sunnuntaina, joulukuuta 30, 2007

"Viimeinen" uuteolut?

Minulla oli hyllyssä vielä yksi niistä vanhaksi menneistä uutteista joita ostin taannoin eräästä oluttarvike liikkeestä. Päiväys tölkissä oli BBE 25-07-05. Joten muutama vuosi yliaikaa. Uute on Black Rock Bock. No uute maistui ja tuntui hyvältä joten kaadoin sen desinfioituun fermentoriin. Laitoin dextroosia (corn sugar) 500g ja tavallista pöytäsokeria 460g n.4litraan vettä jonka kiehutin kattilassa. Kaikki aineet siis käymisastiaan ja kylmää vettä perään jotta 20 litraa täyttyi. Hiivan (Brewferm Lager) laitoin nesteytymään, joka myös oli jo päiväykseltään vanha BBE 15-12-2007 Eli ei aivan ikäloppua. Oli viimeinen pohjahiivani, joten tarvitsee tilata lisää. Samalla tarvitsee hankkia mm. vehnä mallasta koska sitä tuntuu olevan vahän joka oluessa... Voisi samalla hankkia myös vehnä oluthiivaa jotta saisi tehtyä myös oikein vehnäolutta.
Kun kylmä vesi oli lisätty vierteen lämpötila oli 28 astetta koska hiivan ohjeissa oli, että hiiva pitää nesteyttää 30 asteisessa vedessä (100ml) 10 min ja sitten sekoittaa ja lisätä vierteeseen. Laitoin nesteytyneen hiivan tuohon 28 asteiseen vierteeseen ja ilmastin vierteen kunnolla. Kannoin astian jääkaappiin, johon rakentelin elektronisen ohjauksen ja nyt kaappi pysyy halutussa lämpötilassa mukavasti. Ei saanut ennen pysymään päälle kuuden asteen järkevästi. Jos oli asetuksella 1 seilasi 8 ja 4 asteen välillä, tai jotain. Nyt olen säätänyt lämmön 11 asteseen ja lämpö kaapissa seilaa 10.5 ja 11.1 välillä.

Edellä mainitulla uute ja sokeri määrällä:
OG 1.047
Katkeruudesta ja oikein muustakaan en tiedä.
Väri silmällä katsottuna tummanruskea.

Ei kommentteja: