perjantaina, tammikuuta 16, 2015

Startteri vanhasta nestehiivasta?

 2013 vanhaksi mennyt hiiva. Voi tuossa jokunen eläväkin solu olla.

Jääkaapissa kyljellään viettänyt elämänsä täällä. Eilen illalla ravistelin muhjun pullosta irti ja käänsin pystyyn huoneen lämpöön.
Induktioliedellä vähän heikkoa lasipullon kiehutus...
2,8L tuossa olisi kaikkiaan jossa 250g extra light muntonsia.
Joten 1,039 pitäisi BeerSmitin mukaan tulla ominaispainoksi.

Hittolainen, tuota vierrettä ei taida saada kyllä kiehumaan tuolla tavalla. No, kai muutama tunti n.90 asteessa riittää. Onhan tuo valmista vierrettä.

No niin, nyt on WLP570 Belgian Golden Ale Yeast tuubi,
BBE: Jan-09-13 pökätty tuonne vierteeseen. Pikkasen meni viileäksi jäähdytys kun oli hiivatessa 18°C. Tosin hiiva oli 19°C, joten isoa shokkia ei tullut. Sekoitus on käynnissä ja innolla odotan mitä tuleman pitää.

Jos homma menee neppariin, mäskään seuraavaksi (kaikesta huolimatta) jonkin Golden alen. Exra käymisastia mahdollistaa kivasti sen. Joka tapauksessa (edelleen neppariin mennessä) yritän pakastaa tuosta tullutta hiivaa yhden tuubillisen.
Samoihin aikoihin hommatut pilsner ja english ale pitänee tehdä vaikka 250ml erlenmayeriin ja koittaa vaikka pakastaa kaikki mitä tulee. Pilsnerhiiva tosin on aika huonossa kunnossa jo. Alehiiva näyttäisi kutakuinkin samalta kuin tuo nyt yrityksessä oleva. Vähän enemmän tummaa joukossa.

Ainiin, p*rk*le! Unohdin laittaa sen hiivaravinteen tuonne joukkoon...

Mitähän tuosta kasvaa ;)

Kesäpäivä jatkaa käymistään niinkuin lagerkin. Kesäpäivän ominaispaino oli tippunut 1.016 tasolle. Mittasin myös huvikseen tuon pöydälle unohtuneen vierteenkin ja se oli käynyt jo 1.009 tasolle. 1.008 olisi tavoite tuolle satsille. Saattaa olla, että pitää nostaa lämpöä vähän loppua kohti. Katsoo nyt. Lageria en viitsi nostella pois tuolta käymiskaapista joten mittaan sen vasta jos teen diasetyylitauon 20. päivän tienoilla. Periaatteessa Kesäpäivä olisi kypsytysvaiheessa jo huomenna, jos siis ominaispaino olisi kohdallaan. Luulen, että hiivamäärä ja lämpötila on aiheuttanut viivettä. Enää en siis kokeile hiivata tyyliin 5g/10 litraa, vaan menen hyväksi havaitsemallani 10g/10 litraa.

edit:
Tulee lisää murheen kryynejä:
1kpl East Coast Ale jäst (White Labs WLP008)
1kpl Belgian Strong Ale jäst (White Labs WLP545)
5kg  Dana pellets 11 % alfa 2013 satoa
10m LDPE letkua 6,7mm x 9,5mm

Toivottavasti pakkanen vetää...
Tuo humala paketti houkutti liikaa 28€ hinnallaan...

edit2:
Seuraava päivä. Kyllä tuo ainakin näyttää vaalenevan tuo vierre. Joten kai siellä ainakin jokin kasvaa. Saa nähdä nyt lähteekö varsinaisesti käymään.
Mäskäimen virittely siirtyi huomiselle.

Ei kommentteja: