keskiviikkona, marraskuuta 09, 2016

Nopea tilanne päivitys

Amberiin on jo kerennyt muodostua reipas 5% alkoa, no enää muutama prosentin kymmennys siihen pitäisi tullakaan. Ja laskettu aika on huomenna. Saa nähdä onko oikein. Siitä lähtee sitten lasku lämmössä alaspäin kohti kymmentä astetta jos homma on bueno käymisen osalta.
Lageri puksuttaa edelleen sopivalla tahdilla. Tänään lämpökin nousi sen pari astetta.
Rosteripytyt lähtivät maailmalle saamaan hanamuhvin kylkeensä. Voi hyvässä lykyssä olla, että jo huomenna ne saan takaisin.

Tarkoitukseni oli tehdä tuohon viimeiseen muovipyttyyn Mild. Minulla on vielä kolme pussukkaa jäljellä Magrove Jackin M03, eli Newcastle Dark Ale hiivaa. Tuota hiivaa ei ilmeisesti enää saa mistää. Ja nyt olisi ollut kolmellekin satsille tarvetta. Saatan tehdä hiivauksen edellisen päälle jos tuntuu hyvältä hiivalta.
Nyt kuitenkin, kun eräs kaveri alkoi miettimään Fuller'sin London Priden saloja, tuli mieleen tehdäkin mildin sijaan Chiswik bitterin innoittamana joku mukavasti humaloitu bitter. Mutta tosiaan, jos teen tuon bitterin jää mildi tekemättä, ellei sitten tosiaan hiivaa tuon Siiselin Viiksen päälle.

Siiselin Viiksi (bitter)

Runkona ajattelin käyttää Fuller'sin mainostamaa 95% pale ja 5% crystal mallasta.
Koska minulla ei ole enää riittävästi Maris Otteria jemmassa, taidan nyt kaiken kokemukseni vastaisesti tehdä tuon Viikkarin Palella. Kristalli maltaaksi laitan Cara plus 150 mallasta ja näin sekin tulee kokeiltua tällaiseen. Veikkaan, että tuosta tulee kuivempi kuin Fuller'sin versio bitteristä.
Sillä kokemukseni mukaan viikkarin pale ale on valmiiksi kuivemman makuista ja Cara plus myös vähemmän makea kuin Crystal.
Humaliksi ajattelin laittaa niitä brittihumalia mitä kaapista löytyy tällä hetkellä. Eli:
Targettia pitäisi olla kaapin pohjalla vielä sen verran, että siitä pitäisi tulla katkeroa 60 min keitolla 18,2 EBUa. Tämän lisäksi pitää laittaa jotain ja samaan aikaan tulee Brewer's Goldia 7,8 EBUn edestä. Joten 60 min keitosta haetaan katkeroa 26 EBUa.
20 min keittoon sitten Bramling Crossia 3,4 EBUn edestä ja
7 min keittoon samaa 1,8 EBUn edestä.
Kuivahumalaksi kourallinen eli 20g Whitbread Golding Varietya, eli n. 0,34g / litra.

Näillä emmeillä sitten pitäisi saada aikaan vierre jonka OG olisi 1,036.
Katkerot n.31 EBUa
Väri n.14 EBC
Ja käymisen pitäisi saada aikaan 3,5% alkoholia.

Jos kaikki menee siihen kuuluisaan putkeen, niin huomenna on panopäivä.

edit: 10.11 20:50
Ei onnistunut tänään tuo panopäivä, ehkä huomenna sitten...

Amber on nyt käyttänyt itseensä 5,3%. Tuo ei ole laskennallinen lopputulos ja toki olut vielä käy hissuksiin. Aloitin kuitenkin jo viilentämisen. Elikkä 10°C pitäisi nyt seitsemän päivän aikana laskea lämpöä. Sitten seuraavat seitsemän päivää pitää siinä. Kylläpä on viikko tuntunut pitkälle...
Lager jatkaa käymistään.

Ei kommentteja: