torstaina, marraskuuta 03, 2016

HAAA!

Eli House American Amber Ale...

Muutamia kommelluksia lukuun ottamatta panopäivä meni hyvin. Tosin kamalan päänsäryn säestämänä.

Ensin maltaiden mittaus meni nappiin. Sain puntariin juuri oikean lukeman Crystal 50 mallasta. Taarasin ja punnitsin seuraavana Viennan siihen päälle. Sekin meni nappiin. Tämän jälkeen kauhaisin tuopillisen Roastedia ja kippasin viennan päälle. No, se ei mennyt nappiin enkä saanut poistettua riittävästi, joten roastedin prosentin osuus kasvoi peräti 0,7%. Eipä se nyt kamalasti vaikuta. 6EBC yksikköä tummemmaksi meni siis. Muuten punnitukset meni tuon jälkeen nappiin. Meinasin tosin laittaa Pale alea vain saman varran kuin dark alea... Onneksi huomasin ennen rouhintaa tuon.

Toinen kommellus tapahtui siinä, että olin laskenut strike veden lämmön siten, että maltaat ja pannut olisi 18°C lämpöisiä, mutta kun ne olivatkin 5°C... Niin alkuun oli hetken karvan vajaa 60°C, 66°C sijaan. Noo, jos tuo jotain vaikuttaa niin sitten käy vähän alemmaksi (tosin joskus aiemminkin näin käynyt. Mutta se vartti joka menee lämmön nostoon, ei ole vaikuttanut lopputulokseen mitenkään käymisasteen suhteen).

Ensi vierre ilman huuhtelua oli 1,067SG ja effeciency calculaattori kertoi mäskäyksen menneen erittäin hyvin.(mallasta 14,54kg ja vettä 58 litraa)

Mäski tosin meni sitten tukkoon, ilmeisesti liian kovan pumppuamisen vuoksi. Tämä toisin ratkesi nopeasti sillä, että sekoitin uudelleen ja kierrätin uudelleen. Sitten sain vierteen siirtymään kattilaan. Tosin mäski jäi aika märäksi tällä kertaa sillä yllättävän paljon oli mennyt siivilän läpi tavaraa. Mietin tuossa, että pitänee rouhia vähän karkeammaksi. Tällä kertaa tosin en käyttänyt valepohjan päällä mitään lisäverkkoa, joten ne 2mm reiät olivat nyt ensikertaa suoraan mäskin alla.
Tai taisin kyllä ihan aluksi kokeilla niinkin ja sitten aloin käyttämään verkkoja.

Keitto meni kommelluksitta läpi. Vierteen jäähdytys oli taas sitten jostain syystä äärettömän hidasta. En vielä tiedä miksi, sillä jätin kattilan pesemättä tämän päänsäryn vuoksi. Ei pysty oikein olemaan pää alaspäin.

Mukavan väristä täysin läpinäkyvää Amber alea
lorisemassa käymisastiaan.
Vierteen huonohkon suodattuvuuden vuoksi en saanut nyt aivan täyttä satsia pänikkään. 56 litraa sinne meni josta litran verran sain lattialle potkaisemalla hanan auki...
Eli nyt pöntössä on 55 litraa 1,055 SG vierrettä. Toki tuota olisi voinut kolmella litralla laimentaa ja olisin päässyt siihen 58 litraan ja 1,052 SG (tavoite lukemaankin ilman hana mokaa).

Summa summaarum. Homma pelittää taas ja olutta tulee, ellei käymisastia sitten petä...
Jos alun alhainen lämpö ei kovasti nosta käymiskelpoisten sokereiden määrää, niin tuohon tulee 0,4% lisää potkua, eli 5,8%, IBUja mukavat 42 ja väri 36,7EBC.

Käymättömässä vierteessä maistui mukavasti katkero ja pitkän ajan päästä röyhtäisyssä tuntui mojova humalan flavori. Nyt toivon, että panolan lämpötila pysyy mukavissa lukemissa, sillä nostin pöntön vain ylös ja jätin käymiskaapin odottamaan tulevaa lageria. Tosin laitoin lämmittimen nostamaan panolan lämpöä 10°C tuntumasta, johon lämpö nousi pannessa. Tavoite olisi se 16°C johon hiivat levitin.Edit:
19:00
Aika epeli tuo vanha US-05. Pakkasessa säilyttänyt itse pussitettuja... (nämä vissiin viimeiset 2012 pussitetut 45g, eli jäi vähän vajaaksi omasta g/l määrästä)
Kävin hakemassa sisälle Atagon ja hämmästyksekseni huomasin, että vesilukon kansi jo hiljalleen pompotteli. Toivottavasti tuo on hiiva eikä pöntön ominaisuuksia...
21:00 oli pakko käydä vielä vilkaisemassa ja näyttäisi jo krausenkin olevan olemassa. Sellainen millin pari, mutta tummaa ei enää näy läpi. Panolan lämpötilakin oli sopivat 16°C.
22:30 Pesaisin kattilankin kun kerran pääkipu helpotti. Seurailin hetken aikaa vesilukon kantta ja kyllä vain se pompottaa. En muista että näin nopeasti ihan oikeasti olisi mikään lähtenyt käymään. Toki uutteiden alkuaikoina luulin, että yksi lähti miltei heti käymään, kunnes huomasin, että vesilukko pulputtaa väärään suuntaan... Mutta nyt päntön lämpötila on pysynyt vakiona (14, 15, 16 ja 17 asteen merkeissä jotain väriä havaittavissa) ja tilakin on haetussa 16°C lämmössä.
En vieläkään ole aivan varma mistä se hitaus vierteen ottamisessa kattilasta tuli. Vahvin epäilys on, että hienojakoinen muhju jota mäskäimestä tuli läpi jonkin verran, tukki Terminaattoria. Ainakin sieltä tuli paljon huuhtelussa juurikin tuota muhjua. Enkä kattilan pesussa huomannut mitään  outoa. Pumppukin pumppasi ihan normaalisti.

Ei kommentteja: