tiistaina, huhtikuuta 14, 2009

Muistiinpanoja humalista (taas)

Nyt alkaa jälleen olemaan se aika, että kasvit heräilevät talviuniltaan. Joten tulee katseltua erinäisistä paikoista taas fiiliksiä ja nostatusta puutarhan kasvatukseen. Mutta ne humalat.
Tulihan juuriakin taas tilattua, mutta nykyisistä pitäisi jo jotain saadakin. Tässä aiemin tulikin kirjoiteltua muistiin mm. istutukseen, kasvatukseen ja sadonkorjuuseen liittyviä juttuja (link).

Nyt löysin mielenkiintoista luettavaa humalien lisäämisestä.

Tämä kirjoittaja on pitkään kasvattanut humalaa ja leikkaa nk. liiat alut pois, eli jättää vain sen 3-6 köynnöstä kiipeämään ylöspäin. Viime vuonna hän kokeili ottaa talteen leikkaamansa alut ja istutti ne purkkiin. Kuvissa jotka on sivuilla näin, että kasvi oli kasvattanut valtaisan juuriston. Hänen ohjeensa menee näin:

1. Leikkaa terve alku pois jota et halua kasvattaa. Pidä se kosteana vesi suihkauksilla, kunnes olet valmis istuttamaan sen.
2. Poista lehtiä siten, että kärkeen jää pari ja tietenkin kärkikasvu. Jätä lehtien alle sen verran vartta, että kun istutat niin siitä menee n.5cm mulla alle. Mutta lehdet jäävät niin ettei multa kosketa. (Trimmaa lehdet puolikkaiksi, ettei kosteus haihdu liian nopeaan. Itse en allekirjoittaisi tätä, eikä kaverin kuvissakaan puolikkaita lehtiä näkynyt).
3. Kasta varsi juurihormonijauheeseen.
4. Istuta muutama ruukkuun. Kaytä kylmömultaa (seed raising mix). Tee tikulla reikä multaan ja laita kasvi hellästi paikoilleen =)
5. Leikkaa colapullosta korkkiosa pois ja laita kasvin päälle mini kasvihuoneeksi.
6. Pidä kosteana vesi suihkauksilla kunnes juret alkavat saamaan vettä.
7. Kun uusia alkuja alkaa näkymään kouli taimet omaan astiaansa.

(Kääntämätön osuus: My magic ingredient in the seed raising mix was worm castings. Works a treat.)

Ei kommentteja: