lauantaina, joulukuuta 15, 2007

Lappoamista

14.12.2007
Pullotin Nelson's Revengen lopun kegistä pois. Sain n.5 litraaa täysin kirkasta juotavaa ja kokemuksen perusteella pullojen pohjalle ei tule sakkaa kuukaudenkaan säilytyksellä =-).
Pesin ja desinfioin kegin ja lapposin sinne AlderSmoke Beerin. 19 lirtaa ja 3 litraa pullohin. Pulloihin (0,5l) laitoin 1 tl sokeria ja kegiin n.1 bar painetta. Nyt ne on kypsymässä n.14°C lämpötilassa. Saa olla n.viikon kunnes laitan kylmään. Pullohin tuli ehkä liikaa panimosokeria tai sitten ei. Laskin, että tavallisen sokerin tarve olisi ollut n.2g. Teelusikka mitta ei ollut aivan täynnä.
Vaimo ei tykännyt siideristänsä (itse en huomannut mitään vikaa, toisin en siideriä juurikaan juo) joten kaadoin 10litraa viemäriin jotta sain toisen kegin putsattua.

4 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Moro!
mistäpäin tollasen KEGin sais hommattua ja miten se toimii? Eikö niihin tarvitse laittaa sokeria että tulee hiilihappoa olueeseen?
Hyvää Joulua!
T: Walter

suorama kirjoitti...

Nykyään kegien hankinta on helpompaa.
Toki niitä edelleen saa mm. Brouwlandista, josta olen ensimmäiset omani hankkinut. Mutta mm. Brewcat suomessa nykyisellään pystyy toimittamaan kegejä niitä haluaville. Ja eiköhän Lappo.fi:kin niitä myy.

Nuo kegithän toimii niin, että toisesta venttiilistä painetaan ponneaine sisään, eli usemmiten hiilidioksidi (joskus typpi-hiilidioksdi seos) ja toisesta venttiilistä sisältö virtaa ulos.
Sen venttiilin kanssa josta sisältö otetaan ulos, on putki pohjalle asti, joten miltein kaikki sisältö saadaan ulos.

Karbonoinnin voi hoitaa perinteisesti sokerilla tai sitten voi niin sanotusti pakottaa olueen hiilidioksidin. Tähän on muutama tapa, mutta silloin aina tarvitaan siis hiilidioksidipullo. Tarjoiluun joka tapauksessa on kätevin hana ja hiilidioksidipullo, jonka sisältämän hiilidioksidin avulla painetaan olut ulos kegistä.

Kannattaa myös tutustua foorumiini kotiolut.com. Sieltä löytynee lisää tietoa myös ns. "force carbonation" jutusta. Eli siitä miten hiilidiosidin saa olueen pullosta. Perustin forumin ajatuksella, "avointa keskustelua kaikille." Mutta jouduin rajoittamaan postaukset rekisteröityneille käyttäjille koska spammia alkoi tulemaan liikaa. Lukemaan foorumia pystyy kuka vain.

T: Ari

suorama kirjoitti...

Ai niin.

Hyvää Joulua Sinullekin!

suorama kirjoitti...

Linkkeinä.
www.brouwland.com
www.brewcat.fi
www.lappo.fi