sunnuntaina, kesäkuuta 22, 2008

American Brown 2008

Aapon kanssa keskustellessa sähköpostitse, olen mittaillut rouhimeni tehokkutta, tai miksi sitä nyt sitten sanookaan. Kysymys kuului: "Kauanko n. viidenmallaskilon rouhimiseen menee aikaa". No, valitsin kovinta mallasta mielestäni (carapils/dextrine ebc5), kilon pussin . Tämän rouhimiseen meni reilut 6min melkein 7min. No tänään koitin toisenlaisen ajatusmaailman "juttua" eli, alla olevaan american brown -tyyliseen olueen menee 6kg pilsner mallasta, jonka itse olen ostanut rouhittuna. Joten 6kg ei tarvitse rouhia. "Speciaali"maltaita menee 500g ja ne rouhin perinteiseen tapaan myllyssäni. Aikaa meni 2min 36 sek. Käynnistin ajanoton ennen kuin kaynnistin myllyn ja sammutin ajanoton kun kaikki varmasi oli rouhittu. Ei mielestäni sinällään paha. Mylly sopii siis sellaiseen kotiin jossa ei tarvitse rouhia koko mallasmäärää tai aika ei ole "kortilla". =-)


Olen tässä siis jotenkin päätynyt tekemään seuraavanlaisen konstruktion:
6,00 kg pilsner (viking malt)
0,34 kg Caramel 120
0,16 kg Chocolate

Mäskäys tapahtuisi nyt sitten kaksivaiheisesti nestelisäyksellä. Eli:
Maltaiden päälle 8 litraa 60,9 asteista vettä. Tämän pitäisi nostaa 20 asteinen mallas 50 asteeseen tätä lämpöä pidetään 30 min. Sitten 9 litraa 85,1 asteista vettä seoksen päälle. Tällöin pitäisi lämmön nousta 65,6 asteeseen. Tässä lämmössä pitäisi pysyä 60min.

Keittoaika 90min
38g Northern Brewer 8,5% 90min
19g E.K.Goldings 4,23% 15min
1tl Irish moss 15min

Hiivaksi joko Nottingham, S-04 tai US-05
Todennäköisimmin Notingham koska sitä on varastossa eniten =-)

Mäskäysveden valmistin tänäiltana.
0,25tl suolaa (meri)
1tl Epsom salt (MgSO4)
2tl Gypsum (Cacium Sulfate)

Kuivahumalointiin tulee 38g Cascades.

Ei kommentteja: