sunnuntai, kesäkuuta 29, 2008

Humalista

Tänään kiertelin pihalla ja ajattelin "raportoida" humalien tilanteen. Cascades ei tuntunut selvinneen katalasta keväästä. Sen viimeinenkin kasvusto irtosi maasta jo jokin aika sitten. Centennial on kivassa kasvussa ja on tehnyt jopa sivu kasvustoja. Willamette on edelleen vahvin tulokkaista. On samanlaisessa kasvussa kuin maakellarin sivustalle aiemmin istutettu. Vanhan kompostin kohdalle istutettu sai jonkinlaisen kolhun eli suurin kasvusto taittui ja kuihtui siitä kohdasta ylöspäin. Nyt kuitenkin muut kasvustot on saanut kiinni sen kohdan ja kasvu jatkuu. Willametellekin sattui aiemmin kevällä "outo" onnettomuus, sen pääkasvuston kärki katosi, mutta nyt se on jo kovassa vauhdissa taas. Tosin kaikki humalantaimeni on jostain syystä jotenkin hennon oloisia verrattuna muutamien kavereiden luona nähtyihin yksilöihin. Kauhavalta tuoduissa juurissakin on kasvua. Molemmista paikoista joihin istutin niitä, on noussut kaksi hentoa versoa. Tätä nykyä minulla on siis kasvamassa humaloita kuudessa kohdassa. Cascadesin kohdalla elättelen vielä toiveita vaikkei mitään ole näkynytkään. Voihan olla, että juuret kuitenkin kasvavat.

Tapahtunutta ja suunitelmia

Eilen korkattiin viimeinen Tuhdimpi janojuoma. Se kyllä oli onnistunut satsi ei voi muuta sanoa. Avasin myös viimeiset Imperial Stoutit joita oli kaksi, 0,33 ja 0,5:nen. Sekin oli oikein maittavaa tosin niissä pulloissa jotka koitin käyttää kuivamaltaalla ei sitä hiilihappoa ollut riittävästi. Maukkaita kumminkin. Eilen kegitin ja pullotin myös siiderin. Se oli käynyt n.1.009 arvoon ja käyminen pysähtynyt. Saapa nähdä tuleeko siitä edes juotavaa. Näillä tiedoilla siiderin vahvuudeksi tuli 3%. Seuraavaksi tekisi mieli tehdä jokin APA. Join tässä paripäivää sitten yhden Anchor Liberty Alen ja oli se vain nannaa. Joten täytynee avata Cascade pussi ja sitä ennen aloittaa. Niin American Browniinhan tuoda Cascadea tuleekin jo, kuiva humalaksi.

lauantaina, kesäkuuta 28, 2008

Mallasmylly testiä

Olen käyttänyt sellaista vihreätä 9,6V Black&Decker akkukoneen runkoa edellisen mallasmyllyni moottorina. Virtalähteenä olen käyttänyt PC:n poweria ja sen 5V lähtöä. Vauhti ja voima ovat komeasti riittäneet koska 5V lähdöstä pitäisi saada 30A. Tai no vauhtia tietenkin olisi voinut olla enemmänkin, nimittäin myllyssä. Nyt kun testasin eilen ensimmäisen kerran uutta myllyä niin voima ei tahtonutkaan piisata. No muistelin PC:n powerissa olleen säädön ainkin juuri 5V jännitteelle. Löysin säädön ja sain sen vaikeuksien kautta säädetyä n.9,2V. Tällä jännitteellä tuntuu voima piisaavan mainiosti. Tosin vaikka koneen momenttisäätö on porakone asennossa, välillä kone lyö tyhjää!?! Täytyy katsoa josko vaihtaisi koneen vialliseen 18V akkukoneeseen. Siis siinäkin on moottori ehjä mutta suunnanvaihto mekaniikka ei toimi. Täytyy vain löytää sopiva virtalähde. Tosin juuri nyt ei toisaalta ehkä ongelmia ole... Mietin vai, että pidempiaikainen käyttö tuolla rasitusasteella voi olla liian rankkaa B&D:lle.

perjantaina, kesäkuuta 27, 2008

Malttamattomuus

Tänään sitten malttamattomuuttani tein seuraavaa. Laitoin 7 asteeseen sekä Ama laitin että Bitterin. Jokusen tunnin jälkeen, eli kun tulimme mato-ongelta (ehkä 5h), avasin Amarillo Lightin, Maku... Hmm. Mallasta ja humalaa... Tästä tule mainio olut! Makua on, vaikka on light. Hiilihappoja oli jo riittävästi joten kegi meni maakellariin. Vaikkei hiilihappojen muodostus sinällään mitään kerro. Voita tai diasetyyliä ei ollut liiallisesti havaittavissa (ollenkaan). Bitter ei ollut muodostanut hiilihappoja samaan tahtiin, mutta olut oli jo siltikin saanut hiukan hapokkuutta ja tästäkin on siis odotettavissa mukavaa nektaria. =-)

A Brown 2008 "viileään"

Vein juurikin oluen sinne 20 asteeseen. Huoneissa on 22 - 23 joten lämpöä on liikaa.

torstaina, kesäkuuta 26, 2008

Brown 2008

Käy ja kukkuu. Eli käyminen alkaa olla mallillaan.

American Brown 2008

No niin, nyt siis tiedän, että jos lasken reseptin mäskäys hyötysuhteella 68 menee aika lähelle. Nyt satsin käymisastia koko on 25litraa ja OG on 1.055. Saapi nähdä mihin Nottingham käyttää tämän, onhan mäskäys lämpötiloissa ratkaisevasti muutosta. Vierteen maku tuntuu jälleen loistavalta =-).
Niin meinas jo unohtua. Lopullinen sokeroitumisaika ennen huuhteluita oli n.100min ja lämpömittari näytti lopussa 70 astetta edelleen.

Jäähdytystä

Lapolla kierukan läpi ja käymisastiaan. Kun hanaa vähän raottaa on käymisastiaan menevä tavara tasan 22 asteista. Jos avaa liikaa niin saa jopa 8 asteiseksi.

















Huuhtelua ja kiehumaan

Viimeisiä huuhteluita. Vierrettä tuli n.30litraa.








Tältä näyttää mäskäimessä.








Kiehutusta vaille.

keskiviikkona, kesäkuuta 25, 2008

Kakkosvaihe

En oikein kerinnyt kuvia ottamaan, mutta vesi jonka piti olla 85 asteista oli 87 asteista ja mäski jonka piti olla 50 asteista oli 55 asteista, johti siihen, että Sokeroitumistauko ainakin aloitettiin 70 asteessa. Siis mittarin mukaan. Ei välttämättä huono, mutta eri arvot kuin laskin. Mäskäystä pitäisi tehdä tässä lämmössä 60min mutta uskon siihen menevän kauemmin. Menemme nimittäin kohtsillään saunomaan =-).

Brown 2008



Tästä se sitten alkaa. American Brown 2008.
6kg pilsner mallasta ja 340g Crystal 120 ja 160g suklaata.







Desinfioitu mäskäin valmiustilassa.







6kg Pisnermallasta mäskäimessä ja







loput perässä.






Jotakin meni pieleen tai sitten ei pitäisi olla 50 astetta...

Amarillo Light 2008 ja Bitter 2008

Menivät molemmat tänään kegiin.
Bitterin FG olikin jo aikas alhainen 1.008 (piti olla 1.012) joten siihen tulee 4,7% sijaan reilut 5%. Bitter oli jo lähes täysin kirkasta. Sitä meni pulloihin panimosokerin kanssa neljä litraa. Eli neljä puolenlitran pulloa johon panimosokeria meni 4ml kuhunkin ja kuusi nollakolmekolmosta joihin sokeria meni 3ml.

Amarillo lightin FG oli jo myöskin aikas alhainen 1.010 (piti olla 1.012) joten päätin kegittää senkin. Siihen tulee myös 4,7% sijaan lähemmäs 5%. Pulloja tuli seuraavanlaisesti neljä puolenlitran pulloa 5ml sokeria, kome 355ml joihin 4ml sokeria ja kolme 450ml joihin 4ml sokeria.

Voisi siis päätellä, että lämpötiloja pitäisi nostaa, jotta saisin FG:t lähemmäksi. No toisaalta taas maku on ollut maltainen joten ehkä syy onkin hiivassa joka käyttää liikaa... Joka tapauksessa olut on hyvää. Ettei kai "extra"prosenteista kannata olla huolissaan.

Tarkoitus oli kegittää myös siideri mutta hiiva jota käytin, oli ilmeisesti vanhentunut jo koska SG oli vielä 1.020 eikä käymistä enään tapahtunut. Laitoin Coopersin pilsener hiivan, joka jäi minulle aiemmin. Nyt siideri pulputtaa niin maan vietävästi, että kai se hiiva ainakin oli hengissä. Saas nähdä tuleeko juotavaa vai joutavaa tavaraa. =)

maanantaina, kesäkuuta 23, 2008

sunnuntai, kesäkuuta 22, 2008

American Brown 2008

Aapon kanssa keskustellessa sähköpostitse, olen mittaillut rouhimeni tehokkutta, tai miksi sitä nyt sitten sanookaan. Kysymys kuului: "Kauanko n. viidenmallaskilon rouhimiseen menee aikaa". No, valitsin kovinta mallasta mielestäni (carapils/dextrine ebc5), kilon pussin . Tämän rouhimiseen meni reilut 6min melkein 7min. No tänään koitin toisenlaisen ajatusmaailman "juttua" eli, alla olevaan american brown -tyyliseen olueen menee 6kg pilsner mallasta, jonka itse olen ostanut rouhittuna. Joten 6kg ei tarvitse rouhia. "Speciaali"maltaita menee 500g ja ne rouhin perinteiseen tapaan myllyssäni. Aikaa meni 2min 36 sek. Käynnistin ajanoton ennen kuin kaynnistin myllyn ja sammutin ajanoton kun kaikki varmasi oli rouhittu. Ei mielestäni sinällään paha. Mylly sopii siis sellaiseen kotiin jossa ei tarvitse rouhia koko mallasmäärää tai aika ei ole "kortilla". =-)


Olen tässä siis jotenkin päätynyt tekemään seuraavanlaisen konstruktion:
6,00 kg pilsner (viking malt)
0,34 kg Caramel 120
0,16 kg Chocolate

Mäskäys tapahtuisi nyt sitten kaksivaiheisesti nestelisäyksellä. Eli:
Maltaiden päälle 8 litraa 60,9 asteista vettä. Tämän pitäisi nostaa 20 asteinen mallas 50 asteeseen tätä lämpöä pidetään 30 min. Sitten 9 litraa 85,1 asteista vettä seoksen päälle. Tällöin pitäisi lämmön nousta 65,6 asteeseen. Tässä lämmössä pitäisi pysyä 60min.

Keittoaika 90min
38g Northern Brewer 8,5% 90min
19g E.K.Goldings 4,23% 15min
1tl Irish moss 15min

Hiivaksi joko Nottingham, S-04 tai US-05
Todennäköisimmin Notingham koska sitä on varastossa eniten =-)

Mäskäysveden valmistin tänäiltana.
0,25tl suolaa (meri)
1tl Epsom salt (MgSO4)
2tl Gypsum (Cacium Sulfate)

Kuivahumalointiin tulee 38g Cascades.

perjantaina, kesäkuuta 20, 2008

Amarillo Light

Mittasin tuossa joutessani SG:n ja se oli 1.017 mutta lämpötila oli 12,3 astetta joten SG 1.016 liennee oikeampi.

Hauskaa Juhannusta Kaikille!

torstaina, kesäkuuta 19, 2008

Maltaat kotona =-)

No niin, nyt on 40kg pilsnermallasta ja 20kg viennamallasta kotiutettu. Reissu meni ongelmitta. Itse asiassa homma oli yksinkertaisempi kuin kuvittelinkaan.

Vaihdoin Bitter 2008:n lasipulloon. Oli SG jo 1,011 (20C) joten 4,7% on jo valmiina. Nyt sitten odotetaan ainakin se seitsemän päivää selkiytymistä. Tuoksu on hedelmäinen ja maku keskeneräinen. Jotenkin tuli mieleen, että tähän pitää nyt laittaa kuivahumalointi. Maku vain oli sellainen. Voisi olla suht hyvä pohja vaikka London Special tyyliselle oluelle. No kun nyt kypsyy, niin maistellaan uudestaan.

Tulin laittaneeksi myös siiderin vaimoa varten käyntiin. Olin jo hukannut paketista ohjeet (Parasta ennen 05/07) mutta kai tuostakin jotain aikaan saa. Maku oli kuin omenahillolla kun maistoin vähän. Voi olla, että tuli laitettua liian vähän sokrua joukkoon kun en ihan kiloa laittanut. OG kun jäi tuonne 1.032 tietämille vaikka käytettävää tavaraa on 24litraa.

keskiviikkona, kesäkuuta 18, 2008

CGM-2A

Viimeinen CGM-2A lähtee Humlegårdensista (toivottavasti) tänään. Jaa, että mikä CGM-2A? No, se on Crankandstain mallasmylly. Saan heittää siis vesilintua nykyisellä pastakoneesta muokkaamallani mallas myllyllä. Toimiihan sekin kyllä mutta hiukan hitaanlaisesti.

tiistaina, kesäkuuta 17, 2008

Mallas tilaus

2 x 20kg Pilsner mallas (rouhittuna)
1 x 20kg Vienna mallas (rouhittuna)
Torstaina pitäisi olla kotona

Kyselin myös crank&stainia Humlegådensilta. Jos tulee tilattavaksi saan heittää vanhalla pastakonemyllyllä vesilintua, ja kaikki maltaat saa olla kokonaisia.

L8 ja B8

Amarillo Light 2008 pääsi 12 asteeseen jo 15. päivän iltana, koska kävi jo mallikkaasti. Eilen 16. päivän illalla Bitter 2008 pääsi taas 19 asteeseen. Tänään tarkastin molemmat ja kumpikin käy juuri rajua pääkäymistään.

sunnuntai, kesäkuuta 15, 2008

Bitter 2008

Tähän käytin loput Muntonsin paleale maltaat, loput belgi palealet, loput Fugglet ja jotain muuta.
~2,75kg Muntonsin paleale
~1,39kg Vienna
~0,63kg Belgi paleale
~0,20kg sahtimallas
0,54kg Caramel 120
0,02kg Choco (engl)

17l 72asteista vettä päälle ja reilut 90 min mäskäystä. Puolessa välissä sekoittelua ja 1,25l miltein kiehuvaa vettä. Koko mäskäyksen ajan mittari heilui 65 ja 66 asteen välillä.

55g Fuggle 60min

9g Kauhava -A 15min
19g E.K.G 15min
irish moss 1tl 15min

15g Fuggle 1min
4g E.K.G 1min
19g Target 1min

Mäskäys veteen sekoittelin 3ml kipsiä 2ml suolaa 11ml kalkkia ja 2ml karvassuolaa.

Hiivaksi laitoin Nottinghamin.

Strategiset mitat:
OG 1.048 (mitattu jonka kautta hyödyksi saatu 68,5%)
FG 1.012
Väri 22 EBC
Bitter 34 IBU
alc% 4,7%

... Ja edelleen ...

Homma jatkuu siten, että tästä tuleen ns. no chill systeemin edustaja. Elikkä en aio nyt käyttää vastavirta jähdytintäni, vaan jätän kattilat parvekkeelle yön yli ja mittaan aamulla lämmön. Kaikesta huolimatta laitan vierteen aamulla desinfioituun käymisastiaan.
Katsotaan mitä tästä tulee.

Jatkuu....

Kyllä tuo Amarillo Light 2008 siten paikkansa piti. Ainakin sen humalan suhteen. Eli humalointi yms. profiili on seraavanalinen:
5 g Amarillo 60min
1tl Irish moss 15min
5 g Amarillo 10min
5 g Amarillo 2min

Tuo rengaspoltin vaikuttaa hintaisekseen olevan ihan OK (8.90 prisma). Kun on n. 10 litraa vettä (10.5 tässä tapauksessa) nopeus on seuraava: 10 asteinen vesi 76 asteiseksi 13min. 20 litraa kiehuvaksi liki samassa ajassa kuin hellalla 10 litraa kun alkulämpö 54 astetta. Kaasun kulutukseksi sanotaan 480g tunti.

lauantaina, kesäkuuta 14, 2008

Light lager 2008

No niin.
Tein seuraavanlaisen "seoksen":
n. 3,8kg Sahtimallasta
n. 1,2kg Pale ale (Englanti)

Laitoin palealemallasta joukkoon kun olen sen tehokkaaksi todennut, siis entsyymi toiminnaltaan. Lämmitin 14litraa vettä 73 asteiseksi. Kaasupoltin tuntuu olevan erinomainen vehje. Todella nopeasti lämpesi neljätoista litraa. Täytyy seuraavalla kerralla oiken kellottaa. Aikaa kuitenkin meni todellapaljon vähemmän kuin hellalla. Koitin tähdätä 65 asteeseen tuolla mallasmäärällä ja vesi kombinaatiolla mutten ottanutkaan huomioon, että maltaitteni lämpö on noussut jonkinverran sitten edellisen laskelman ja päädyin näköjään 67 asteeseen tuossa mäskäimessäni. No pitää katsoa mitä tuleman pitää. Vielä en ole oikeastaan päättänyt mitä humalointia käyttäisin lightissani. Olen laskenut sitä Amariloa ja Cascadea. Ainkin siten olen ajatellut, että yhtä humalaa käytän ja vielä siten, että katkerot (60min), flavori (15min) ja aromi (1min). Cascadea olisi nyt siis sen 500g joten sitä ainakin voisi harkita. Lightissa vain kun ei saa käyttää mitenkään eritysen paljoa humaloita. Tosin itsellenihän tätä teen, niin kai sitä voi vaikka vähän yliampuakkin. Tosin jostakinhan se referenssi hakea pitää.

Strategisia mittoja tähän astisista raaka-aineista:

OG 1.049
FG 1.013
väri 9,5 EBC
alc% ~4,7%

perjantaina, kesäkuuta 06, 2008

Amarillo Light 2008?

Mitäs olette mieltä?
Olisiko tällaisesta reseptistä mihinkään, vai meneekö hyvät humalat hukkaan =-).

5kg Sahtimallas
5g Amarillo 90min
5g Amarillo 10min
5g Amarillo 2min
1tl Irish moss
hiiva DCL - S-23

Mäskäys 65 C 75 - n. min (kunnes mäskäytynyt)

70% hyödyllä mittoja:
OG 1.044
FG 1.011
Väri 10 EBC
Katkerot 7 EBC
Alc% 4,3%

AIPA2008

Tässä onkin sitten suunnitelma American IPAsta jonka tehnen seuraavaksi. Tänään ajattelin esivalmistella veden, koska on tullut hankittua näitä "waterthreatment -aineita". Eli laitan n. 37 litraan vettä 0,25 tl suolaa, 1 tl karvassuolaa ja 2 tl kipsiä. Olen arvioinut oman porakaivovetemme pehmeäksi. Pitäisi varmaankin koittaa tehdä mineraalikartoitus joskus.

Satsin kooksi pitäisi tulla 25 litraa. Strategiset arvot on laskettu 70% hyötysuhteella.
5,50kg Sahtimallas
0,25kg Amber 50
0,25kg Caramel 120
0,25kg Münhener 15

Mäskäys 16,3l 78C vettä maltaiden päälle.
Mäskäys 67,8C 60 - n min (kunnes mäskäytynyt)
1. huuhtelu 6,5 litraa 76C vettä.
2. huuhtelu 13,6 litraa 76C vettä.

Kiehutukseen n.30 litraa.
40g Centennial 90min

14g Cascades 15min
14g E.K.G 15min
1tl Irish moss 15min

28g Cascades 3min

Hiiva DCL US-05

Kuiva humalointi:
14g Cascades

Strategiset mitat:
OG 1.056
FG 1.012
Väri 18 EBC
Kätkerot 46 IBU
Alc% 5,8

torstaina, kesäkuuta 05, 2008

Paketti

saapui tänään aamulla. Kaikki viimeisenpäälle Ok. Joten Humlegårdens Ekolageria voi myös suositella ainakin yhden kokemuksen perusteella. Pumppumallinenlappokin on erittäin tukevan oloista tekoa ja ainakin näin kuivaharjoitellessa tuntuu toimivan hyvin. Kertonen käytännön kokemuksia myöhemmin.

tiistaina, kesäkuuta 03, 2008

Odotettavissa tälläviikolla

Tällaiset tuotteet tuli tilattua Humlegårdenista. Noiden pitäisi tulla tällä viikolla käteen. On jo lähtenyt Ruotsista, sain siis seurantakoodin jolla seurata sekä Ruotsin että Suomen postia. Aiemmin minulla ei ole ollutkaan kuin Targettia pellettinä. Nyt ei vain tunnu saavan kunnolla mitään humalia.

Vara Vikt (g) Antal
Cascade humlepuckar, 6.0% alfasyra, USA 500 1
Nyhet: Centennial humlepellets, 9.1% alfasyra, USA 100 1
Amarillo humlepellets, 9.2% alfasyra, USA 100 1
Hersbrucker humlepellets, 3.1% alfasyra, Tyskland 100 1
Safbrew WB-06 (Fermentis torrjäst) 11.5 g 11,5 2
Safale US-05 (Fermentis torrjäst) 11.5 g 11,5 2
Safale S-04 (Fermentis torrjäst) 11.5 g 11,5 4
pumphävert Auto-Siphon 116 1