempi mutta oletetaan että se ei ole ongelma.

suorama kirjoitti...

Käsittääkseni ei pitäisi olla ongelma. Vrt. keittomäskäys ja kaupalliset höyryvaipalliset & kierukkaiset mäskäimet. Vaipalliset astiat olisivat toki parhaimpia koska lämmitys pinta-ala olisi iso. Tosin tehoa vaaditaan aika kivasti isommissa laitteissa. Esim. jos oletetaan, että mäskiä on 80litraa ja vaipassa mielellään saman verran (tai enemmän). 160litran lämmittäminen 20°C asteesta 64°C asteeseen vie 3kW:llä 164min, 6kW:lä 82 min ja 9kW:lä 55min. Toisaalta jos vettä vaipassa vähemmän, en tiedä kuinka hyvin lämpö pysyisi samana kuin kattilan sisällä. Siksi varmaakin käupallisissa tuo höyry.

Toisaalta jos lasken astiaan n.60°C vettä 22 litraa jossa vain maltaat ja loppulämpö asettuu 50°C:en ja tämä tapahtuu esim. viidessä minuutissa, en usko murskeen lämmön ylittävän tuota 50°C rajaa kovinkaan rajusti. Ja sitten tuon päälle jos lasken 25 litraa n.80°C vettä n.5 minuutissa ja loppulämpö jäisi tuonne 64°C pintaan, en taaskaan usko mäskin lämmön kohoavan tuon 64°C yläpuolelle juurikaan. Uskoisin, että voimakas sekoittaminen hoitaa homman. Sitten jos teen ulosmäskäyksen ja vaikka käyttäisinkin yli 90°C vettä saadakseni mäskin lämmön 76°C tietämille jotenkin, uskoisin massaa olevan tarpeeksi vastaan ottamaan lämpökuormaa. Mäskäimen vastus optimi tilanteessahan ei käy päällä kertaakaan, joten pinnan lämmöstä en ole huolissani.

suorama kirjoitti...

Kysymyksesi on hyviä ja tarkentaa / tarkistaa omia laskelmiani ja näkemyksiäni laittaen minut perustelemaan kantani ja valintani ihan näin julkisesti.