sunnuntaina, heinäkuuta 06, 2008

Dubbel 2008 valmistus

Kuvia en tällä kertaa ottanut. Onhan prosessi kumminkin samankaltainen joka kerta.
Eilen siis mittasin ja rouhin maltaat ja pussitin humalat. Tänään prosessi oli kuta kuinkin seuraava:
1. Lämmitin 16 litraa vettä 75 asteiseksi.
2. Laitoin maltaat mäskäimeen ja kaadoin veden päälle.
3. Sekoitin kunnolla maltaat ja veden.
4. Suljin mäskäimen ja odotin 45 min. Lämpömittarissa 68 astetta.
5. Avasin mäskäimen ja sekoitin kunnolla. Lisäsin 1,25l vedenkeittimessä kiehautettua vettä ja sekoitin kunnolla. Suljin mäskäimen.
6. Odotin taas 45 min. Lämpömittarissa 67 astetta.
7. Laitoin ajoissa 6 litraa vettä kuumenemaan.
8. Kun 90 min tuli täyteen, avasin mäskäimen ja mäskäimen hanan.
9. Valutin vierteen käymissankoon.
10. Kaadoin huuhteluveden mäskäimeen ja sekoitin kunnolla.
11. Laitoin 5l huuhteluvettä lämpiämään.
12. Kun uusi huuhteluvesi oli n.70 asteista, avasin taas hanan mäskäimestä ja laskin ensimmäisen huuhteluveden ulos.
13. Kaadoin toisen huuhteluveden mäskäimeen ja sekoitin kunnolla.
14. Odotin n. 15min ja avasin hanan ja laskin loput pois.
15. Vierrettä tuli n. 23litraa kiehutukseen.
16. Laitoin kattilat kiehumaan.
17. Kun isokattila kiehui laitoin 1. pussin humalaa ja 375g kandisokeria kattilaan. HUOM! Kun kiehuvaan kattilaan laittaa kandisokeria isomman määrän, kuohahtaa se aivan perk*leesti!
18. Kun tunti ja vartti oli kulunut laitoin irish mossin ja 2. humala pussin kattilaan.
19. Kun koko 90 min oli kulunut, kattilat pois liedeltä ja sekoitus.
20. Vastavirtausjäähdytys ja OG mittaus 1.095 Vierrettä oli 16 litraa.
21. Vettä lisää neljä litraa ja OG 1.076. Vierrettä siis 20 litraa.
22. Lisäsin komeasti vaahtoavan Bornem -pullosta kasvetetun hiivan ja sekoitin raivoisasti.

Toisin sanoen, jostain syystä hyötysuhde on noussut 68%:ta 72%:iin. Sillä jo ennen kiehutusta ominaispaino oli huomattavan yläkanttiin. Hiivan suhteenkaan en ole aivan toivoton. Keittopullosta tuli mukavan banaaninen tuoksu joka mielestäni kielii siitä, että hiiva se siellä asusti eikä jokin muu bakteeri. Toivottavasti sitä oli myös tarpeeksi käyttämään vierre.

Ei kommentteja: