keskiviikkona, tammikuuta 02, 2013

Hitaasti mutta "varmasti" XVII

Kattila sai kannen, ainakin jonkinmoisen. Varaa ei ole ostaa mitaan niin taytyy soveltaa niista mita on.
Ensimmainen koitos meni tanaan myos kegiin. Kolme kegillista sita tuli ja olisi tullut pari pulloakin mutta en ruvennut niita sitten erikseen peseen ja desinfioimaan. Se 12 litraa odottaa pullotustaan viela.
Seuraava pitaa tehda piakkoin. Ajattelin laittaa humalat joko pusseihin tai sitten yritan rakennella jonkin hopSpiderin tarkoitusta varten.
Laskeskelin BM:n kanssa, etta tuo kokeilu olisi 3,4% vahvaa ja sen Og olisi ollut 1.031 ja nyt se mitattuna on n. 1.005
Tuoksu on mukavan paahteinen ja lupaa paljon mutta maku talla hetkella on hiukan paahteinen mutta myos vetinen. Saa nahda vaikuttaako varastointi (lagerointi) makuun ja mita kuplat tekevat.
Seuraava vastaavanlainen pitaa rakentaa samaan tapaan kuin mildit ja sen semmoiset. Eli maltaasta maku ja sokerista alko. Toisin sanoen maskays korkeassa lammossa. Makeutta tuo kaipaa eli runkoa.

Huomioita:
Kattilan vastukset taysin puhtaita -> Eli vierre ei pala kiinni niihin. Ainakaan nyt ei palanut.
Puhdistus kohtalaisen helppoa.

Edit:

Jaa-a, pitää sitten taas ruveta kirjanpito hommiin entistä tarkemmin.
Mittasin nyt ihan litramitalla tuon vesimäärän joka mäskäimeen mene kerrallaan.
34 litraa ja aikalailla tasan. Tätä taustaa vasten muuttui kösselinkin mukaan lasketut jutut hiukan, mutta samalla ilmeisesti oikeaan suuntaan. Astiointi koko on siis aikalailla sellaiset 64 - 66 litraa. Olettaen, että laitoin joka tynnyriin ~19 litraa saadaan siis tuohon isoon käymisastiaan 57litraa ja ne about 4 litraa päälle mitä sinne jäi. Jos laitoin tynnyreihin 18 litraa, päästään 54+4 eli 58 litraa joka voisi olla hyvinkin lähellä totuutta.
Toisessa ämpärissä on 12 litraa sen oman viivaston mukaan. Jos tuonne sitten jäisi litra, kaksi sakkaa, saataisiin talteen n. 10 litraa eli oltaisiin siinä 64 litran tietämillä. Roinaa jäisi sitten 6 litraa viemärin ruoaksi. Eli satsikoko olisi 70 litraa. Tällöin hyöty kasvaisi 65% asti.
Ilmeisesti jäähdyttimeen ja rupaan kuluu sellaiset 2,3 litraa.
Seuraavaksi pitää pitää kirjaa tarkasti sitä tietoa vasten, että lisäykset on 34 litraa. Mitata tarkemmin maltaat ja jäljelle jäävät roinat.
Tätähän tämä on uuden laitteiston kanssa. Opettelemista ja tutkimista. Ennen ei kannata automatiikkaa lähteä tekemään, kun tietää miten laitteito käyttäytyy. Käsiajot ovat hyvät myös pesussa ja puhdistuksessa.

Ei kommentteja: