maanantaina, joulukuuta 03, 2007

Huonohko startti?


Kun tulin kotiin tarkastin miten vierre pärjää parvekkeella. Voi hirvitys! vierrettä oli tullut ulos siitä kanisterin takareiästä, ilman anto reiäksi kuvittelen. No ei auttanut muuta kuin lapota tavara käymisastiaan ja hiivä perään.

Hiukan arveluttaa tuon Nottinhamin mukana pysyminen. Vierre oli n.8C kun sen tupaan laitoin... No toisaalta vein vierteen 14C paikkaan tuon Nottinhamin kun tiedän sellaisessa toimivan. Vierteen ulos saaminen oli myös eräänlainen uroteko. Kuten pelkäsin täytin liikaa kanisteria ja jouduin tappelemaan ensimmäisen litran kanssa jonkin aikaa ennen kuin sain avattua korkin. No katsotaan nyt mitä tulee...

2007.12.4 11:09
Unohtui laittaa tuo OG
1,052 ja 22 litraa vierrettä (n23-24 sakat ja rupat mukaan lukien). Joten saanto oli aikas mainio. =-)

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oi, achei seu blog pelo google está bem interessante gostei desse post. Gostaria de falar sobre o CresceNet. O CresceNet é um provedor de internet discada que remunera seus usuários pelo tempo conectado. Exatamente isso que você leu, estão pagando para você conectar. O provedor paga 20 centavos por hora de conexão discada com ligação local para mais de 2100 cidades do Brasil. O CresceNet tem um acelerador de conexão, que deixa sua conexão até 10 vezes mais rápida. Quem utiliza banda larga pode lucrar também, basta se cadastrar no CresceNet e quando for dormir conectar por discada, é possível pagar a ADSL só com o dinheiro da discada. Nos horários de minuto único o gasto com telefone é mínimo e a remuneração do CresceNet generosa. Se você quiser linkar o Cresce.Net(www.provedorcrescenet.com) no seu blog eu ficaria agradecido, até mais e sucesso. If is possible add the CresceNet(www.provedorcrescenet.com) in your blogroll, I thank. Good bye friend.

JJ kirjoitti...

Mulle tuo Nottingham on tuntematonta, en tuohon lämpöasiaan osaa oikein kommentoida. Ale- hiivat tosiaan yleensä vielä kyllä toimivat 14C kieppeillä, 8C alkaa olla jo heikompaa. Olisin sinuna odottanut muutaman tunnin lämpiämistä ja tehnyt sillä aikaa pienestä osasta vierrettä startterin.

Mutta ainahan ei ole valitettavasti sitä muutamaa tuntia aikaa odotella vierteen lämpenemistä.

Tosin jos tuo on kuivahiiva niin ne taitavat herätä henkiin missä lämmössä tahansa ja miten pienellä määrällä tahansa :-D

Tuo eri saittien ja BYO:n "riittävästi hiivaa ja ilmasta hyvin"- propaganda on vähitellen alkanut vaikuttaa minuun (toivottavasti en ole yhtä herkkä desinfiointi-innostukseen), nykyään nesteestä teen 1,5l lasipurkkiin startterin ja kuivahiivaa turvotan tunnin, pari ja ruokin sitä hiukan ennen vierteeseen laittoa. Vierrettä ilmastan muutaman minuutin nappaamalla kousiin ja kaatamalla korkealta takaisin.

Taka-ajatuksena on se että jos joku muu mikrobi on lakanut hiljaksiin jo vierteessä lisääntymään, terve ja hyvin toimiva hiiva ensin lisääntyy vauhdikkaasti (ilmastus),tuhoaa nopeasti pöpön elinolosuhteet syömällä sapuskan (sokerit) ja tuottaa myrkkyä (alkoholi). Astian ilmatilassakin on hankala elellä kun hiiva tunkee sen täyteen kehnommin hengitettävää hiilidioksia.

Aika pirulaisia nuo hiivasolut kun tarkemmin ajattelee.

suorama kirjoitti...

Olen myös ilmastanut vierteen, mielestäni hyvin. Ainakin ilmastuksen jälkeen vierteen pinnalla on tiivis n. 10-20cm vaahto. Olen lukenut jotta kuupalla kun ilmastaa pitäisi vierre "kääntää" vähintään kerran. Eli jos vierrettä on 23 litraa ja kuuppa on 1 litra niin vähintään 23 kertaa pitäisi kaataa korkealta. Itse ilmastan nykyään sellaisella pitkällä lusikalla, jolla sekoitan niin lujaa että, vierre ottaa ilmaa mukaan.

Tuo Nottingham on kuivahiivaa ja tein siten että, nesteytin yhden pussillisen heti joukkoon ja eilen illalla toisen. Joten kyllä sen pitäisi siitä alkaa toimimaan. Tänään sen näen. Nottinham pussin kyljessä on jotta, yksi pussillinen (11g) riittää 23 litraan mutta valmistajan sivuilta saa sellaisen käsityksen (kuten myös aussi sivuilta) että, on suositeltavaa käyttää 22g 23 litraa kohti eli kaksi pussillista.

Varsinaista startteria en ole tehnyt kuin kerran. Senkin siksi kun kyseessä oli nestehiiva ja ohjeissa näin kerrottiin tekemään. Oletko huomannut startterin käytössä muuta kuin lisätyötä? Totta kai se antaa hiivalle paremmat mahdollisuudet, kun en ole mitenkään erityinen desinfiointi intoilija myöskään. Tosin tämä kanisteri touhu antaisi mahdollisuuden touhuta startterien kanssa...

Niin oli tuossa jo eilen käymistä kun se toisen hiivan mukaan pukkasin. Joten kyllä se siitä. =-)

suorama kirjoitti...

Kävin tänään vilkaisemassa olutta ja kyllä se iloisesti siellä kävi. Eikä pohjalla olut enään sakkaa. Joten oletan kaiken hiivan aktivoituneen. Lämpötila huoneessa oli 14,6C. Nyt sitten vai odottelua.

Hyvää Itsenäisyyspäivää!

suorama kirjoitti...

Tuli tuossa vielä mieleen, että jos et ole Scotti ALEja tehnyt niin saattaa olla ettet ole myöskään niitä paljoa maistellut. Sellainen mm. K-kaupoista löytyvä Scotti ale kun
Belhaven St. Andrews
voisi olla tutustumisen arvoinen. Se minua innosti kokeilemaan tämän tyylistä olutta. Aiemmin tekemäni RedNec's Milk Shake, joka onnistui erittäin hyvin, voidaan myös luokitella Scotti aleksi tai Irish Red tyylin edustajaksi (joksi sen alunpitäen tein).