tiistaina, marraskuuta 08, 2016

Rosteria lisää! (ja tilannepäivitystä käymisastioissa)

Ai ai, ai ai.
Kauan haaveilemani juttu toteutui tänään...
Nyt on sitten kaksi tällaista... paineastiaa.


Vielä en paljasta mistä ja paljonko, mutta foorumilla varmasti asiasta pian puhutaan...
Ei tosin välttämättä minun toimestani kuitenkaan.
Seuraavaksi hanat kylkeen ja sitten tuo alkaakin olla valmis. Vesilukollekin on paikka vaikka saisi tietenkin olla korkeimmalla kohtaa kannessa.
Sen verran pitää kuitenkin olla "epäonnea" matkassa, että tuo ei välttämättä sovi nykyiseen käymiskaappiini. Mutta jos sen joutuu päivittämään, niin sitten joutuu.





Noita AISI316 hanojakin minulla on sopivasti juuri kaksi. Ne täytyy vielä sovittaa tuonne alareunaan...

Tämän jälkeen ei pitäisi käymisastioihini pahemmin hajuja tai muutakaan tarttua =D




Lager käydä puksuttaa pikkuhiljaa, mutta Amberista minulla on nyt oikein seuranta dataa.
Nykyään kun BeerSmithissä voi ns. sessiota seurata niin laitanpa pienen ruutukaappauksen tähän mukaan.
 Tuohon olen siis suunnitellut jonkinlaisen käymiskäyrän ja pisteviivat sitten kertovat mittaus tuloksia. Kuten huomaatte, oluen lämpö lähti aluksi suunnitellusta 16°C lämmöstä ja alkoi nousemaan lähes suunnitellusti. Yhden päivän mittaus puuttuu alusta (kolmas), koska en sitä tehnyt. Ensimmäisen päivän ja toisen päivän ominaispainoero (punainen) ei ole kovin iso, mutta toisen ja neljännen välillä on jo aimohyppäys. Hauskaa on myös huomata, että kun lämpö (oma moka) palasi takaisin 16°C:een niin käyminen hidastui. Sillä nyt kun viidennen ja kuudennen päivän välissä lämpö nostettiin takaisin suunniteltuun, niin ominaispainokäyräkin jyrkkeni.
Tämä on ensimmäinen kerta kun alen kanssa koitan tällaista lämpökäyrää seurata.
Samalla olen laskeskellut paljonko alkoa oluessa kulloinki on ollut. Ja vaikka käytänkin Atagon brix mittaria, olen tuopin pohjalle hiukan reilummin ottanut olutta ja maistanut samalla miten olut on muuttunut ja kehittyy käydessään.
Ensimmäisen päivän jälkeen alkoa on ollut 0,2% eikä olut maistunut juurikaan erilaiselle kuin vierre jonka laitoin käymään.
Kolmannen päivän jälkeen alkoa oli 2,1% ja maku oli hiukan muuttunut. Oluessa oli tietynlainen kesken käyneen maku. Edelleen makeus puski päälle ja humalat maistui.
Neljännen päivän jälkeen alkoa 2,8% maku oli itse asiassa yllättävänkin hyvä. Tosin makea mutta muuten mainio.
Nyt viidennen päivän jälkeen alkoa 4,6%. Maku erittäin keskeneräisen oloinen.
Eli kyllä tuolla lämpötilalla on vaikutusta. Nyt pitää vain malttaa seurata tuota lämpökäyrää ja odottaa lopputulos.
Jos lopputulos on odotetunlainen, nopeuttaa tämä toki jonkinverran käymisprosessia. Mutta jos vähänkään maistan vääriä makuja, palaan entiseen, tasaiseen lämpötilaan.

Ei kommentteja: