torstaina, tammikuuta 22, 2015

Mäskäimen virittely siis jatkuu...

Tein eilen sitten "kokeeksi" sen Alt olueksi tarkoitetun mäskäyksen. Ajattelin, että nyt kaikki palaset on vihdoin kohdallaan ja ei tarvitse muuta kuin nautiskella.
Noo, eipä mennyt kuin elokuvissa. Vesi-mallassuhde jäi ensin liian paksuksi. Tämä toki oli korjattavissa. Laskin osan vedestä jolla oli tarkoitus nostaa lämpö ulosmäskäykseen sokeroitusmistauon jälkeen. Onneksi laskin vettä "liikaa", sillä  myöhemmät ongelmat olisi varmaakin aiheuttaneet vierteen laimenemisen ja kenties jotain muuta.
Sekoitin notkeaa mäskiä "innolla" nyt kun valepohja kerran oli ruuvilla kiinni.
Kun aikaa oli jäljell ä vartin verran, pysäytin sekoittajan, annoin olla viitisen minuuttia ja aloitin kierrätyksen. Ensin tuntui menevän hienosti. Mutta sitten tuli pari tukkeumaa vaikka verkko on äärimmäisen pienisilmäistä. Aloin seuraamaan kierron paluu vierrettä ja huomasin, että mukana tuli jopa reilun millin kokoisia palasia! Miten ihmeessä?
Yritin kierrättä melkein tunnin ja koko ajan näkyi niitä palasia.
Oli "pakko" koittaa siirtää vierre kattilaan ja onnistuhan se lopulta hitonmoisen sähläämisen jälkeen.
Keitto onnistui hyvin. Mutta tietekin jäähdytys levyjäähdyttimen läpi oli hidasta ja toivon, että se ei ole mitenkään lopullisesti tukossa.
Vierteen siirron aikana "totuus" alkoi hahmottumaan. Mallaspatja oli hieman oudon näköinen ja yhdessä reunassa oli "iso" reikä!
Tuosta reiästä vierre kulki valepojan alle ja vei mennessään jyvän palasia. Mutta miten ihmeessä se oli mahdollista, valepohjahan ei ollut voinut liikkua.
Kun tyhjäsin mäskäimen oli ihmetykseni suuri, sillä valepohjaan oli tulut taas vekki, vaikkakin pienempi kui aiemmin. Mutta tuon vekin reunasta homma kusi. Valepohja oli kaiken lisäksi niin tiukassa kiinni, etten saanut sitä irti niin, ettei se olisi taipunut ja meshi lähtenyt irti.
Tämän taytyy nyt liittyä lämpölaajenemiseen tjms.
Seuravaksi minun täytynee leikata pala pohjan reunasta pois ja katsoa josko homma sitten alkaisi luonaamaan...
Turha alkaa automattiikkaa kasaamaa ennen, ennenkuin saan prosessin toimimaan ilman isompia ongelmia.


edit 23.01:
Nyt kun olen ketutukseltani päässyt miettimään asiaa, alan olemaan entistä varmempi siitä, että tuo taipuma tuleekin siitä, että imen pumpulla vierrettä enkä vain pumppaa sitä. Eli esim. sellaisessa tilanteessa missä pieni tukos tyrehdyttää virtauksen ja avaan hanaa vähän enemmän, tuleekin pohjan alle alipaine ja valepohja antaa periksi. Tämä "tieto" kylläkin aiheuttaa lisää ketutusta.
Nyt minulla on pari vaihtoehtoa. Joko tuen tuota nykyistä pohjaa jotenkin tai sitten hankin vahvemman pohjan tai sitten keksin jotain muuta.

Ei kommentteja: