perjantaina, tammikuuta 23, 2015

Mäskäimen virittelyä #3

Kuten tuossa editissä mainitsin (aiempi postaus), olen tullut tulokseen, että alipaine vetää valepohjaa alaspäin ja näin aiheuttaa sen rytistymisen.
Mietin miten hommaa voisi auttaa ja nyt ainakin kokeilen hidastaa itse pumppua. Eli lasken sen kierrosnopeutta virtauksen pienentämiseksi. Tästä saan toivottavasti parikin etua.
Ensinnäkin voisin pitää hanan mahdollisimman isolla, toivottavasti kokonaan auki. Eli silloin kaikki "isommatkin" jyvän palaset menee suoraan tuosta läpi. Samalla siis mahdollinen alipaine jää pois kuvioista. Mutta katsotaan nyt paljonko tuolla säätimellä saan kierroksia tiputetua. Onhan pumpun maksimi virtaus yli 26 litraa minuutissa ja pitäisi päästä max.2 litraa minuutissa tasolle...
Säätimeksi valitsin kemon #M012 version joka kestää sekä induktiivista, että ohmista kuormaa. Tehoakin tuo kestää maksimissaan 1200VA joten 29W pumpun ei pitäisi tuottaa ongelmia. Mutta ans kattoo nyt miten äijän käy.
Yritän hankkia jostain sellaisen verkon tuohon valepohjan päälle, että se olisi "yhtäpuuta" koko pala ja sen "sidon" kiinni reunanauhalla pohjaan. Keskireikä auttaa myös kiinni pysymisessä. Reunanauha taas tiivistää systeemin pohjaavasten. Jos nämä viritykset eivät auta, sitten pitää keksiä jotain muuta.

edit:
Helvetin helvetti. Säädin kyllä toimii ja saa laitetua vaikka nolliin. MUTTA juuri kun säätö alkaisi olemaan paremmin kohdillaan, moottorin käynti romahtaa. Kun sitten hiukan nostaa tehoa, ja juuri kun säätö alkaa olemaan sellainen, että ylipäätään vesi nousee putken päähän asti, moottori ryntää.
Eli tarvitsisin taajuudenmuuttajaa myös, tai ainakin sellaisen.
Onkohan olemassa tajuusmuuttajaa johon laitetaan yksi vaihe sisään (on) ja otetaan yksi vaihe ulos (?)? Ja jos on minkä hintainen.
Onhan minulla toki kolmivaihemoottoreita, mutta saanko sellaisen tuohon kiinni onkin eri juttu. Tajuusmuuttajiakin minulla on johon sisään viedään yksi vaihe mutta ulos otetaan kolme.

edit:
Vietin illan etsien jotain järkevää taajuuden muuttajaa. Kaikenlaisia kyllä löytyy, mutta löytyi myös mahdollisuus käyttää 230V taajuusmuuttajaa (syöttö yksivaiheisena, ulos kolme) vain kahdella vaiheella. Niissähän kahden vaiheen välillä on reilu 200V. Pitää nyt koittaa katsoa minkä tyyppinen moottori tuo on. Toivotavasti siellä ei ole sisällä jotain konkkaa, sillä konkka pitää otaa pois jos selainen on vaiheen siirtimenä. Pitää myös testata tuo ensin jollain muulla moottorilla...
JOS tuo toimii, saa nyt sitten nähdä voiko tuollakaan mennä riittävän alas.
Sellaistakin mietin, että voisikohan pumpun "ropellista" ottaa siipiä pois. Vähenisikö virtaus silloin ja jos vähenee kuinka paljon. Pystyisikö näillä yhdessä saamaan jotain aikaan?

Ei kommentteja: