tiistaina, kesäkuuta 22, 2010

Saapa nähdä

Tänään pitkästä aikaa tuli koitettua oluen tekoa.
No, "kaikkihan" meni mukavasti pieleen.
Eli, 10 litrainen veden lämmitin toimi oikein ja mukavasti, kun vain sääti lämmön oikein. Aluksi lämmitin 10 litraa vettä 57 asteiseksi, se onnistui mainiosti. Jopa veden sirotus onnistui hyvin mutta virittelemäni sekoittaja ei pysynyt kasassa. Joten 20 minuuttiseksi suunniteltu 50 asteen tauko venyi reiluun tuntiin ja koska sekoittajaa ei ollut ei oikein voinut paksua mäskiä lämmittääkään ja siten lämpö pääsi laskemaan 38 asteeseen. No, sain sekoittajan kasaan. Tosin parisenttiä lyhyemmällä varrella. Eli pohjaan asti ei päästy enää. sitten alkoi sekoitus ja lämmitys. Samaan aikaa piti seuraavaa 10 litran satsia lämmittää seuraavaan lämpöön. Unohdin sitten säätää lämmön isommalle ja ihmettelin kun lämpö ei noussut 57 astetta korkeammaksi vaikka kuinka odotteli... Sekoittaja osoittautui muuten hyväksi mutta yläpäässä pitää olla myös sekoittaja koska ala sekoittaja nostaa mäskin ylös ja pohja mäski alkaa kiehumaan ja polttaa mäskin pohjaan =/. No, koska mäski oli muhinut muutenkin jo reilu pari tuntia ja kiehahtanutkin, päätin huuhdella vain sen. Tähän käytin vajaat parikymmentä litraa vettä. Muuten kiehutus ja sen sellainen meni normaalisti. Mäski muuten huuhtoutui yllättävänkin hyvin.
Resepti oli seuraavan tapainen.
4,5 kg pilsnermallasta.
0,5 kg Dark Ale

20g Palisade 45 min
12g Palisade 20 min
20g Palisade 7 min
kourallinen Palisade -2 min

satsin koko on 22 litraa ja
OG 1.055
Hiivana paripussia Nottinghamia (22g).

Pääkäyminen tapahtuu käymiskaapissa n. 18 asteessa ja samassa paikassa kypsyminen n.14 asteessa.

Palisaden pehmeää katkeroa pitäisi löytyä sellaiset 30 IBUa. Nottinghamin pitäisi käyttää tuonne 1.013 asti ja siten alkohomaliineja ennen mahdollista pullokäymistä olisi sellaiset 5,5%. Värin olisi pitänyt olla 10 EBCtä mutta mahdollisesti pohjaan palo tummensi vierrettä. Siltä ei kuitenkaan näyttänyt vierteen virratessa letkuissa.

Ei kommentteja: