sunnuntaina, tammikuuta 10, 2010

Yksi yritys

No niin. Nyt sitten on koettu ja rikottu lidlin jam maker. Ilmeisesti vastus kärähti kesken kiehutuksen. Ei siis muuta kuin vierre kattiloihin (ja jalalle. Ai että kun tekee kiehuva vierre höpöä reidellä). Tämä keitos on sellainen "jämä" keitos, eli siihen tuli laitettua jos jonninlaista raaka-ainetta sekä kokeeksi, että siksi että sitä tuotetta ei enempää ole.

Fermentables:
2.10 kg Pilsner mallas
1.00 kg Vehnämallas (viimeinen pussi ruotsista tilattua)
0.50 kg Dark Ale
0,29 kg Kaura hiutaleita (pussin loppu)
0,25 kg Ohra suurimoita
0,26 kg Vehnähiutaleita (Laatikon loppu)
0,06 kg Ohrahiutaleita (laatikon loppu)
0,03 kg Riisihiutaleita (eli tämä arvio siitä kuinka paljon lattikon lopusta oli riisihiutaleita. Kaura-Riisi laatikko)

Näitä Mäskäilin ensin parikymmentä minuuttia 45C asteessa. Sitten nostin lämmön 62C asteeseen ja pidin siinä 40 min. Sitten vielä 70 asteeseen ja sinä oltiin viitisenkymmentä minuuttia kunnes sitten ulos mäskäys meni 78C asteessa.
Kiehutukseen tuli yli 25 litraa kun piti tulla 24. Kiehutuksen alussa laitoin hetken mielijohteesta vielä 50g kandisokeria joukkoon. Kaikkiaan kiehutus kesti pari tuntia mutta kiehuminen ilman astian vaihtoja kesti ajatellun 90 min. 45 min kohdalla laitoin 60g Saazia joukkoon ja kun 25 min jäljellä meni 38g Hersbruckeria joukkoon.

Nyt ollaan tässä vaiheessa. Huomenissa ehkä lisää.

Juuri nyt tuntuu siltä, että ainoa suuri järkytys on se jos tästä vielä juotavaa tulee. Jollei hajut yms. muuta kerro, jatkan suunnitelman mukaan ja kuivahumaloin lagerin 30g saazilla

Saaz nähdä mitä tästäkin tulee (lainatakseni erästä foorumilasta =)

3 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Oletko varma että tuo lidlin kattila hajosi? Itselläni on myös tuo kattila ja kiehutuksen aikana termostaatti laukeaa ja vastusta ei saa päälle vaikka kuinka vääntää termostaattia, hetken päästä kiehuminen kuitenkin jatkuu normaalisti. Itse olen ajatellut ohittaa tuon termostaatin kiehutuksen ajaksi jollain kytkimellä.

suorama kirjoitti...

Olen poistanut kattilan oman termostaatin ja laittanut tilalle PID-säätimen. Vaikuttaisi, että vastus paloi oikoseen koska myös PID säädin pimeni. No, aika näyttää Kunhan saan Kattilan auki, kerron paloiko vastus, PID-säädin vaiko säätimen virtalähde.

suorama kirjoitti...

No niin. Nyt vähän tutkin systeemiä. Taisin tehdä virheen kun laitoin säätimeni vanhan termostaatin tilalle. Jatkuvassa kiehutuksessa kun vastus on kokoajan päällä kuumenee myös hilloajan alapuoli tavattomasti. Tämä oli sulattanut säätimen kuoren ja aiheutti siten syötön irtoamisen. Nyt jätän säätimen laitteen ulkopuolelle ja laitan anturia ja vastusta varten liittimet jalkaosan kylkeen. Hilloajan vastus vaikutti mittaamalla ehjältä.