tiistaina, maaliskuuta 01, 2011

Tajuttua

Tai niin ajattelen.
Join tänään yhden Kilkennyn pitkästä aikaa. Jotenkin tuo olut oli taas hyvää. Makustelin sitä ja mietin millainen se on. Siinä ei tuntuisi olevan ollekaan hiilihappoa ja katkerokin on niin mieto, ettei sitä oikeastaan tunnu ollenkaan. Eli vaikka nytkin hanassa oleva savu olut on mietoa, on siinä kuitenkin aivan liikaa katkeroa ja siksi se ei ole niin hyvää typetettynä kuin se voisi olla. Ensimmäiset kulaukset sitäkin kuitenkin on erittäin mainioita. Kilkennyssä on karamellimainen maku kuitenkin olematta makea. Pitänee miettiä valmistuvan OWTE:n perusteella, miten jatkaa.

edit 2.3:
Tänään vertasin Fullesin ESB:tä pitkästä aikaa makuhermoihini tallentuneeseen. Jostain syystä alku maistui vetiselle ja mitään sanomattomalle mutta parin kulauksen jälkeen aloin löytämään karamellia ja toffeeta mausta. Katkeroakin on, mutta ehkä jopa liikaa muuten herkkään makuun. Tai sitten ei. Nyt täytyy jonkin aikaa fiilistellä näiden brittityylisten oluden parissa. Niistähän oikeastaan koko olutharrastukseni on muutenkin lähtöisin. Niin, semmoisen huomasin uudelleen, että tuoksu on yli puolet mausta. Eli ehdottomasti on saatava oikea tuoksu olueen jos meinaa sen maistuvan.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tässä nähdään hyvin kuinka maut voivat olla täysin erilaisia eri ihmisille. Itse en koskaan ollut lukenut ESB:n tasting noteja ja kun sitä olen juonut niin se minusta ollut aina hyvin marjaisa olut, puolukkainen mustikkainen maku. Varsinkin kun sitä muutaman kerran on tullut maistettua caskista nuorena, niin se on melkein kuin marjamehua joisi, todella marjainen.
Itse olen myös omissa ESB homebrew kokeiluissani saanut kohtuullisesti tuon marjan maun esille.
Mutta, tosiaan virallisesti sen pitäisi maistua kuulemma karamelli/toffeelle/citrus jne. Ei koskaan mun suussa :)

suorama kirjoitti...

Heh, juurikin näin. Oluessa mikään ei ole absoluttinen totuus. Siksi se onkin ehtymätön voimavara ja jatkuvan tutkimisen arvoinen.

suorama kirjoitti...

Mutta marjaa. Hmm. ehkä jokin samankaltaisuusa on olemassa, ei mielestäni maussa mutta ehkä suutuntumassa tai jossain. Tosin makuunkin voi verrata jos marjamehu on makeaa. Esim. vanatallinna plus mustaviinimarjamehu (tuoreena) on yllättävän samankaltainen profiililtaan, mutta n. 100 kertaa makeampaa.

suorama kirjoitti...

Siis minun suuhuni ;)

Karvis kirjoitti...

Joo, maku muuttuu ja kehittyy.
Ennen en pitänyt lagerista, mutta esim. tsekkiläiset tummat oluet menivät (nehän on aika makeita). Tuossa kun pikkujoulujen aikaan maistoin tsekkiläistä tummaa pullo-olutta pitkästä aikaa, niin en voinut juoda sitä loppuun. Se oli niin makeaa tavaraa, kuin limsaa. Samoten lagerit maistuu nykyään melkein siideriltä.
Toi kehitys on tullut sen seurauksena nähdäkseni, että jätin limsat pois pari vuotta sitten ja aloin juomaan vain teetä ja omaa tekemiäni oluita (brittibitterit + mildit).
Fuller's ESB tosiaan maistuu marjaiselle, ei makealle ollenkaan, mutta marjalle. Marjalle voi maistua ilman makeutta :)

suorama kirjoitti...

Kyllä, kyllä. Tarkoitinkin tuolla satakertaa makeammalla, että olut ei ole makeaa. Mutta makeassa marjamehussa on siis samaa makua ;)