perjantaina, tammikuuta 11, 2013

Pohdintoja ja mietintää

Olen tässä miettinyt ja miettinyt.
Seuraavia aatoksia nesteen määrästä ja maltaista. Tämä on lainausta omasta tekstistäni foorumilla.
"
Ainakaan muuta selitystä en ole keksinyt viime kertaisille kokeille.
Testi 1. oli sellainen, että mallasta oli 9 kg (mittaus pielessä, voi siis olla vähemmänkin). 2 x 34 litran vesimäärä ja maltaat mahtuivat hienosti mäskäimeen.
Huuhtelu 1 x 34 litraa ja lopputulos oli n.88 litraa vierrettä kattilassa. Jos siis maltaat imi 9 litraa niin 5 litraa jäi letkuihin ja muualle. Tämä tuntuu ihan OK luvulta.

Testi 2. oli sellainen, että mallasta oli 14 kg (tällä kertaa rouhittua mallasta ei valunut astian yli). Sumutinpulloon 3dl vettä ja suihkin vettä aina n. 1,5 kilon välein maltaan päälle mitatessa.
Rouhinta reilun puolen tunnin päästä. 2 x 34 litran vesimäärä maltaiden kanssa mahtui mäskäimeen hyvin. Kun aloin huuhtelun ja huolettomasti liikuskelin ympäriinsä, huomasin yhdessä vaiheessa, että kattila tulvii!!? Miten ihmessä? Lopputulos. Kattilassa reilut 90 litraa vierrettä ja piripinnassa. Mäskäimessä mittarin mukaan vielä yli 34 litraa tavaraa (huom. mallas mukana).
Mäskäimessä kuitenkin niin paljon vierrettä, että sitä on myös mallaspatjan päällä hiukan. Jos siis mallas olisi imenyt sen 14kg niin sen lisäksi pitäisi olla vielä reilu 10 litraa (valepohjan alla 10 litraa).
Eli jos käytin 102 litraa vettä ja kattilaan meni 90 litraa. Miten tuo 12 litraa pystyy olemaan 24 litraa?

Pitänee tutkia mitta laitteiston toimivuus.
Viimeksi mittaillessani joka kerralla (5 kertaa) tulokseksi tuli 34 litraa per lasku.
"

Eli kovin montaa selitystä ei ole kattilan tulvinnalle ja sille, että vierrettä jäi vielä mäskäimeen.
Pitänee laittaa vielä yksi T-haara jotta saan selville helposti veden määrän lämmittimessä.
Hmm. toki veden lämmitys vaikuttaa sen tilavuuteen... Pitääpä laskea paljonko 34 litraa "turpoo" kun sitä lämmitetään.

Ominaispaino ogelmaan lienee vain yksi selitys. Liian nopea huuhtelu. Pitää nimittäin seuraavalla kerralla toimia niin, että mittaa nopeuden suodatuksen ja vierteen kanssa, ei pelkällä vedellä.
Pitänee myös laittaa lisää suodatusta mukaan. Tuo 2 mm reikä taitaa sittenkin olla liian iso.

Jos veden määrään ei muu auta, pitää tehdä lisää reikiä ja mittapisteitä lämmittimeen. Ehkä sittenkin pitää yrittää asentaa se ultraäänimittari tuohon paikoilleen...


Mutta

Olen päässyt nyt maistamaan ensimmäistä koitosta hapotettuna ja puolikypsyneenä.
Voisin sanoa sen olevan aikaslailla juuri sen kaltaista kuin sen pitikin. Tuoksu on paahteisen maltainen ja maku on paahteinen ja mieto. Ei kuitenkaan enää vetinen. Voisin kuvitella, että ne kaksi tynnyriä kellarissa kypsyvät mukaviksi janojuomiksi kesää ja syksyä varten. Pale alekaan ei vaikuttanyt mitenkään huonolta kun maistoin sitä kokeeksi nyt näin viikon jälkeen. Pitää laittaa varmaakin kuivahumalat vielä. No tuotakin siis tulee se kolme kegiä ja nyt sitten pitääkin olla "tarkkana" mitä seuraavaan kolmeen laittaa. Eli nyt kolmessa Mietoa lageria, seuraavissa Pale alea. Ainakin nyt pitäisi olla niin, että ilman omaa olutta ei pitäisi kauhean helposti minun jäädä...
Pitäsiköhän laittaa vielä jokin lager, kun talveakin on jäljellä.

Ei kommentteja: