torstaina, elokuuta 12, 2010

Testi satsi

Tässä välissä piti mennä pelleilemään ja leikkimään.
Tein siis eilen mäskäyksen maltailla jotka oli lähes kokonaan unohtanut. Eli sahtimaltailla jotka ovat olleet säilössä kutakuinkin neljä, viisi vuotta BBE päiväyksen jälkeenkin. Mäskäyksen tein siten, että siinä oli steppejä riittämiin. Samalla tuli testattua uusi sekoittaja.
Stepit.
1. Sisään mäskäys 35 astetta. Kesti niin kauan, että vesi nousi sopivaan lämpöön seuraavaa eli 52 astetta varten. Tai oikeastaan vaihe kesti rutkasti pidempään, koska olin tehnyt virhe laskelman ja lämpötila-anturin suojaputki otti sekoittajaan kiinni, katkaisten sekoittajan akselin =(. No, kun kaikki oli korjattu varttia myöhemmin, homma jatkui suunitelman mukaan. 52 astetta pidettiin n.20 min ja sitten otettiin lämmöksi 63 astetta. Tässä seisahdettiin n.50 min. Seuraavaksi paukautettiin 72 astetta ja pidettiin se 30 min. Sitten jyrskäytettiin 75,6 astetta jossa vietettiin 10 min. Vierre erotettiin ravasta ja sitä saatiin 26 litraa. Väli ominaispaino oli 1.044.

Tänään sitten keitin vierteen ja käytin Kauhanvan humalia, joiden tuoksu oli vieläkin kiva. 90 min keittoon meni n.35g ja 15min kohdalla 70g ja 4 min kohdalla 75g.
Vierrettä jäi keiton jälkeen 19 litraa ja sen ominaispaino oli 1.056. Tuon hiivasin 14 asteessa SafAle US-05 hiivalla, kahden pussukan voimin.

Myöhemmin lisää, jos kerrottavaa...

...edit 14.8 15:30
Hyvin tuo lähti käyntiin. Kokeilussa samalla käyttö ilman vesilukkoa. Ihan avonaiseksi en uskaltanut vielä jättää. Tarkoitus olisi parin päivän perästä siirtää tuo kegiin ja samalla viileään. Tai sitten laittaa lukko päälle ja vasta reilun viikon parin päästä kegiin ja viileään.

...edit 19.8 10:20
Vaahto vierteen pinnalla pysyi maltillisena. Johtuiko sitten avonaisesta astiasta vaiko hiivauslämmöstä. Kuitenkin painoin vuotavan kannen kiinni ja pukkasin vesilukon päälle. Olut on nyt lähtenyt ns. kirkastumaan ja odottelee siirtoa kegiin. Lämpö käymisastian reunoilla kävi jopa 24 asteessa johtuen käymistilasta joka ei ollut hyvä. Mittaan ominaispainon tänään jos muistan / kerkiän. Tuoksu oluen käydessä oli ihanan humalainen.

...edit 20.8 21:50
Tänään sitten kegitin tuon kumminkin. Oli mielenkiintoisen makuinen. Katkeroa oli mutta ei liikaa ja se oli pehmeää joka pisti miettimään onko sitä riittävästi. Tuoksu oli hedelmäinen mutta ei siten kuin hiivasta vaan enemmänkin humalasta, mutta ei ruohoinen. Saapa nähdä miten tuo kegissä kehittyy. Laskin sen siten kegiin, että laskin puhtaan kegin täyteen hiilidioksdia jonka sitten vapautin pois ylipaineventtiilin kautta. Oluen laskin sisään kiinni olevaan kegiin "out" nipasta. Ylipaineventtiili oli pois paikoiltaan täytön ajan. Nyt kegi saa olla hetken vielä lämpöisessä ja kohta vien se 10 asteiseen kellariin. SG näyttäisi nyt olevan 1.010 joten olusessa olisi jo nyt kuutisen prosenttia. Jos näin on, se ei kyllä maistunut yhtään. Olut oli suhteellisen sameaa, joten kegiin on odotettavissa aika moiset savet pohjalle. Pitää jokunen pullottaa vastapaineella muutaman viikon päästä.

Ei kommentteja: