maanantaina, tammikuuta 04, 2010

Uusi vuosi

Mitähän tämä vuosi tuo tullessaan. Saapa nähdä saako Rönnvikin viinitilalle perustettu panimo millaisia keitoksia aikaan. Entä millä lailla valtiovalta rökittää myyntioikeuksia ja tuotteiden levittämistä. Satsi kokokin vaikuttaa kohtuulliselta ja järkevältäkin. Pystyisköhän oluita myymään likööreinä tai viineinä... No, kunhan joskus pääsisi vaikka käymään siellä.

Oma pico-panimoni on ollut vaiheessa jo useamman hetken. Saamattomuutta ja välineiden puutetta. Pitäisi mennä hitsaajan luo katsomaan mihin mikäkin putkimuhvi laitetaan jne. Kun ei oikein itsekkään tiedä. No, kunhan hitsaukset saadaan valmiiksi ja jonkinmoinen kehikko / peti rakennettua järjestelmälle, olisikin sitten erilaisten testausten ja ohjelmoinnin vuoro.

Toivottavasti ainakin kotiolutkilpailut järjestetään tänä vuonna...

Millä tavoin Sinä muuten ajattelisit asioiden muuttuvan jos oluttakin saisi valmistaa myyntiin "helpommin". Eli tarkoitan sitä, että jos kerran pystyt perustamaan panimon, saisit myydä tuotteitasi kuluttajille sellaisenaan ilman, että perustat myös ravintolan. Tai saahan panimosta myydä <4,7% tuotteita ulos jos perustat myös kioskin panimon yhteyteen... Omassa haavemaailmassani pienen panimon perustaminen olisi myös helppoa. Valvova viranomainen kävisi tarkastamassa paikan ja vehkeet ja jos ne olisivat tarkoituksenmukaiset, saisi aloittaa toiminnan. Pienimuotoisen toiminnan rajan voisi määrittää vaikka keitto koolla (esim. alle 100 litraa tai alle 500 litraa olisi pienimuotoista tjms). Tämä toimija saisi myydä tuotteitaan esim. lähikaupoille ja ravintoloille. Ehkä myös suoramyynti voisi olla mahdollinen, ainakin luvan kanssa. Välillä tulee hymyiltyä itsekseen kun miettii millaista tuollaisessa haavamaailmassa voisi olla. Esim. joku naapuri olisi käynyt ulkomailla. Naapuri luonnollisesti tietää, että vieressä on pienpanimo. No, kotiin palattuaan hän talsii hiljalleen panimolle ja aloittaa keskustelun.

- Moro! - Moro, mitäs naapuri?
- Käytiin tossa vaimon kanssa vähän matkoilla.
- Jaa, missäs kävitte?
- No, Pelkiassa pyörährettiin. Asuntoautolla.
- No niin. Tuli varmaaan oluita maisteltua, vai kerkeskö?
- Heh, ainahan sitä ny sevverran ehtii. Ei vaan, satukko muuten tiätään sellasen oluen ku Leffe Blond?
- Joo-o, totta kai. Miten ni?
- Ei ku, emännän kanssa tykättiin siitä tosi paljon mutta ei älytty ostaa sitä mukaan ku laatikollinen.
- Onnekshan sitä saa Alkosta.
- Ei ku me tossa Kertun kanssa vaan ajateltiin josko osaisit tehdä jotain saman tyylistä. Voitas sitten vieraille mainostaa, että tää tulee tosta meidän naapurista. Ja silleen.
- No, ainahan sitä koittaa voi, mutta saattaa olla, että kehityksessä menee muutama satsi. Ja pitäis tietää, että kaikki menee kaupaks. Toisaalta tehdään kehytyssatseista pienempiä.
-
Kyllä me sulle maksetaan, jos vaan kaikki juotavaa on.

Sitten alkais tuotekehittely ja naapuri ilman muuta, olis koemaistaja =)

Tuli muuten tuossa vuodenvaihteessa pidettyä 14 oluen maistajaiset pienellä porukalla. Tulokset on paperilla valmiina muttei vielä tarkastetut. Näin ennakko tietona näyttäisi, että oma amberini sai parhaat pisteet (vaimolta =) ja Jacobsenin Bramley Wit sai pienimmän pistemäärän. Keskiarvoilla Sierra Nevadan Pale Ale näyttäisi veineen voiton. Tulokset ja oluet lähemmin myöhemmin.

Ei kommentteja: