sunnuntaina, syyskuuta 13, 2009

Odotellessa

Oluen teko kun tuntuu "sykkivän vahvana ajatuksissain", oli pakko tehdä jotain vaikka ei panovehkeitä olekaan. Rakentelin kokeeksi siihen aikoinaan saatuun n.10 litran haudutusosaan jonkinlaisen systeemin. Itse asiassa siitä tuli aika tehokas ja samalla jonkinmoinen testipenkki. Käytin laitteeseen sen 2kW vastuksen jonka olen saanut. Siinä on vastuksissa rosteri (304) pinnoite. Eli periaatteessa sopiva mutta ei ilmeisesti suositeltu. Vastuksen pintateho on kuitenkin lähemmäs 8w/cm^2 joka on "ehdottomasti" liikaa. Mutta systeemissäni on PID säädin ja jatkuva sekoitus. Lasken ainakin näiden ansioksi ettei mäskätessä eikä kiehutuksessa mitään karamellisoitunut vastuksen pintaan. Tosin kiehutuksessa käytin lisä apuna 1500w keittolevyä jonka olen viritellyt niin, että siinäkin on ON/OFF tyyppinen digitaali termostaatti. Kun termostaatin säätää 99.9C asteeseen pysyy levy kokoajan päällä ja jos se välillä sammuisikin, pitää levyyn varastoitunut lämpö kiehumisen aktiivisena. Eli kiehutus aloitettiin 3500W teholla ja jatkuvalla sekoittamisella. PID säädin 2kWn vastuksella oli asetettu 100.0C asteeseen joten se ei paljon lämmitellyt vaikkakin välillä naksui.
Testi olut sai nimekseen Punavuori. Vierre vaiheessa maku oli erittäin hauska. Hiivana käytän BrewFerm Lager hiivaa ja tarkoitus on käyttää se n.13 - 14C asteessa ~7 päivää ja sitten laskea lämpö 9 asteen tietämille ainakin kolmeksi viikoksi. Diasetyyli tauko pidettäneen välissä n. 2 päivää ~20C asteessa. Litramääräksi tuli ~8,5 litraa joten n. korillinen olisi luvassa.

Maltaita meni seuraavanlaisesti:
1,0 kg Savumallasta (ehkä n. 400g Weyermann ja n. 600g Gotlannin)
0,5 kg Dark Ale
0,5 kg Pilsener
0,3 kg Crystal 100

Nämä mäskätiin n. 65C asteessa (+1 -0,5 astetta vaihtelulla) 60 min.
Ei ulosmäskäystä.

Kiehutus 60min ja humalia seuraavanlaisesti:
10g Centennial 60min
20g E.K.Goldings 10 min.

Laitoin poikkeuksellisesti hyppysellisen irish mossia 15 min kohdalla, hetken mielijohteesta.

Saanto jäi pienemmäksi kuin suunnittelin vaikkakin mäskäys saanto oli isompi kuin odotin. Irish moss ja pellettihumalat tukivat liian tehokkaasti kattilani suodatuksen, että kattilaan jäi aikapaljon vierrettä jälkeen. Joten jäin vain 64% vaikka mäskäyksen jälkeen olin yli 80%.

No,
OG 1,052
Väri ~32 EBC
Katkero ~30IBU
Arvioitu FG 1.012
Eli arvioitu Alc% olisi 5,2%

Ei kommentteja: