lauantaina, marraskuuta 19, 2016

Hiivaa pullosta? Pitkästä aikaa.

Aattelin kokeilla miten saisi kasvatettua pullon pohjista hiivaa, näin pitkästä aikaa.
Kaivoin tuon 250ml erlenmayerin esiin ja laitoin pohjalle 16g jo hiukan paakkuuntuntutta vahnaksi käynyttä extra light spraymallasta. Sitten täytin n. 160ml kohdalle putelin ja laitoin pumpulin korkiksi. Tämän jälkeen mikrotin koko komeuden niin, että vierre kiehahti reippasti.
Sitten vain jäähdytys ja pullonperät sekaan.
Tämän kanssa en nyt ajatellut käyttää stirplatea, enkä tullut lisäneeksi mitään hiivaravinnettakaan. Josko parin pullon pohjat nyt riittäisivät.
Joskus aikoinaan tein ainkin miltein ensikokeilun Bornem dubbelista, joka paljastui Duinen Dubbeliksi kun tarkemmin asiaa selvittelin. Hiiva oli todella mukava belgihiiva. Tällä kertaa laitoin St. Idesbaldin Blonden jämiä astiaan. Tuon taas pitäisi olla Duinen Blonde. Joten oletan hiivan olevan samaa. Saa nyt sitten nähdä, että onko ja saanko kasvaman mitään hyvää tuosta. Jos onnistuu, niin joku mukava belgiviritelmä pitää toisin sanoen vääntää tulemaan. Toki moni asia voi vielä mennä pieleen. Sillä tuosta on kasvatettava sitten vähintäänkin sellainen kolmelitrainen startteri koko satsiin. Mutta tuleepahan taas kokeiltua jotain pitkastä aikaa.
Vähemmän näitä tulee tehtyä kun on hyvät kuivahiivatkin olemassa. Mutta belgeissä on kyllä niin mahtavat aromit, että halusta välillä kokeilee. Toinen mihin joutunee hankkimaan hiivan on britti keitokset. Sillä kuivana ei taas jälleen kerran ole oikein hyvää vaihtoehtoa kun Mangrove Jackin M03 Newcastel Dark Alea ei enää valmisteta. Se kun käytti sopivasti vain 60 -72%. Korvaavat kun alkavat siitä mihin tuo lopetti (siis käymisasteessaan).

Edit: 21:11
Onhan tuo kokeilu siis lähtenyt käyntiin, eikä putelista pahoja hajuja tule. Päin vastoin. Pitänee nyt odotella jokunen päivä ja katsoa mihin päin mennään.

Ei kommentteja: