perjantaina, syyskuuta 14, 2007

ASB

ASB on siirretty KEGiin ja kahteen 0.33 pulloon =).
Maku OK!
FG 1,012 joten alk%=5,61%

KEGiin en laittanut muuta kuin <2bar hiilidioksidia varmistaakseni ettei se vuoda.
Pulloihin laitoin kukkurallisen t-lusikan panimosokeria.
Koko satsi saa jäädä nyt viikoksi lämpöiseen.

Tänään tuli 23 pussia Nottingham hiivaa ruotsista.

4 kommenttia:

jay kirjoitti...

Moro,

Huomasin että käytät ilmeisesti onnistuneesti noita 5 litran pikkutynnyreitä. Mikä on homman salaisuus? Ostin vuosi sitten 6 kpl ja halvimman hanan, kaikki ulostuleva olut on sameaa, hiivaista ja hiilihapotonta. Mainittakoon että saman satsin pullotettu osuus on maittavaa, eli oluessa sinänsä ei ole vikaa.

ESB kirjoitti...

Moi vain,

Sorry vastauksen kestäminen. En ollut uskoa jonkun kommentoineen, kun tänään pitkästä aikaa tulin blogiin.

Kiitos.

Sitten "salaisuuteen".

Ensinnäkin oluen käyttäminen. Käytän oluen ensin muovisessa käymis-astiassa (primääri), n. 3-5 päivää. Siirrän sen sitten lasiseen pulloon (25L) johon laitan myös mahdolliset "kuiva humalat" (sekudaari) n. 7 päivää.
Yleensä olut on tässä vaiheessa "kirkasta".

5 litran tynnyreitä käyttäessäni laitan oluttyypistä riippuen panimosokeria 4-7 teelusikallista tynnyriin. Annan tynnyrin olla vähintään 7(10) päivää huoneen lämmössä ja sen jälkeen vähintään kaksi viikkoa kylmässä. Jos olut on vahvempaa kuin 6% kylmä varastointi vähintään tuplaantuu. Myös käytettävä hiiva muuttaa tilannetta. mm. London ale 1968 nestehiiva tekee sellaisen tempun jotta kun laittaa pullon jääkaappiin (pullossa sen näkee =) ), vaikka se on ollut jo aivan kirkasta lämpöisessä ja sakka pohjalla, samenee olut kylmässä ja sakkaa vähenee pohjalta. Parin viikon odotus palkitaan.

Senhän tiesitkin jotta tynnyriä on liikuteltava yhtä varovaisesti kuin pulloakin, onhan sielläkin se sakka pohjalla. Hana ottaa oluen aloittaen pohjalta, joten ensimmäiseen tuoppiin tulee lähes poikkeuksetta hiukan sakkaa pohjalta mukaan.

Jos olut on hiilihapotonta, vaikuttaisi siltä että, se ei ole käynyt enään sen jälkeen kun se tynnyröitiin. Myös sameus ja hiivaisuus kielisi samasta ongelmasta.
Eihän ole mahdollista jotta esim. desinfioiti ainetta olisi jäänyt tynnyriin, joka tappaisi hiivan?

jay kirjoitti...

Ei tämä blogikaan mulle kauhean pitkää aikaa ole tuttu ollut ;-)

Mulla tämä harrastus on kausittaista, ilmojen viiletessä 5-10 satsia, joulun nurkilla saman verran ja keväällä vielä jos jaksaa niin muutama. Kesällä nautitaan tuotoksista ;-)

Aloitin joskus 90- luvun alkupuolen kotiolutbuumin mukana uuteoluista, väliin on kyllä jäänyt useita vuosia kerrostaloasumisen takia. Nyt on taas pari vuotta tehty aktiivisemmin, nykyään pääasiassa osittaismäskäyksellä.

Ja pullojen pesun ikävyyden takiahan noita tynnyreitä kokeilin.

Muistiinpanoja ei nyt ole tässä, noin lonkalta mulla on primäärissä useimmiten 5-10 vrk, sekundääri 3-10 vrk pl. lagerit jotka saavat olla viileässä 2-4 vko (ja tietty niissä käyminenkin kestää, mun doppelbock Mental Masturbator pulputti pari kk...)

Jälkikäyntiin menee pulloissa sokeria 5-8 gr/ litra, eli liuotan tuon kuumaan veteen ja sekoitan koko olutsatsiin, tulee tasalaatuisempaa. Tynnyreihin laitoin muistaakseni n. puolet tuosta määrästä, jostain luin tämän annostelun.

Muistelisin että kylmävarastointia on vähintään ollut tuo 2 vko (testeissä mulla oli ale ja stout) ja viimeisiä kun yritin saada juotavaksi hanasta olivat olleet varastossa kuukausitolkulla.

Tynnyrit ovat olleet viileitä kun hana on kiinnitetty ja liikuttelu on ollut todella varovasta. Tosin, kun pullo on ollut muutaman kuukauden varastossa, saa sitä kallistella jo aika reippaasti jotta hiivan saisi liikkeelle.

Desinfiointi ei hiivaa tappanut koska en sitä tee. Yksikään satsi ei ole kontaminoitunut ikinä tästä huolimatta, pesen tottakai kaikki tekovälineet huolellisesti miedolla Tolu- liuoksella. Jos pullot ovat jo aiemmin jolle kotiolutkäytössä (= huuhdeltuja heti juonnin jälkeen) huuhtelen ne kuumalla vedellä pariin kertaan ennen pullotusta. Tämäkin menee suht näppärästi kun tekee sen kori kerrallaan. Mutta en tosiaan ole viitsinyt lisätä tuota desinfiointia kun sille ei ole ollut tarvetta.

No nyt rönsyilee...

Nuo tynnyrilliset lopulta pullotin kuukausien päästä ja tuolloin lisäsin pulloihin normaalin jälkikäyntisokerin, hiilihappoa tuli normaalisti. Eli hiiva oli hengissä.

Eli,eli...

Voisin kokeilla seuraavasta satsista pistää tynnyrillisen ja hiukan enemmän sokeria jälkikäyntiin. Jotenkin vaan epäilyttää tuo muovihana, pelkään että se sekoittaa tynnyrin sisällön täysin ja saa nuo ongelmat aikaan. Tosiaan kaikki mitä tuoppiin tynnyristä sai oli sameaa, ei vain eka tuopillinen.

Tässä nyt tuli hiukan muutenkin meikäläisen tekotapoja kerrottua mutta ainakin minä mielelläni lueskelen miten toiset homman tekevät, aina voi oppia uutta ja tehdä hyvää olutta vielä helpommin :-D

Nyt on muuten kaksi osittaismäskäyssatsia malli "pika ale omasta päästä" hissukseen kypsymässä ja osittaismäskäyslager primäärissä 13 C lämmössä. Suht pian olisi takoitus laittaa tulemaan APAa, kaurastoutia, hunaja-alea ja toinen lager, ei kuitenkaan kaikkea yhtäaikaa.

Pitänee seurailla blogia silloin tällöin, lueskelen miellelläni muidenkin kokemuksista harrastuksen parissa.

JJ

ESB kirjoitti...

Joo. Itsekkin tykkään lueskella ja haeskella vinkkejä muiden olut touhuista.

No kyllähän tuo valmistus prosessi itselläkin on enemmän sellaista mutu menetelmää. Eli olut sanelee sen kauanko esim. primääri käymistä on. Ja taas kuivahumalointi sanelee usein sen kauanko sekundaari kestää?

Aika on meidän kotioluen panijoiden ystävä ja vihollinen ;-).

Se tuossa tynnyri ongelmassa hämää, kun sanoit että: "olut on sameaa, hiivaista ja hiilihapotonta". Koska jos olut on hiilihapotonta niin joko hiiva ei ole käynyt tai sitten hiilihappo pääsee jostakin karkuun.

Itselläni yleensä kahdenviikon kylmäsäilytyksen jälkeen pulloissa on kirkasta olutta ja tynnyrissä sellaista "utuista". Kuukauden kuluttua tynnyrikin yleensä kirkastuu. Tynnyrit pidän yleensä pidempään lämpöisessä. Ehkä jotenkin siten että, pulloja viikon ja tynnyreitä kaksi.

Itselläni oli aluksi myös se muovinen hana. Kun se alkoi vuotamaan vaihdoin metalliseen. Huonoin puoli muovisessa oli sen aiheuttama järjetön vaahdon muodostus. Mutta ei hanan vaihto vaikutanut sameuteen tai muuhunkaan kuin että, vaahtoaminen hiukan väheni. Varmaankin pidemmän juoksuputken ansiosta.

Joskus alkuaikoina latoin 15 t-lusikallista tynnyriin! Se tuli puhtaasti vaahtona, melkein ilman patruunaa ulos ;-).

7 lusikallista antaa mielestäni runsaasti hiilihappoa ja 4 sillain sopivasti.