keskiviikkona, tammikuuta 23, 2013

Lisää mittailua, pohdintaa ja mietiskelyä

Jotenkin on jäänyt kummastuttamaan se, että saan aina kolme kegiä helposti täyteen tuosta 60 litran käymisastiasta ja vielä jää ylikin, vaikka en täytä sitä läheskään täyteen. No, mittasin eilen tuon karkeasti. Eli ensin litran mitalla ämpäriin ja totesin sen olevan 10 litraa. Noita ämpärillisiä menikin 7 tuohon käymisastiaan ja vieläkin jäi parilitraa vajaaksi.
Olen siis aina täyttänytkin (kaksi kertaa ;) ) tuon astian 60 litraan asti. Siksi siis 3x18,93 (56,79) litraa saadaan helposti täyteen tuosta astiasta vajaa täytöllä.
Tämä asettaa sitten vielä uuteen valoon määrät ja mittaukset. Ensinnäkin sain käymisastiaan ensimmäisellä kerralla 72 litraa. Koska tuon astian täytin siihen 60 litraan ja toiseen astiaan meni 12 litraa. Harmillisesti tuo toinen astia kaatui enkä päässyt maistamaan Nottinghamilla käytettynä samaa vierrettä.
Nyt aioin mitata kattilan tilavuuden samalla metodilla, vaikkakin ei sen vetoisuus voi olla kauhean paljon alle 90 litran jos kerran saan 72 litraa tunnin keiton jälkeen käymisastiaankin. Mäskäintä on toistaiseksi "turha" mitata koska ainekset vesineen sinne mahtuu. Toki valepohjan alle jäävä osuus pitää mitata uudelleen ja koittaa minimoida sitä. Koska joudun venttiiliä pitämään suhkoht pienellä, siis mäskäimessä, laitan lisäsuodatusta tuon reikälevyn päälle. Tämä siksi, että nykyisen 2mm halkaisijan läpi pääsevät palaset tukkivat vain raollaan olevan venttiilin. Hmm. onkohan tähän jokin muukin sääntö olemassa kuin se, että suodatus pitäisi tapahtua n. 1 - 2 litraa per minuutti. Eli onkohan suodatuspinta-alalla jokin merkitys asiaan. Ei sillä, ettäko oman laitteistoni suodatuspinta-ala olisi mitenkään iso (~0,16m2). Mutta ajatellen isoja panimoita... No, niillä lienee omat metodinsa. Ajetaan vierre läpi esim. sellaisesta suodattimesta joka poistaa isommat partikkelit ja sitten pläjäytetään micro suodattimesta paineella läpi niin, että mitään ei jää joukkoon.

Yritän säätää jotenkin anturini niin, että saisin sen 32 - 33 litraa per kerta. Silloin päätyisin 96 - 100 litran veden kulutukseen per lasku (pitänee laskea veden laajenuminen sen lämmetessä...). Eli jos vesimäärä joka menee mäskäimeen olisi 96 litraa ja mäskäimessä oleva mallas imisi itseensä esim, sen 16 litraa, pitäisi näin kattilaan mennä 80 litraa, eikö?
Laskeskelin, että veden laajentuminen tuossa mittakaavassa voisi olla luokkaa litra, kaksi. No, kolme tuollaista lisäystä määrään olisi siis 3 - 6 litraa. Jos siis 6 asteinen vesi lämmetessään johinkin 86 asteeseen (keskimäärin) laajenisi 2 litraa, tekisi se vesi lisäyksistäni 38 litraisia (nykyisellään) joka siis tarkoittaisi 114 litran veden kulutusta. Toisaalta vettä on enemmän. Tämä tarkoittaa siis sitä, että lopetan lakemisen ennenkuin tankki on tyhjä. Näin saan laskuista tarkempia (luulusin). Minulla siis on anturi joka kertoo milloin lopettaa laskeminen. Tankiin siis jää edellisen lämpöistä vettä viitisen litraa. Joten alkulämpö on sen 4 asteen sijaan 6 - 10 astetta. Lämmitykset on näköjään johonkin 76, 86 ja 76 tienoille.
Jos homman laskee tiheyksillä (panomiehille tuttu), puhdas vesi 4C asteisena on siis 1000.000
6C asteinen vesi = 999.968
76C asteinen = 974,199
86C asteinen = 967,849

Eli 999,968 / 974,199 ~= 1,026 (~2,6%) eli 36 x 1,026 = 36,95 litraa ja
999,968 / 967,849 ~= 1,033 (~3,3%) eli 36 x 1.33 = 37,19 litraa.
Eli 2 x 0,95 + 1,19 = 2,26 litraa tuli lämpölaajenemisista.
Joten 3*36litraa + 2,3 litraa tekee vain110,3 litraa.

(
Jos lämmittimessä siis 5 litraa ylimääräistä vettä
999,968 / 974,199 ~= 1,026 eli 36+5 = 41 x 1,026 = 42,09 - 5 litraa = 37,09 litraa ja
999,968 / 967,849 ~= 1.033 eli 36+5 = 41 x 1.033 = 42,36 - 5 litraa = 37,36 litraa.
Eli jos kaksi kertaa mennään tuolla 76C asteisella tekee se 2,18 litraa ja siihen lisäksi tuo 86nen 1,36...
Voisi 3,54 litraa olla lähempänä. Pitää mitata ja laskea...
)

Jos ja kun viime kerralla käytin 14kg mallasta, olisi sen pitänyt imeä 14 litraa itseensä. Joten 110,3 litraa pitäisi kattilaan tarkoittaa 110,3 - 14 litraa joka pitäisi olla 96,3  litraa. Jos tästä mahtuisi kattilaani 89 litraa, jäisi silloin mäskäimeen 7,3 litraa. Mutta nyt tuntuu, että mäskäimeen jäi reilusti enemmän...

Systeemiä pitää siis varmistaa ja tutkia ja mitata. Mitään mahkuja automaation luomiseen ei ole ennenkuin  voin olla varma osa-alueiden toimimisesta.

Lasketun veden määrä pitää tietää tarkasti ja kun saan kattilaan oikean määrän vierrettä sekä käymisastiaan sen 60 litraa niin hyvillä mennään =)
Eiköhän tämä siis tästä iloksi muutu.

PS.
Tähän mennessä tehdyt oluet ovat kuitenkin olleet täysin hyviä. Mieto Mustaolut on kehittynyt mainoksi janojuomaksi, vaikkakin vaimon mielestä se muistuttaa liiaksi tuhkakuppia. Siinä on kuitenkin kypsymisen myötä makeuskin astunut kuvioon. Pale ale, Kalpea Tarjous, on myöskin osoittautunut kelpo nautintoaineeksi ainakin maistelussa ja real alena. Tosin nyt se on tynnyröity (eilen) ja yksi on odottamassa hanaan pääsyä kegeraattorissa ja kaksi tynnyriä menee Tumman kössin seuraksi maakellariin odottamaan kesää.
Kalpea Tarjous saavutti sitten 4,3% väkevyyden alkoholipitoisuudessaan jos uskon laskutoimituksiani.
kolme kegiä siis jäljellä. Taidan tehdä niihin yhden lagerin vielä odotamaan kesää. Läpötilatkin suosisivatlagrin tekoa, joten miksikäpäs ei. Minulla pitäisi olla runsas määrä White Labsin lager hiivoja vaikkakin vanhentuneita. Voisin kokeilla silti laittaa esim. viisi tuubia tuohon 60 litran sammioon kokeeksi.
Ainakin 20g US-05 hiivaa kokeilu mielelessä tuntui käyttävän tuon 60 litraa pale alea mallikkaasti...

Ei kommentteja: