sunnuntaina, kesäkuuta 27, 2010

Pieni moka

Eilen tuli tilaisuus tehdä olut joten tein vierteen lageria varten. Vaimo tykkää eräästä uudemmasta ison panimon oluesta. Tein siis seuraavanalaisen vierteen:
78% Vienna
22% Mynchener

20 min 50 astetta
60 min 69 astetta
5 min 76 astetta

20g Northern Brewer 60 min
20g Spalter Select 20 min
20g Spalter Select 5 min
30g Spalter Select 0 min
(Mahdollinen kuivahumalionti 44g Spalter Select ~3 - 7 päivää)

Therminator jäähdytti 23 litraa vierrettä n.20min 28 asteeseen jonka jälkeen laskin sen therminaattorin läpi käymisastiaan ja vierre oli 7 asteista. Hiivasin vierteen kahdella brewferm lager hiivapussilla. 24g siis kuivahiivaa. Jos BeerSmithiin syöttämäni arvot paikkansa pitää niin kuin muistan, hintaa satsin raaka-aineille tuli himpun alle 9€. Tosin vienna mallas oli sellaista jonka olen ostanut kauan sitten Brouwlandista. Eli satsi hinta saattaa olla isompi kun laskee sillä hinnalla.
Sitten tajusin, että juurihan säätelin käymisjääkaappia toista olutta varten :/ No ei auttanut kuin nostaa PalisadeAle autotallin puolelle jossa on sellaiset 18 astetta, joten kypsyttely ei menekään niin kui sen suunnittelin. Lager kun vaatii lämpötilakseen viileää.

edit:
Niin niitä mittoja.
OG 12,3p% (1.050)
Väri 12 EBC
Katkero 26 IBU
TG 3 - 2,5p% (1.012 - 10)
Alc% ~5%

lauantaina, kesäkuuta 26, 2010

Kypsytysvaihe ja oluen nimeäminen

Vaalea Ale sai tänään nimekseen PalisadeAle humalointinsa mukaan. Laitoin pönttöön 22g palisadea vielä kuivahumalaksi pussukassa. Toivottavasti pussukka ei sisältänyt mitään rajua kontaminaattia. Olut on luonnollisesti vielä aivan sameaa, onhan hiiva vielä suspensiossa. Hydrometrin mukaan TG on ~1.014 ja refractometrin mukaan ~1.013. Toisin sanoen oluessa on nyt n. 5,5% alkoholia. Oluen tuoksu ei ollut kuitenkaan kovin hiivainen mutta maltainen ja puisen humalainen. Maku oli raa'an katkera ja hiivainen. Palisaden "oikeaa" tuoksua ei juurikaan ollut ja siksi mukaan meni kuivahumalat.
Tänään alkoi oluen viilennys tuonne kohti 14 astetta.

tiistaina, kesäkuuta 22, 2010

Saapa nähdä

Tänään pitkästä aikaa tuli koitettua oluen tekoa.
No, "kaikkihan" meni mukavasti pieleen.
Eli, 10 litrainen veden lämmitin toimi oikein ja mukavasti, kun vain sääti lämmön oikein. Aluksi lämmitin 10 litraa vettä 57 asteiseksi, se onnistui mainiosti. Jopa veden sirotus onnistui hyvin mutta virittelemäni sekoittaja ei pysynyt kasassa. Joten 20 minuuttiseksi suunniteltu 50 asteen tauko venyi reiluun tuntiin ja koska sekoittajaa ei ollut ei oikein voinut paksua mäskiä lämmittääkään ja siten lämpö pääsi laskemaan 38 asteeseen. No, sain sekoittajan kasaan. Tosin parisenttiä lyhyemmällä varrella. Eli pohjaan asti ei päästy enää. sitten alkoi sekoitus ja lämmitys. Samaan aikaa piti seuraavaa 10 litran satsia lämmittää seuraavaan lämpöön. Unohdin sitten säätää lämmön isommalle ja ihmettelin kun lämpö ei noussut 57 astetta korkeammaksi vaikka kuinka odotteli... Sekoittaja osoittautui muuten hyväksi mutta yläpäässä pitää olla myös sekoittaja koska ala sekoittaja nostaa mäskin ylös ja pohja mäski alkaa kiehumaan ja polttaa mäskin pohjaan =/. No, koska mäski oli muhinut muutenkin jo reilu pari tuntia ja kiehahtanutkin, päätin huuhdella vain sen. Tähän käytin vajaat parikymmentä litraa vettä. Muuten kiehutus ja sen sellainen meni normaalisti. Mäski muuten huuhtoutui yllättävänkin hyvin.
Resepti oli seuraavan tapainen.
4,5 kg pilsnermallasta.
0,5 kg Dark Ale

20g Palisade 45 min
12g Palisade 20 min
20g Palisade 7 min
kourallinen Palisade -2 min

satsin koko on 22 litraa ja
OG 1.055
Hiivana paripussia Nottinghamia (22g).

Pääkäyminen tapahtuu käymiskaapissa n. 18 asteessa ja samassa paikassa kypsyminen n.14 asteessa.

Palisaden pehmeää katkeroa pitäisi löytyä sellaiset 30 IBUa. Nottinghamin pitäisi käyttää tuonne 1.013 asti ja siten alkohomaliineja ennen mahdollista pullokäymistä olisi sellaiset 5,5%. Värin olisi pitänyt olla 10 EBCtä mutta mahdollisesti pohjaan palo tummensi vierrettä. Siltä ei kuitenkaan näyttänyt vierteen virratessa letkuissa.