sunnuntaina, joulukuuta 30, 2007

Beer Captured. Ensi tuntumat

Kirja vaikuttaa sinällään hyvältä. Eniten se tuntusi palvelevan kuitenkin kuivatusta mallasuutteesta oluitansa valmistavaa. Perusresepti on aina sellainen, että siinä käytetään joitakin "special" maltaita sekä muita "lisäaineita" ja "Dried malt extract"ia. Vierre aina keitetään (60 min) ja humaloidaan sekä lisätään "Irish Moss"ia. Yleensä on aina kaksi hiiva suositusta ja jonkinlainen ohje käyttämisestä sekä arvio varastoinnista ja milloin olut on parhaimmillaan.
Oluen ja panimon "historia" on kerrottuna tiivistelmänä. Oluen "kriittiset" arvot on esitetty.
Määrä aina 18,9 litraa
OG haarukka esim. 1.048 - 1.049
FG haarukka esim. 1.011 - 1.010
Väri SRM arvona esim. 7 (n.14EBC)
IBU: esim. 30
ABV: esim. 4.7%

Raaka aineet ovat US mittoina mutta jokaisen perässä on suluissa eurooppalaiset määrät. Esim. 13 oz. (368g) tai
Heat 1 gallon (3.8 liters) of water to 155F (68.4C).

Oikeassa laidassa on aina ohjeet myös Mini-Mash Method, All-Grain Method, Helpful Hints ja Serving Suggestions osat.

Mini-Mash kertoo muutokset jos haluaa mäskätä osan itse.

All-Garain kertoo mitä muutoksia perusreseptiin on tehtävä jotta olut voidaan mäskätä kokonaan itse. Homma kerrotaan yleensä muutamalla lausella.

Helpful Hints kertoo mm. koska olut on valmista juotavaksi, milloin se on pahaimmillaan, kauanko olutta voi varastoida ja muuta sellaista kuten eri hiivojen vivahteet.

Service Suggestions antaa vihjeitä tarjoilu lämpötilasta ja ruoasta.

Jokainen resepti on omalla sivullaan ja reseptit on jaoteltu tyylin mukaan.

Kerron sitten kun ensimmäinen olut valmistuu, onko tulos odotettu. Tarvitsee valita sellainen olut jota saa myös suomesta.

Ei kommentteja: