sunnuntaina, marraskuuta 06, 2016

House Lager V0.1

Pääsin kuin pääsinkin aloittamaan lagerin pykäämisen tänään.
Mokia tähän mennessä yllättävän vähän. Ainoastaan thermapen on tipahtanut mäskiin kellumaan. Tai no, tulihan sellainen tehtyä, että lämmön nostossa nousi pari astetta korkeammaksi kuin oli tarkoitus.
Nyt sain mäskin kuivemmaksi ja ehkä jäljelle jäi vain muutama ylimääräinen desi. Mutta pakko ainakin yrittää vissiin tuolla rouhinnan hienouden säädöllä, karkeampaan suuntaan, saada hienojakoisempaa tavaraa vähemmäksi.
Nyt kiehuminen on käynnissä. Olisin jo ainakin jäähdyttämässä vierrettä, jollei tuota suodatuksen ongelmaa olisi.
70 minuuttia jäljellä näin klo 21:30. 90min keitosta. Ja arvatenkaan jäähdytys ei ole tänäänkään nopeaa. Noo. Enköhän tämän vuorokauden puolella nukkumaan pääse.

23 aikaan homma oli sitten paketissa.
Jäähdytys meni todella nopeaan. Sillä nyt tavaraa tuli mukavasti järjestelmän läpi.
Vierrettä jäi yli aika monta litraa jos oikein katsoin ja käymisastiaankin sain 60 litraa.
Ilmeisesti tästä johtuen OG jäi pari pinnaa alle toivotun. Elikkä hakusessa oli 1,054 mutta pääsin 1,052 tasolle. Nopeasta jäähdytyksestä johtuen en tällä kertaa päässyt aivan tavoittelemaani 12°C lämpöön, mutta ei kai puoli astetta aivan kamala virhe ole. Tällä kertaa hiivasin valmistajan ohjeiden mukaan ja koska olin 12°C tuntumassa, niin käytin vain 60g hiivaa 60 litraan. Valmistaja kun sanoo, että: 80 to 120 g/hl for pitching at 12°C–15°C. Voihan tuon tosin tulkita niin, että 12°C lämpöön vaaditaan tuo 1,2g / litra siinä missä 15°C vaatii vain 0,8g. Mutta näillä mennään.
Jos tuo nyt sitten kävisi tuonne 1,011SG tasolle, niin silloin olisi odotettavissa 5,2% vahvuista janon sammuttajaa 5,4% sijaan. Tuskin huomaisi eroa.

Ei kommentteja: