perjantaina, joulukuuta 14, 2012

Hitaasti mutta "varmasti" osa XI

Tänään on siten ensimmäinen mielikuvitus "olut" pyöräytetty laitteella.
Elikkä otin ensimmäiset 32 litraa ja lämmitin ne johonkin 50 asteen yläpuolelle.
Laskin veden mäskäimeen (tyhjään) ja asetin lämmön 50C asteeseen.
Lämpötila-anturin paikkaa pitää vielä miettiä, tai ei tarvise jos vain mäskin lämpö pysyy asetetussa. Nyt mittari seilasi 49,7 ja 51,4 välillä. Mutta sillä ei ole suoraa kontaktia mäskiin. Se on vastuksen ja pöntön välissä. Pitää mitata mäskin lämpö erikseen. Veikkaan, että vaihtelu itse mäskissä voisi olla aika pientä.

Tämän jälkeen otin toiset 32 litraa ja lämmitin sen johonkin 84C asteen tienoille. Tähän menee liaan kauan ainakin jos käyttää vain 3kW vastusta. Ilmeiseti 2kW:n vastuksesta on mennyt yksi vastus jotenkin huonoon kuntoon. Koska kun laitoin koko komeuden päälle, laukeaa henkilösuojain. Mutta kun kytken yhden vastuksista pois piiristä, pysyy tuo päällä. No, nyt 2kW:n kuumentimeni on sitten 1,3kW kuumennin. Tämä pidentää lämmön nostoaikoja ainakin 5min.

Tämän jälkeen kerrätin hetken vettä mäskäimessä ja sitten pumppasin sen kattilaan.
Laitoin kaikki vastukset päälle heti kun ne olivat peitossa. Neste näköjään kerkiää jäähtymään jonkin verran matkalla kattilaan. Pitänee eristää putki / letku. Nähtävästi tuo 6kW on juuri ja juuri riittävä teho tuossa kattilassa sellaiseen rolling boiliin ilman kantta. 2kW olikin sitten jo aivan liian vähän ja 4kW riitti kiehuttamiseen pienillä kuplilla. Pitää siis katsoa kytkenkö nuo niin, että köytössä on aina 6kW. No, sitten kun saan kannen, näen riittääkö pienempikin teho silloin. Ainakin voisi nuo nyt kytkeä jo pareittain niin saisin vietyä tiedon logiikalle koska saa laittaa vastukset päälle.

Sitten koitin jäähdytystä.
Ensin laskin hana kokonaan auki 32 litraa jäähdytysvettä. Kattilassa lämpö laski 99,9C -> 79,9C asteeseen eli parikymmentä astetta. Hidastin veden kulkua ja laskin seuraavat 32 litraa nyt vierteen lämpö laski 78,5C -> 60,1 asteeseen, eli reilu 18C astetta (kerkisi tuo vesi jäähtymään tyhjäyksen aikana).
Eli jos lämpö laskee n.20C astetta per 32 litraa pitäisi sellaiset 160 litraa vettä jäähdyttää tuon lager lämpöihin ja ehkä 128 litraa johonkin ale lämpöihin. No, katsotaan mihin tässä päädytään.

Nyt siis koko kierto (ilman humalointikonetta) on kokeiltu ja huomattu mahdolliseksi.
Mittaan siis vedenlämmittimen ja mäskäimen lämpöä logiikalla ja voin asettaa niille halutun arvon, johon myös päästään. Venttilit aukeavat ja sulkeutuvat logiikan "käskystä".
Pumput toimivat niinkuin sekoittajakin ja nesteet lämpiävät.

Tällä kertaa ohjaus tapahtui läppärin ruudulta pakottamalla rutiinien ohjausbitteä ylös. Seuraavalla kerralla pitää homman sitten jo tapahtua itse laitteen paneelista ja ainakin osittain automaattisesti. Vaikka niin, että vesi otetaan napin painalluksesta, lämmitetään ja lasketaan mäskäimeen, sitten otetaan seuraava vesi ja aloitetaan sen lämmitys automaatisesti. Sitten kaadan maltaat mäskäimeen ja kuittaan tapahtuman. Jonka jälkeen sekoitin menee päälle ja mäskäys tauon laskenta alkaa. Tämän jälkeen vesi taas lasketaan mäskäimeen ja otetaan huuhteluvesi lämmitykseen. Taas lesketaan mäskäystauko. Sitten kun tuo tauko on melkein ohi, sammutetaan sekoitus ja odotetaan tauko loppuun. Sitten aloitetaan kierrätys ja tätä pitää valvoa ainakin muutaman kerran ja kellottaa, jotta saan selville ajan kauanko kannattaa kierrattää ennen kattilaan päästämistä. Sitten kun kattilassa sopivasti veirrettä vastukset päälle ja pumpataan loputkin kattilaan.
Kun 97C saavutetaan, aletoitetaan laskeman keittoaikaa. Nyt joudun siis itse heittelemään humalat kyytiin. Kun keittoaika on ohi (eikä steeppauksia ole), aloitetaan pumpulla kierrättämään vierrettä ja hetken päästä aloitetaan jäähdytys. Kun kattilassa on sopivan kylmää vierrettä, sammutetaan kierto ja jäähdytys.
Lopuksi pumppaan valmiin vierteen käymisastiaan ja hiivaan sen.

Sellaisen huomion tein kun kierrätin kattilassa jäähdyttimen läpi vettä, että kun kippasin tuonne desin lipeärakeita niin jäähdyttimen sisuksista tuli hetken aikaa ihan ruskeata vettä ja jonkin verran sellaista haituvaa. Olen kuitenkin jäähdyttimen pessyt ja huuhdellut joka käytön jälkeen mielestäni huolellisesti.
Eikä mitään ylimääräisiä makuja tai sakkoja ole tuolta tullu tehtyihin oluisiin.
Nyt sen kuitenkin luulisi olevan puhdas. =)

Ei kommentteja: