lauantaina, tammikuuta 10, 2015

Kesäpäivä 15 vierre

No niin, jos jokin voi mennä pieleen, se menee...

Valepohjan "pidike" ei pitänyt. Joten valepohja heilahti ja on taas "solmussa". Onneksi kuitenkin sain mäskin tällä kertaa siten sekaisin, ettei kuivia paikkoja ollut. No, valepohjan liikahdus ja kupruilu sen törmätessä sekoitimeen, aiheutti luonnollisesti "hiukan" ongelmia. Eli pientä tukkeumaa. Onneksi kuitenkin putkisto on sen verran avara, että taas selvisin hanan vatkaamisella.
Joka tapauksessa tämä sekoituksen ja kierrätyksen puute tiputti mäskin lämpötilan n. 60°C tuntumaan jossa taisteltiin vietävän kauan. Päätin sitten tehdä ylimääräisen 72°C tauon tuon lisäksi. Ja ulosmäskäys tapahtui 76°C voimin. Tätä mäskäys kuviota lienee mahdoton toistaa...
No, kun sain kierrätyksen toimimaan ei huuhtelu tuottanut ongelmaa. Kattilaan sain oikean määrän vierrettä, tai taidan saada vähän enemmän kuin lasken hävikiksi, tai sitten keittäminen haihduttaa vähemmän tai molemmat. Sillä nytkin sain vierrettä enemmän kuin laskin. Pönttöön meni 59 litraa. Aluksi huuhtelin järjestelmän kahdella litralla ja vielä loppukannuun tuli litran verran, sekä SG mittaukseen reilu 250ml. Plus läträilyt, mm. katsominen kattilaan ja samalla lorottaa käymisastian ohi. Kun avaa mäskäimen venttiilin, on kattilaan johtava letku liittimestään irti... jne.
Sitten ihmetelen, että miksihän tälläkin kertaa OG on matalampi kuin suunnittelin. Eli on 1.040 ja piti olla 1.042. Sitten huomaan sokeriastian pöydällä, joka piti lisätä keittoon... No lisäsin sen käymispönttöön silläkin uhalla, että menee kontaminaatteja mukana. Katsoin myöhemmin, että jos ottaa sokerin reseptistä pois, OG pitäsisikin olla 1.040 jos vierrettä olisi se 58litraa käymisastiassa.
Eli 80%(+) on taas kohdallaan niinkuin näissä miedoissa kuuluukin.

Toivottavasti tämäkin käy toivotunlaiseksi juomaksi...
Ainakin vierre maistui mukavalle.

edit 11. päivä
Käyminen on alkanut yön aikana, tosin hiukan hitaan puoleisesti minun makuuni.
Tein nimittäin nyt kokeilun, että en laittanutkaan hiivaa tavanomaisen 1g/1L. vaan hiivasin valmistajan ohjeen ala rajoilla, joka on 50 - 80g /hl. Eli 5 - 8g /10.
Toisin sanoen laitoin 30g hiivaa tuohon 59litran satsiin.
Olen kuullut moitteita US-05 hiivan tuottamista estereistä ja minusta niitä ei ole ollut. Tämä siis nimenomaan kuivahiivaa käytettäessä. Nyt sitten kokeilen, että vaikuttaako hiivausaste jotain. Käymislämpö on kuitenkin sama 16°C kuin usein aikaisemminkin. Ja vaikka olen käyttänyt joskus 20°C, ei se ole tuottanut minusta hedelmäisiä makuja.
Katsotaan miten nyt käy.

Ei kommentteja: